Plan: | Bestemmingsplan Centrumgebied Roden |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1699.2012BP037-vg01 |
Provinciale Staten van Drenthe hebben op 2 juni 2010 de Omgevingsvisie Drenthe vastgesteld. De Omgevingsvisie is hét strategische kader voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe voor de periode tot 2020. De visie formuleert de belangen, ambities, rollen, verantwoordelijkheden en sturing van de provincie in het ruimtelijke domein.
De ambitie is om de ruimtelijke identiteit van Drenthe te versterken. Dat gebeurt door nieuwe ontwikkelingen te bezien in samenhang met de kernkwaliteiten:
Het behoud en waar mogelijk de ontwikkeling van kernkwaliteiten zijn van provinciaal belang. Op de bij de omgevingsvisie gevoegde kaarten zijn de kernkwaliteiten weergegeven. Op de kaart 'landschap' zijn de Groningerstraat en de Kanaalstraat aangeduid als 'lintbebouwing'. Op de kaart 'cultuurhistorie' is een deel van Roden aangeduid als 'waardevol esdorp' en zijn de twee wegen wederom aangeduid als 'weg met lintbebouwing'. Ook staat op deze kaart de Havezathe Mensinge vermeld.
In de Omgevingsvisie wordt verder nog apart stilgestaan bij positie van Roden. In de omgevingsvisie is over Roden het volgende opgenomen:
Roden heeft, samen met Leek, in de Regio Groningen-Assen een schragende functie voor wonen en werken. Wij bieden ruimte voor het realiseren van de intergemeentelijke structuurvisie (IGS) Leek-Roden (kaart 1,Visie 2020). Deze visie brengt samenhang aan in vooral het wonen, het werken, de bereikbaarheid en de ontwikkeling van natuur en landschap. Deze visie biedt Roden de mogelijkheid zich te blijven ontwikkelen als woon- en werkgemeente met een goede bereikbaarheid, ook per openbaar vervoer. Onze inbreng in het proces van de IGS Leek - Roden is er op gericht de woonopgave mogelijk te maken binnen de kaders van de kernkwaliteiten en de actualiteit van de woningmarkt. Op basis van een zorgvuldige en gedragen inschatting van de woonbehoefte maken wij integrale afspraken over:
Door de samenwerking met Leek ontstaan meer mogelijkheden om Roden verder te positioneren als centrum voor kennisintensieve bedrijvigheid, zoals in de sector Life sciences. Het technologiepark Roden vormt in zijn nieuwe setting een aantrekkelijk vestigingsmilieu voor bedrijven.
Op 21 oktober 2009 hebben de gemeenteraden van Noordenveld en Leek de intergemeentelijke structuurvisie vastgesteld. Omdat de visie betrekking heeft op twee gemeenten en samen met de provincies Drenthe en Groningen en de Dienst Landelijk gebied is opgesteld, komt het beleidsdocument onder regionaal beleid aan de orde.
Bij de Omgevingsvisie hoort de Omgevingsverordening, dat het juridische kader van het omgevingsbeleid vormt. In de Omgevingsverordening (geldend vanaf 22-9-2012) zijn geen specifieke waarden of kenmerken benoemd, die van invloed zijn op dit bestemmingsplan.
Omdat het onderhavige bestemmingsplan conserverend van aard is, hebben de omgevingsvisie en omgevingsverordening geen consequenties voor dit bestemmingsplan.