direct naar inhoud van 5.5 Water
Plan: Drentsche Hoofdvaart
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.DRHoofdvaart-VST1

5.5 Water

Het beleid van de gemeente voor wat betreft de waterhuishouding sluit aan op het landelijke en provinciale beleid. Het belangrijkste uitgangspunt is dat nieuwe ontwikkelingen geen belemmeringen mogen vormen voor het vasthouden, bergen en afvoeren van water in het gebied. Daarnaast is het van

belang dat bij inpassing wordt voorkomen dat afwenteling plaatsvindt. Nieuwe rioolstelsels van enige omvang dienen als verbeterd gescheiden te worden uitgevoerd. Verder dient bij nieuwe ontwikkelingen hemelwater, afkomstig van ‘schoon’ afvoerend oppervlak, waar mogelijk, geïnfiltreerd te worden.

De watertoets - zoals deze in het kader van ruimtelijke plannen dient te worden uitgevoerd - is het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets wordt uitgevoerd binnen de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en water. De watertoets vormt de verbindende schakel tussen het waterbeheer en de ruimtelijke ordening. Op basis van de waterparagraaf wordt een wateradvies aangevraagd bij waterschap Reest en Wieden. In dit kader worden dan ook alle relevante waterhuishoudkundige aspecten meegenomen in het onderhavige plan.

Ten behoeve van onderhavig bestemmingsplan is een waterparagraaf opgesteld (Bijlage 3).

Bestemmingen

Het bestemmingsplan Drentsche Hoofdvaart is hoofdzakelijk een conserverend bestemmingsplan. De enige bestemmingsverandering is de Vaartweg 1, waar de agrarische bedrijfsvoering wordt beëindigd. Waterschap Reest en Wieden heeft een positief wateradvies gegeven voor deze wijziging.

Beleid en regelgeving

Op dit bestemmingsplan is nieuw 'beleid en regelgeving' van toepassing met betrekking tot de waterhuishouding. In de onderstaande tabel is hiervan een overzicht gegeven.

  Beleid   Relatie met  
Water   Geactualiseerde NBW 2003
KRW 2000 *
Provinciale omgevingsverordening 2012 **
Waterbeheersplan 2010-2015
Waterplan Midden-Drenthe 2007
Milieubeleidsplan 2011-2014
vGRP Midden-Drenthe 2011-2015  
Waterkwaliteit en waterkwantiteit  
Natuur   Gewijzigde Natuurbeschermingswet 2005 Flora- en faunawet 2002   Beschermde soorten en habitats  

* De Drentsche kanalen zijn aangewezen als waterlichaam van de KRW. Hiervoor geldt een bijzondere doelstelling met betrekking tot het verkrijgen van een goede chemische toestand en een goed ecologisch potentieel.

** In de provinciale omgevingsverordening 2012 is een ecologische verbindingszone geprojecteerd ter hoogte van de Norgervaart.

Beschrijving waterhuishouding

In de huidige situatie kan in extreme situaties wateroverlast optreden als gevolg van inundaties. Dit heeft vooral betrekking in het gebied 'De Zeven Blokken Smilde' waar de ondergrens van de huidige gemalen is bereikt door de forse bodemdaling in het gebied. Langs Drentse kanalen kan inundatie optreden op moment dat in een extreme situatie een maalstop op de Drentse kanalen wordt afgekondigd.

Kwetsbare gebieden

Het plangebied bevat een klein gebiedje binnen de Ecologische Hoofdstructuur ter hoogte van de Kanaalweg 199. Ter hoogte van deze locatie is ook een ecologische verbindingszone Fochterlooërveen-Pelinckbos/Baggelhuizerplas geprojecteerd. Over de invulling hiervan is echter nog geen besluit genomen.

Keringen

Langs de Drentsche Hoofdvaart liggen geen regionale keringen met uitzondering van de Hoofdvaartsweg bij de aansluiting met de Norgervaart. Voor bouwen of uitvoeren van werkzaamheden op en nabij keringen gelden de verbodsbepalingen van de Keur van het waterschap. De keringen en beschermingszones dienen op de verbeelding van het bestemmingsplan te worden vastgelegd.

Riolering

Gemeente Midden-Drenthe streeft ernaar om zoveel mogelijk schoon water af te koppelen, zodat de afvalwaterketen efficiënter wordt. Op de hoofdvaart komen verschillende overstorten van het vrij verval stelsel uit. Gemeente Midden-Drenthe zet zich in om de vuilemissie op het oppervlaktewater te verminderen.

Peilbeheer

De waterschappen leggen het peilbeheer van het oppervlaktewater vast in peilbesluiten.

Grondwater

Het grondwater in het plangebied wordt sterk beïnvloed door het oppervlaktewaterpeil. Afhankelijk van de lokale bodemgesteldheid en aanwezige ontwateringsmiddelen kan de grondwaterstand variëren. Eigenaren zijn in eerste plaats verantwoordelijk voor de ontwatering van de eigen percelen en bouwblokken.

Watertoets

De waterparagraaf is voorgelegd aan het waterschap Reest en Wieden.