direct naar inhoud van 3.4 Detailhandel en horeca
Plan: Centrum 's-Gravenzande
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1783.ABP00000010-onhe

3.4 Detailhandel en horeca

In deze paragraaf wordt de vraag beantwoord of de in het bestemmingsplan beoogde uitbreiding van de commerciële voorzieningen in het plangebied niet leidt tot duurzame verstoring van de voorzieningenstructuur en daarmee planologisch verantwoord is.

Uitbreiding commerciële functies

In de huidige winkelstructuur van 's-Gravenzande is het meeste (niet grootschalige) winkelaanbod geconcentreerd in en rond het centrum. Daarbinnen zijn de deelgebieden weinig samenhangend en er is niet altijd een duidelijk branchepatroon. In het centrumplan zullen de deelgebieden Koningswerf en Gravenhof worden herontwikkeld. Daarnaast maken ook enkele panden aan de Langestraat en het Marktplein onderdeel uit van het plan.

Voldoende kwantitatieve ruimte voor ontwikkeling

De uitbreidingspotentie voor het centrum van 's-Gravenzande is vastgesteld door middel van een distributieve marktberekening (zie Bijlage 17). Uit deze kwantitatieve benadering blijkt dat het centrumplan haalbaar is. In de toekomstige situatie is de ruimte voor ontwikkeling in zowel de sector dagelijkse goederen als in de sector niet-dagelijkse goederen 4.200 m² bvo. De totale ruimte voor ontwikkeling van de detailhandel is daarmee 8.400 m² bvo (inclusief de oppervlaktes van de te slopen winkelruimtes).

Naast detailhandel maken ook horeca en consumentgerichte dienstverleners onderdeel uit van een centrumgebied. Er wordt van uitgegaan dat deze ongeveer 10-20% uitmaken van het totaal oppervlak van het centrum. De conclusie is dan ook de beoogde omvang van 9.300 m² bvo commerciële functies (inclusief circa 10% horeca en diensten) in het centrumplan haalbaar is.

Centrumplan is planologisch aanvaardbaar

Bij de vraag of detailhandelsontwikkeling planologisch aanvaardbaar is gaat het niet om concurrentie of omzeteffecten bij bestaande winkels. Aangetoond moet worden dat de uitvoer van het centrumplan voor de huishoudens in 's-Gravenzande geen wezenlijke beperking betekent in het doen van de dagelijkse boodschappen.

Er wordt geconcludeerd dat na realisatie van het centrumplan de voorzieningenstructuur van het hetzelfde niveau zal blijven of zelfs zal verbeteren, waarmee huishoudens in 's-Gravenzande op dezelfde afstand hun dagelijkse inkopen kunnen blijven doen. Er is dan ook geen sprake van duurzame verstoring van de voorzieningenstructuur.

Conclusie

Het centrum van de kern 's-Gravenzande heeft een gunstig marktperspectief. De kern beschikt over een sterk draagvlak, dat zich de komende jaren blijft ontwikkelen. Vanuit ruimtelijke overwegingen is realisatie van het centrumplan gewenst, want het plan voorziet in de concentratie en haalbaar geachte toevoeging van voorzieningen. Met de uitvoering van het centrumplan krijgen de bewoners van 's-Gravenzande de beschikking over een modern en compact dorpshart.