Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerrein Monster
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.abp00000007-onhe

2.2 Ruimtelijk-functionele structuur

2.2.1 Inventarisatie van functies
Binnen het plangebied vielen tijdens de inventarisatie de volgende (groepen van) functies te onderkennen.
 
Bedrijven
In het plangebied bevinden zich bedrijven die vallen binnen de milieucategorieën 1 tot en met 4.1. Het zijn voornamelijk kleinschalige bedrijven met een lokaal karakter. Het merendeel van de bedrijfsverzamelgebouwen wordt gebruikt voor metaalbewerking.
De soorten bedrijven gecategoriseerd naar SBI-code, VNG-milieucategorie en welke met een specifieke functieaanduiding in het bestemmingsplan worden opgenomen zijn weergegeven in Bijlage 1 van deze toelichting.
 
Kantoren
Binnen het bestemmingsplan zijn 7 zelfstandige kantoren aanwezig. Deze kantoren zijn weergegeven in Bijlage 2 van deze toelichting.
 
Detailhandel
In het noordoosten van het plangebied bevindt zich het volgende detailhandel bedrijf in volumineuze goederen:
  • bouwmarkt “Praxis” gelegen aan de Havenstraat 41;
  • verkooppunt voor motorbrandstoffen “Agros tankstation” aan de Stationsweg 1;
  • Van Nierop Car rent + garage - Verhuur en verkoop van auto’s aan de Vlotlaan 12 en 801;
  • Auto Oostdijk - Verkoop van auto’s aan de Stationsweg 3;
  • Van der Lans import - Verkoop van auto’s aan de Vlotlaan 809.
 
Wonen
Binnen het plangebied bevinden zich voornamelijk grondgebonden eengezinswoningen voor particulier gebruik. Deze liggen voornamelijk aan de noordzijde van het plangebied, en wel aan de westzijde van de Vlotlaan en aan de zuidzijde van zowel de Emmastraat als de Stationsstraat. De woningen zijn gebouwd in de vorm van geschakelde woningbouw en vrijstaande woningen. De woningen hebben doorgaans een maximale goothoogte van 6 meter en de percelen zijn in de meeste gevallen voor niet meer dan 40% bebouwd of overdekt.
 
Groenvoorzieningen
Aan de Vlotlaan bevindt zich ter hoogte van de Druiventuin een groenstrook welke de ligging van de Druiventuin een groene begeleiding geeft.
 
Water
In het plangebied bevinden zich de volgende watergangen in de vorm van oppervlaktewater:
  • primaire boezemwatergangen in het zuiden (deel van de Vlotwatering) en in het oosten van het plangebied (de haven aan de Havenstraat).
Verkeersverbindingen en parkeerplaatsen
Verkeersverbindingen algemeen
In het plangebied bevinden zich uitsluitend verbindingen voor wegverkeer. Verbindingen voor waterverkeer, met inbegrip van zeevaart, en luchtverkeer behoeven geen beschrijving, omdat dit verkeer geen invloed heeft op de ruimtelijke ordening binnen het plangebied.
 
Ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer
Het plangebied wordt ontsloten door de volgende ontsluitingswegen voor gemotoriseerd verkeer:
-de Emmastraat die de functie heeft van gebiedsontsluitingsweg; op deze weg geldt binnen de bebouwde kom een maximale snelheid van 50 km/uur;
-de Vlotlaan voor de interne ontsluiting van het bedrijventerrein; op deze wegen geldt een maximale snelheid van 30 km/uur.
 
Ontsluiting voor langzaam verkeer
Het langzaam verkeer van het bedrijventerrein wordt op dezelfde wijze ontsloten als het gemotoriseerd verkeer. Er zijn geen aparte fietspaden aanwezig.
 
Ontsluiting middels openbaar vervoer
Het bedrijventerrein is met het openbaar vervoer bereikbaar middels een openbare busverbinding over de Emmastraat waar nabij het bedrijventerrein een bushalte aanwezig is.
 
Verkeersintensiteit
De verkeersintensiteit in het plangebied is voor de geprognosticeerde periode 2008-2018 als volgt:
Straatnaam
Aantal motorvoertuigen per etmaal
 's-Gravenzandseweg
 4.200
 Emmastraat
 9.700
 Vlotlaan
12.800
 
Tabel 1- gemeente Westland (verkeersmodel Haaglanden-Zuid 2018)
 
Parkeren
In het plangebied is op de volgende wijze voorzien in voldoende parkeerruimte.
 
Het parkeren op het bedrijventerrein Monster dient plaats te vinden op eigen terrein. Aan de openbare weg zijn geen parkeervoorzieningen aanwezig. Voor vrachtwagens is het niet overal toegestaan om in het openbaar gebied te parkeren. Deze straten zijn door middel van een verkeersbesluit aangegeven.
2.2.2 Inventarisatie van waarden
Waterkeringen en waterbergingen
Binnen het plangebied van het bestemmingsplan bevinden zich geen primaire waterkeringen en wateroppervlaktes voor waterberging.
 
Natuurlijke en landschappelijke waarden
In de structuurvisie van de provincie is het gebied over en langs de Vlotwatering een ecologische verbinding. In de Provinciale Verordening Ruimte is dit gebied echter niet aangewezen als “bestaande natuur en prioritaire nieuwe natuur”(ecologische hoofdstructuur) zodat in het bestemmingsplan met deze waarde dan ook geen rekening hoeft te worden gehouden.
De realisatie van deze ecologische verbindingszone vindt plaats aan de glastuinbouwzijde van de Vlotwatering en valt niet binnen het plangebied van het bestemmingsplan.
In of in de nabijheid van het plangebied zijn volgens de ecologische hoofdstructuur geen waardevolle landschappelijke kenmerken aanwezig.
 
Archeologische waarden
Volgens de cultuurhistorische kaart van de provincie bestaat voor het hele plangebied een redelijke tot grote kans op archeologische sporen in de grond. Om deze reden is een verkennend archeologisch onderzoek verricht zoals verwoord in paragraaf 3.9.
 
Andere cultuurhistorische waarden
In het plangebied liggen geen beschermde (onroerende) monumenten of andere bouwwerken van cultuurhistorische waarde.