direct naar inhoud van 3.3 Regionaal beleid
Plan: Bestemmingsplan Centrumgebied Roden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1699.2012BP037-vg01

3.3 Regionaal beleid

3.3.1 Beleid
  • Intergemeentelijke Structuurvisie

De Intergemeentelijke Structuurvisie is een integrale visie op de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied Leek-Roden tot het jaar 2030 op het gebied van wonen, werken, natuur en landschap en verkeer en is een uitwerking van de Regiovisie Groningen-Assen 2030. De visie voorziet in een uitbreiding, transformatie en revitalisering van de dorpen Leek en Roden, en de kernen Zevenhuizen, Oostwold, Nietap, Tolbert en Nieuw-Roden binnen een landschappelijk raamwerk.

Groenstructuur

Bij de kern Roden is aangegeven dat bij de huidige uitbreidingen in noordelijke en westelijke richting de structuur van het onderliggende landschap grotendeels is vervangen door een nieuwe structuur die is bedacht vanuit de organisatie van de woonwijk.

De enige structuur die nog intact is gebleven is het eivormig hart met een radiale wegenstructuur. Deze structuur die ooit uit statige eikenlanen bestond, zal weer in ere worden hersteld. Hiermee wordt de identiteit van Roden als brinkdorp versterkt.

Het bestemmingsplan maakt het herstel van deze structuur mogelijk.

Bij de visie zijn enkele kaarten gevoegd. Op de plankaart op hoofdlijnen (zie kaart 3) worden de gebieden onderscheiden waarvoor specifiek beleid is ontwikkeld. Relevant voor het onderhavige bestemmingsplan zijn de gebieden Centrum en Landgoed Mensinghe. Vanuit de kernwaarden met het landschap als belangrijkste drager (zie kaart 4), is een ontwerp strategie geformuleerd voor afzonderlijke gebieden. Voor het centrum van Roden wordt ingegaan op het thema 'centrum-dorps wonen' en 'werken in een brinkdorp'. Het thema 'centrum-dorps wonen' is relevant voor het plangebied en wordt daarom in het navolgende besproken.

Centrum-dorps wonen

In de structuurvisie is aangegeven dat de belangrijkste openbare ruimte gelegen is rondom de Brink. In de visie wordt gestuurd op uitbreiding van het centrumgevoel. Dit zal een samenspel moeten zijn van goede openbare ruimtes met het juiste programma in een dorpsachtige setting. Aan de noordzijde van het centrum wordt deze ambitie ingevuld door het toepassen van een functiewisseling op het oude bedrijventerrein Bitseveld. Centraal in de uitbreiding van het centrum liggen een aantal nieuwe groene openbare ruimtes die met langzaam verkeersroutes worden verbonden met de bestaande openbare ruimtes. Op deze manier ontstaat er een netwerk van routes, dat aanvullend is op de aanwezigheid van de radiale laanstructuur.

Om het samenspel van openbare ruimtes aantrekkelijk te maken, zal het parkeerplein bij de Albertsbaan worden getransformeerd tot een aantrekkelijke verblijfsruimte en zal de omgeving van het gemeentehuis en de Helterbult worden betrokken bij het centrum.

Op de kaart 'landschappelijke hoofdstructuur' zijn de Schoolstraat, de Raadhuisstraat en de uitvalswegen aangeduid als 'laan'. Ook liggen er enkele gebieden in het plangebied die zijn aangeduid als 'plantsoen'. Het bestemmingsplan verzet zich niet tegen versterking van de groenstructuur in het dorp.

De uitwerking van de Intergemeentelijke Structuurvisie zal indien nodig met separate ruimtelijke plannen worden uitgevoerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1699.2012BP037-vg01_0005.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1699.2012BP037-vg01_0006.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1699.2012BP037-vg01_0007.png"

Kaart 3: Plankaart op hoofdlijnen

afbeelding "i_NL.IMRO.1699.2012BP037-vg01_0008.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1699.2012BP037-vg01_0009.png"

Kaart 4: Landschappelijke hoofdstructuur