direct naar inhoud van 3.3 Bodem- en grondwaterkwaliteit
Plan: Centrum 's-Gravenzande
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1783.ABP00000010-onhe

3.3 Bodem- en grondwaterkwaliteit

Normstelling en beleid

Volgens artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening dient in verband met de uitvoerbaarheid van een plan rekening te worden gehouden met de bodemgesteldheid in het plangebied. Bij functiewijzigingen dient te worden bekeken of de bodemkwaliteit voldoende is voor de beoogde functie en moet worden vastgesteld of er sprake is van een saneringsnoodzaak.

In de Wet bodembescherming is bepaald dat indien de desbetreffende bodemkwaliteit niet voldoet aan de norm voor de beoogde functie, de grond zodanig dient te worden gesaneerd dat zij kan worden gebruikt door de desbetreffende functie (functiegericht saneren). Nieuwe bestemmingen dienen bij voorkeur op schone grond te worden gerealiseerd.

Ten behoeve van ruimtelijke plannen dient ten minste het eerste deel van het verkennend bodemonderzoek, het historisch onderzoek, te worden verricht. Indien uit het historisch onderzoek blijkt dat op de betreffende locatie sprake is geweest van activiteiten met een verhoogd risico op verontreiniging, dient het volledig verkennend bodemonderzoek te worden verricht.

Onderzoek

Voor het opstellen van onderstaande tekst is onder andere gebruikgemaakt van de bodemkwaliteitskaart van de gemeente Westland (projectnummer B04A0775 d.d. 9 juni 2006), het addendum op deze bodemkwaliteitskaart (projectnummer B04A00775 d.d. november 2007) en gegevens uit het bodeminformatiesysteem.

Binnen het plangebied is sprake van een herontwikkelingsgebied (kernwinkelgebied) waarbij de functies zullen worden aangepast/gewijzigd (zie paragraaf 2.3).

Centrum 's-Gravenzande

Bodemkwaliteitskaart

Op genoemde bodemkwaliteitskaart wordt de globale, diffuse bodemkwaliteit weergegeven voor diverse zones. De zonering heeft geen betrekking op (potentieel) bodembedreigende activiteiten of bronnen uit het heden of verleden.2

  bovengrond 0-50 cm-mv  
zone 21: lintbebouwing en oude kern 's-Gravenzande   verhoogde achtergrondconcentraties voor de parameters zink en PAK. Heterogene zone  

Bodemonderzoeken

Binnen het gebied zijn diverse bodemonderzoeken uitgevoerd. Ter plaatse kunnen verontreinigingen (grond/grondwater) aanwezig zijn.

Binnen het centrum van 's-Gravenzande zijn ter plaatse van diverse locaties gevallen van ernstige bodemverontreiniging (grond en/of grondwater) bekend, waarvoor de provincie Zuid-Holland bevoegd gezag is. Deze gevallen van bodemverontreiniging zijn gesaneerd (volledig of gedeeltelijk) of moeten nog gesaneerd worden. Ter plaatse van diverse locaties kunnen nazorgverplichtingen of gebruiksbeperkingen aanwezig zijn.

Tevens is het mogelijk dat ter plaatse van diverse locaties gevallen van niet-ernstige bodemverontreiniging (grond en/of grondwater) aanwezig zijn.

Historische bodembestanden

Binnen het centrum van 's-Gravenzande zijn (voormalige) bedrijfsactiviteiten aanwezig met potentieel verontreinigende activiteiten (historische bodembestanden). Hier kan bodemverontreiniging (grond en/of grondwater) aanwezig zijn.

Tanks

Binnen het centrum van 's-Gravenzande zijn ter plaatse van diverse locaties tanks (ondergronds/mogelijk bovengronds) aanwezig. In enkele gevallen zijn deze verwijderd. Hier kan bodemverontreiniging (grond en/of grondwater) aanwezig zijn.

Bedrijfsactiviteiten

Binnen het centrum van 's-Gravenzande zijn bedrijfsactiviteiten aanwezig die mogelijk verontreinigende activiteiten uitvoeren. Hier kan bodemverontreiniging (grond en/of grondwater) aanwezig zijn.

Herontwikkelingslocatie (kernwinkelgebied)

Binnen het centrum van 's-Gravenzande wordt een gebied herontwikkeld tussen de Langestraat, Marktplein, Pompe van Meerdervoortstraat en de Van de Kasteelestraat.

Bodemkwaliteitskaart

Op genoemde bodemkwaliteitskaart wordt de globale, diffuse bodemkwaliteit weergegeven voor diverse zones. De zonering heeft geen betrekking op (potentieel) bodembedreigende activiteiten of bronnen uit het heden of verleden3.

 

  bovengrond 0-50 cm-mv  
zone 21: lintbebouwing en oude kern 's-Gravenzande   verhoogde achtergrondconcentraties voor de parameters zink en PAK. Heterogene zone  

Bodemonderzoeken

Ter plaatse van de ontwikkelingslocatie is een aantal bodemonderzoeken uitgevoerd. Een aantal onderzoeken is verouderd. Niet alle percelen binnen het herontwikkelingsgebied (kernwinkelgebied) zijn, voor zover bekend, onderzocht.

  • Langestraat 58 (twee onderzoeken uit 2000): Bodemverontreiniging aanwezig. Verontreiniging met minerale olie en ondergrondse tank zijn destijds gesaneerd.
  • Langestraat 88 (drie onderzoeken uit 1994): Bodemverontreiniging aanwezig.

Onderstaande twee bodemonderzoeken zijn in een eerder stadium beoordeeld:

  • Verkennend en nader bodemonderzoek Pompe van Meerdervoortstraat 's-Gravenzande Gemeente Westland met rapportnummer NEN.20060296.01 d.d. 12 februari 2007 opgesteld door BMA Milieu BV.
  • Verkennend en nader bodemonderzoek Koningswerf te 's-Gravenzande met rapportnummer IAN/CH/BB072156.3740246 d.d. 22 november 2007 opgesteld door De Ruiter Boringen en Bemalingen BV.

Ter plaatse is bodemverontreiniging (grond en/of grondwater) aanwezig.

Onderstaande twee bodemonderzoeken zijn recent beoordeeld:

  • Verkennend en aanvullend milieukundig bodemonderzoek aan het Marktplein 10 te 's-Gravenzande met projectcode BOSG101257 d.d. 2 december 2010 opgesteld door VanderHelm Milieubeheer B.V.;
  • Verkennend en aanvullend milieukundig bodemonderzoek aan de Pompe van Meerdervoortstraat 8 te 's-Gravenzande met projectcode MKSG100704 d.d. 26 juli 2010 opgesteld door VanderHelm Milieubeheer B.V.

Ter plaatse is bodemverontreiniging (grond) aanwezig.

Gevallen van nu bekende bodemverontreiniging

Binnen het herontwikkelingsgebied (kernwinkelgebied) is ter plaatse van:

  • de Koningswerf sprake van bodemverontreiniging met minerale olie en/of vluchtige aromaten dat nader onderzocht dient te worden om de aard en omvang van de verontreiniging in kaart te brengen;
  • de Pompe van Meerdervoortstraat sprake van bodemverontreiniging met minerale olie dat nader onderzocht dient te worden;
  • Marktplein 10 sprake van bodemverontreiniging met de parameter zink. Nader onderzoek dient uitgevoerd te worden om de omvang en ernst van de verontreiniging in kaart te brengen;
  • de Pompe van Meerdervoortstraat 8 (mogelijk) sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging voor de parameter zink (grond).

Tevens is het mogelijk dat ter plaatse van diverse locaties gevallen van ernstige dan wel niet-ernstige bodemverontreiniging (grond en/of grondwater) aanwezig zijn die nog niet in beeld zijn, omdat ter plaatse van deze locaties, voor zover bekend, nog geen bodemonderzoek is uitgevoerd.

Historische bodembestanden

Binnen het herontwikkelingsgebied (kernwinkelgebied) zijn (voormalige) bedrijfsactiviteiten aanwezig met potentieel verontreinigende activiteiten (historische bodembestanden). Hier kan bodemverontreiniging (grond en/of grondwater) aanwezig zijn.

Tanks

Binnen het herontwikkelingsgebied (kernwinkelgebied) zijn voor zover bekend geen tanks (boven/ondergronds) bekend. Aangezien het gebied behoort tot de oude kern is het mogelijk dat tanks aanwezig zijn.

Bedrijfsactiviteiten

Binnen het herontwikkelingsgebied (kernwinkelgebied) zijn bedrijfsactiviteiten aanwezig die mogelijk verontreinigende activiteiten uitvoeren. Hier kan bodemverontreiniging (grond en/of grondwater) aanwezig zijn.

Conclusies

Het genoemde bestemmingsplan wordt geactualiseerd (de bebouwing en inrichting blijft grotendeels gehandhaafd). Het aantreffen van een verontreiniging bij deze bestemmingsplanprocedure leidt niet tot aanvullend bodemonderzoek of sanering. Pas op het moment dat hier een ontwikkeling plaatsvindt, worden de vervolgstappen van belang. Bij actualisatie van het bestemmingsplan kan het voorkomen dat de bodemkwaliteit niet aansluit bij de functie of dat er mogelijk sprake is van een verontreiniging met risico's. In deze situaties wordt het bodemonderzoek of sanering veelal in een ander kader opgepakt. (bron: Senternovem, handreiking bodemtoets bij bestemmingsplan en bouwvergunning, Witteveen + Bos, kenmerk GV811-3-9 d.d. 12-10-2009)

Bij herontwikkeling van locaties binnen het bestemmingsplan 'Centrum 's-Gravenzande' is op basis van verschillende wetgeving bodemonderzoek noodzakelijk. Op basis van de Woningwet dient het bouwen op verontreinigde grond te worden tegengegaan (opgenomen in de bouwverordening van de gemeente Westland). Verder dient ingevolge de Wet ruimtelijke ordening een (historisch) bodemonderzoek plaats te vinden om de realiseerbaarheid van een bepaalde bestemming(swijziging) te onderzoeken.

Ter plaatse van het bestemmingsplangebied (exclusief het herontwikkelingsgebied: kernwinkelgebied) vindt, voor zover bekend, geen herontwikkeling/geen functie- dan wel bestemmingswijziging plaats. Er kan bodemverontreiniging aanwezig zijn.

Ter plaatse van het herontwikkelingsgebied (kernwinkelgebied) zal in verband met de toekomstige ontwikkeling het uitvoeren van bodemonderzoek en (mogelijk) sanering noodzakelijk zijn. Er bestaat onvoldoende inzicht in de bodemkwaliteit. Ter plaatse van een gedeelte van het gebied is bodemverontreiniging aanwezig die nader onderzocht en gesaneerd dient te worden. In een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en diverse marktpartijen is vastgelegd dat deze onderzoeken en saneringen uitgevoerd dienen te worden voordat er daadwerkelijk gebouwd zal worden.

In dit stadium kan voor het bestemmingsplan de functie-aanpassing/wijziging plaatsvinden.