3.5.1 Wettelijk kader
Waterbeheerplan 2010-2015
Het Hoogheemraadschap Delfland heeft haar waterbeleid vastgelegd in het Waterbeheersplan 2010-2015. Het beleid is formeel vastgelegd in de Keur en de Legger.
De Vlotwatering is in het Waterbeheersplan in het kader van maatregelen tegen wateroverlast aangewezen als boezemwaterverbreding. In het plangebied is tevens een tekort van 150 m3/ha aan waterberging ten opzichte van de ABC-werknorm.
Handreiking Watertoets
Het Hoogheemraadschap van Delfland stelt voorwaarden aan de inhoud van de watertoets (waterparagraaf) als verplicht onderdeel van de onderbouwing van ruimtelijke plannen. De toelichting van bestemmingsplannen dient een beschrijving te bevatten van de volledige watersituatie binnen het plangebied, alsmede de te verwachten ontwikkelingen. Deze beschrijving dient in te gaan op de volgende aspecten:
- beleidskader omtrent water;
- waterkeringen;
- waterkwantiteit;
- waterkwaliteit en ecologie;
- afvalwater en riolering;
- waterprojecten welke onderdeel zijn van ABC-Delfland.
3.5.2 Waterkwantiteit
Het bestemmingsplan is conserverend van aard waarin de huidige, bestaande situatie, wordt bestemd. Voor waterkwantiteit geldt hierbij dat het bestaande oppervlakte water minimaal bestemd moet worden. In het bestemmingsplan zal het aanwezige oppervlaktewater dan ook als water worden bestemd.
3.5.3 Waterkwaliteit en ecologie
Het bestemmingsplan heeft geen negatieve invloed op de waterkwaliteit van het oppervlaktewater gezien het feit dat dit bestemmingsplan een conserverend karakter heeft.
3.5.4 Riolering en afvalwater
Het bestemmingsplan heeft geen invloed op het rioleringsstelsel gezien er geen nieuwe ontwikkelingen in het plangebied mogelijk gemaakt zijn. Nieuwe ontwikkelingen dienen te voldoen aan de Leidraad Riolering West-Nederland en de Beslisboom Afkoppelen.
3.5.5 Beheer en onderhoud
Het onderhoud van de hoofdwatergangen wordt verzorgd door het Hoogheemraadschap van Delfland.