direct naar inhoud van 5.3 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Drentsche Hoofdvaart
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.DRHoofdvaart-VST1

5.3 Bedrijven en milieuzonering

In het kader van de Wet milieubeheer dient in nieuwe situaties rekening te worden gehouden met (wenselijke) afstanden tussen bepaalde milieubelastende functies en milieugevoelige functies. Voor dit bestemmingsplan wordt, teneinde een goede zonering te bereiken tussen milieuhinderlijke en milieugevoelige functies, aangesloten bij de brochure "Bedrijven en milieuzonering" (VNG, 2009). In deze VNG-uitgave is hiervoor een richtafstandenlijst opgenomen. In de lijst is voor allerlei soorten "milieubelastende activiteiten" aangegeven welke richtafstanden bij voorkeur aangehouden moeten worden vanwege de aspecten geur, stof, geluid en gevaar ten opzichte van "milieugevoelige activiteiten". De grootste van deze vier richtafstanden is bepalend voor de indeling van een activiteit in een milieucategorie.

milieucategorie richtafstand rustige woonwijk

1 10 meter

2 30 meter

3.1 50 meter

3.2 100 meter

4.1 200 meter

4.2 300 meter

De richtafstanden gaan uit van gemiddeld moderne bedrijven. Indien bekend is welke activiteiten concreet worden beoogd, kan gemotiveerd worden uitgegaan van de daadwerkelijk te verwachten milieubelasting (in plaats van de richtafstanden). Benadrukt moet worden dat de richtafstanden zijn afgestemd op het omgevingstype rustige woonwijk (of een vergelijkbaar omgevingstype) en dat de richtafstanden bij een omgevingstype gemengd gebied (een gebied met een matige tot sterke functiemenging) met 1 stap kunnen worden verlaagd zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat.

Het waar nodig scheiden van milieubelastend activiteiten en milieugevoelige gebieden en functies bij nieuwe ontwikkelingen dient twee doelen:

  • Het reeds in het ruimtelijke spoor voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij woningen en andere gevoelige functies.
  • Het tegelijk daarmee aan de bedrijven voldoende zekerheid bieden dat zij hun activiteiten duurzaam binnen aanvaardbare voorwaarden kunnen uitoefenen.

Bestaande functies in het plangebied

Het plangebied kan worden aangemerkt als een gemengd gebied. Naast de woonfunctie komen ook andere functies voor zoals agrarische bedrijven, overige bedrijven, detailhandel en horeca.

In het plangebied worden agrarische bedrijven en overige bedrijven toegestaan. Voor overige bedrijven geldt dat deze in principe zijn toegestaan tot en met milieucategorie 2. Bedrijven die tot een hogere categorie behoren zijn specifiek op de verbeelding aangeduid. Het gaat hier om een twintigtal bedrijven in de milieucategorie 3.1 waaronder LPG-stations, aannemersbedrijven en agrarisch dienstverlenende bedrijven. Eén bedrijf is een bedrijf in de categorie 3.2, dit betreft een meubelfabriek.

Bedrijvigheid aan huis

Bij diverse woningen wordt een combinatie van wonen en een vorm van werken aangetroffen.

Bedrijven rondom het plangebied

Op diverse locaties rondom het plangebied zijn bedrijven gevestigd die uitstraling kunnen hebben op het plangebied. De afstand van deze bedrijven tot het plangebied is echter dermate groot, dat geen effect op het plangebied te verwachten is.