Plan: | Woldpoort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1708.00003669-VA02 |
Bij de opstelling van bestemmingsplannen moet rekening worden gehouden met de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. De Vogelrichtlijn heeft betrekking op de instandhouding van alle natuurlijk in het wild levende vogelsoorten op het grondgebied van de Europese Unie. Dit houdt met name in dat de lidstaten de, naar aantal en oppervlakte voor de instandhouding van deze waardevolle dieren en planten, meest geschikte gebieden moeten aanwijzen als speciale beschermingszones. De Habitatrichtlijn beoogt de instandhouding van natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna. Ook hier geldt dat dit met name gestalte moet krijgen door het aanwijzen van speciale beschermingszones, echter niet alleen voor vogels, maar ook voor andere dieren, alsook voor planten. Op deze wijze wordt getracht een Europese ecologische hoofdstructuur te realiseren:
De lidstaten moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van de speciale beschermingszones niet verslechtert en dat er geen storende factoren optreden voor de beschermde soorten. Dit betekent dat, strikt genomen, de realisering van een bestemmingsplan, bijvoorbeeld het bouwrijpmaken van een nieuwe woonwijk of bedrijfsterrein, of het aanleggen van een weg, er niet toe mag leiden dat vogels (opzettelijk) worden verontrust of dat hun nesten of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen worden tenietgedaan of verstoord.
Binnen een afstand van 4 kilometer van het plangebied is één gebied aangewezen als toekomstig Natura 2000 beschermingsgebied, namelijk de Wieden. Het betreft het Nationaal Park Wieden; de aanwijzing van dit gebied als Natura 2000-gebied is in procedure. Het gebied Wieden is een uitgestrekt laagveenmoeras met meren en kanalen met daartussen natte graslanden, natte heiden, trilvenen, galigaanmoerassen, rietland en moerasbos. Het gebied is een restant van het laagveengebied dat zich ooit van Zwolle tot ver in Friesland uitstrekte.
Het plangebied ligt op ongeveer 500 meter afstand van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur en ruim 2.000 meter van Natura 2000-gebied.
Het plangebied is een binnenstedelijk gebied en is ook meerdere decennia als binnenstedelijk gebied in gebruik. Zeldzame soorten hebben geen kans gehad zich hier te vestigen. Functioneel verandert het gebied niet.
De herstructurering van het gebied heeft hierom geen verstorend effect op beide gebieden. Door de ligging in de binnenstad van Steenwijk zal er door realisering van de woningen en (winkel)voorzieningen in voorliggend bestemmingsplan geen verstoring optreden voor het Natura 2000-gebied en/of de ecologische hoofdstructuur.
De gronden waar de bouwplannen betrekking op hebben zijn op dit moment onbebouwd en liggen braak (zand).