Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerrein Monster
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.abp00000007-onhe

3.6 Bodem

3.6.1 Wettelijk kader
De Wet bodembescherming ziet, vanuit een goed milieubeheer, op de bodembescherming en bodemsanering. Met deze wet moet rekening worden gehouden met het ontwikkelen en realiseren van ruimtelijke plannen. In een bestemmingsplan dat voorziet in ruimtelijke ontwikkeling, moet verantwoord zijn dat het bestemmingsplan uitvoerbaar is op grond van de bodemkwaliteit voor die ruimtelijke ontwikkeling.
Met het oog op een goede ruimtelijke ordening is het gewenst dat een bestemmingsplan dat geen ruimtelijke ontwikkeling mogelijk maakt, eveneens een zogenaamde bodemparagraaf omvat. In dat onderdeel van de toelichting van het bestemmingsplan moet ingegaan worden op de door burgemeester en wethouders op grond van het Besluit bodembescherming vastgestelde bodemfunctieklassenkaarten van het gemeentelijk grondgebied. Het is verder wenselijk dat wordt ingegaan op de huidige bodemkwaliteit, met name of die kwaliteit voldoet aan de (nieuwe) bestemming op die gronden. De beschrijving van de bodemkwaliteit op basis van de bodemkwaliteitskaart zal in het ontwerp bestemmingsplan worden opgenomen.
3.6.2 Bodemparagraaf
Algemeen
Het gebied is in te delen in vier gebieden (Ontwikkeling tuinbouw/bebouwingsgeschiedenis Monster; huidige bodemkwaliteitskaart Gemeente Westland, projectnummer: B04A0775 d.d. 9 juni 2006), namelijk:
  • industrie/bedrijven van vóór 1945 (voormalig kassen): vanwege het gebruik in het verleden is bodemverontreiniging te verwachten;
  • industrie/bedrijven uit de periode 1945-1990 (voormalig kassen): vanwege het gebruik in het verleden is bodemverontreiniging te verwachten;
  • industrie/bedrijven na 1990 (voormalig kassen): vanwege het gebruik in het verleden is  bodemverontreiniging te verwachten;
  • toekomstige bedrijven (voormalig kassen).
 
Bedrijventerrein Vlotlaan
Van het bedrijventerrein Vlotlaan (waarvan het bedrijventerrein Vlotwatering deel uitmaakt) zijn geen recente bodemonderzoeksgegevens aanwezig (bodemonderzoeken zijn ouder dan vijf jaar), met uitzondering van het gebied van het bedrijventerrein Vlotwatering dat recent is ingericht als bedrijventerrein.
Tevens zijn van diverse percelen in het geheel geen bodemonderzoekgegevens bekend.
 
Voor zover bekend is het bedrijventerrein Vlotlaan geschikt voor de bestemming bedrijventerrein. Vanwege het gebruik (ook in het verleden) is bodemverontreiniging te verwachten.
 
Bedrijventerrein Vlotwatering
(voormalige ‘s-Gravenzandseweg 22, Hoogwerf 78, 80, 82, tussen 82 en 84, en 84)
 
Van het bedrijventerrein Vlotwatering zijn de meest recente bodemonderzoeken zeven jaar oud. Uit de resultaten van de bodemonderzoeken blijkt dat de bodemkwaliteit (twee locaties na sanering) geschikt is voor de bestemming bedrijventerrein. Dit gebied is opgehoogd met de grond waarvan de kwaliteit voor zover bekend geschikt is voor de bestemming bedrijventerrein.
 
Op een gedeelte van het bedrijventerrein is een gebruiksbeperking aanwezig vanwege een ernstig geval van bodemverontreiniging met zware metalen en asbest in de ondergrond (voormalig Hoogwerf 80 gedeeltelijk kadastraal sectie F, oud nummer 2934; globiscode: ZH056209008; bodemverontreiniging is dieper dan een meter minus maaiveld aanwezig; de asbestverontreiniging in de ondergrond is in principe verwijderd).
Deze bodemverontreiniging is door middel van een leeflaag minimaal een meter gesaneerd en hierdoor geschikt voor de bestemming bedrijventerrein.
 
Ten aanzien van voormalig Hoogwerf 80 is de provincie Zuid-Holland bevoegd gezag in het kader van de Wet bodembescherming. Functiewijzigingen en wijzigingen die van invloed zijn op de leeflaag dienen bij de provincie Zuid-Holland te worden gemeld.
 
Bepalen bodemkwaliteit met het oog op toekomstig bodemgebruik
Bij functiewijziging van locaties binnen het bestemmingsplan gebied bedrijventerrein Vlotlaan is op basis van verschillende wetgeving bodemonderzoek noodzakelijk. Op basis van de Woningwet dient het bouwen op verontreinigde grond te worden tegen gegaan, waardoor een onderzoek plicht geldt, die is opgenomen in de bodemverordening van de gemeente Westland. Verder dient ingevolge de Wet ruimtelijke ordening een bodemonderzoek plaats te vinden om de realiseerbaarheid van een bepaalde bestemming of wijziging van bestemming te onderzoeken. Bij grondverzet is het Bouwstoffenbesluit of de Vrijstellingsregeling Grondverzet (bodemkwaliteitskaart) van toepassing. Met genoemde wetgeving is het onder andere mogelijk om te bepalen of hergebruik van vrijkomende grond is toegestaan.