Plan: | Buitengebied, 3e herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1709.Buitengebied3eherz-0401 |
Ruimtelijke ontwikkelingen dienen getoetst te worden aan alle relevante sectorale aspecten. Voor de locaties waaraan door GS goedkeuring is onthouden (locaties A) is toetsing niet noodzakelijk. Het betreft hier namelijk bestaande situaties die niet correct bestemd waren in het bestemmingsplan Buitengebied 1e herziening. In het onderliggende bestemmingsplan worden deze bestaande situaties correct bestemd. Toetsing aan de milieuaspecten bodem, water, ecologie, archeologie, verkeer, wegverkeerslawaai, industrielawaai, bedrijven en milieuhinder en luchtkwaliteit is in deze situaties niet relevant.
Voor de VAB-locaties (locaties B) is de afweging voor toetsing reeds beschreven in hoofdstuk 4.2.1.
Voor de nieuwe ontwikkelingen (locaties C) zijn in veel gevallen reeds Ruimtelijke Onderbouwingen (RO's) opgesteld waarin de toetsing aan sectorale aspecten al heeft plaatsgevonden. In de tekst wordt naar deze RO's verwezen. De nieuwe ontwikkelingen waar geen RO's voor zijn opgesteld, betreffen reeds bestaande en vergunde situaties of situaties waar een kleine aanvulling op de bestemming wordt toegestaan, maar die niet leiden tot een andere bestemming of vergroting van bouwmogelijkheden. In deze gevallen is toetsing aan de sectorale aspecten bodem, water, ecologie, archeologie, verkeer, wegverkeerslawaai, industrielawaai, bedrijven en milieuhinder en luchtkwaliteit niet noodzakelijk.
Water
Het Waterschap is verantwoordelijk voor het waterbeheer (waterkwaliteit en kwantiteit) binnen het plangebied. Voor waterhuishoudkundige ingrepen is de Keur van toepassing. De Keur is een waterschapsverordening die gebods- en verbodsbepalingen bevat met betrekking tot ingrepen die consequenties hebben voor de waterhuishouding en het waterbeheer.
Zo is het onder andere verboden zonder vergunning van het dagelijks bestuur handelingen te verrichten waardoor het onderhoud, de aanvoer, afvoer en/of berging van water kan worden belemmerd. Voor categorie A oppervlaktewaterlichamen geldt bijvoorbeeld dat er binnen 5 m vanaf de insteek beperkingen voor het gebruik gelden. Ook is het verboden zonder vergunning van het dagelijks bestuur te lozen op het oppervlaktewater bij een uitbreiding van het verhard oppervlak groter of gelijk aan 2.000 m², binnen een waterkering bepaalde handelingen of werkzaamheden te verrichten die de veiligheid en stabiliteit van de waterkering nadelig kunnen beïnvloeden, of water af te voeren naar of aan te voeren uit, te brengen in of te onttrekken aan oppervlaktewaterlichamen in de beschermde gebieden zoals die zijn aangegeven op de Keurkaart. De Keur is onder andere te raadplegen via de site van Waterschap Brabantse Delta.
Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem is het van belang om bij nieuwe bouwwerkzaamheden duurzame, niet-uitloogbare materialen te gebruiken, zowel gedurende de bouw- als de gebruiksfase.
Externe veiligheid
De gemeente acht het wel van belang om voor alle locaties nader in te gaan op het aspect externe veiligheid. In de gemeente Moerdijk zijn veel risicorelevante bedrijven gelegen en vindt veel transport van gevaarlijke stoffen over transportassen en door buisleidingen plaats. Daarom wordt onderstaand beschreven of het aspect externe veiligheid tot belemmeringen leidt voor de beschreven ontwikkelingen.