direct naar inhoud van Hoofdstuk 5 Functionele analyse
Plan: Kernen Ankeveen, Kortenhoef en Nieuw-Loosdrecht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1696.BPkernenAKNL2012-oh01

Hoofdstuk 5 Functionele analyse

Ankeveen

Wonen

Ankeveen heeft als woonkern hoofdzakelijk de functie van woon- en verblijfsgebied. De bebouwing bestaat hoofdzakelijk uit eengezinswoningen. In het noordelijk gedeelte , aan de Van Blaricumlaan, zijn ook gestapelde woningen aanwezig.

Maatschappelijke voorzieningen

In het gebied zijn enkele maatschappelijke voorzieningen aanwezig. Helemaal in het noorden, aan Hollands End 8, ligt een basisschool. De kern telt twee kerken: de r.k. H. Martinuskerk en de N.H. kerk.

Verder zijn een zorgkantoor en een oefenruimte voor de harmonie in het plangebied aanwezig (Stichtse Kade 1-1a).

Detailhandel en dienstverlening

Voor de dagelijkse boodschappen zijn de inwoners aangewezen op de zaterdagmarkt in Ankeveen, de winkels in de omliggende kernen en Hilversum.

Horeca

Verspreid over het plangebied zijn enkele horecagelegenheden aanwezig, allen gelegen aan het Stichts End.

Bedrijven

Aan Stichts End 39a is aannemingsbedrijf Baars BV aanwezig. Aan Stichts End 38 vindt rond oud en nieuw de verkoop van consumentenvuurwerk plaats. Voor de rest zijn er enkele kleinschalige bedrijven in de kern gevestigd.

Groen en recreatie

In het noordoosten van Ankeveen is een sportveldencomplex gelegen, dat plaats biedt aan voetbal- en tennisvelden. Verder zijn enkele speelterreintjes aanwezig, onder andere ter hoogte van de Van Blaricumlaan en de Stichtse Kade. Aan het Stichts End, tegenover de r.k. H. Martinuskerk, ligt een ijsbaan.

Kortenhoef

Wonen

Kortenhoef heeft als woonkern hoofdzakelijk de functie van woon- en verblijfsgebied. De bebouwing bestaat hoofdzakelijk uit eengezinswoningen. In de omgeving van woonzorgcomplex Oudergaard en boven het winkelcentrum Meenthof zijn ook gestapelde woningen aanwezig.

Niet-woonfuncties zijn hoofdzakelijk geconcentreerd aan de Kerklaan, de Koninginneweg, de Emmaweg en de Meenthof/Dodaarslaan.

Bij de kwadrantwoningen wordt een kleine uitbreidingsmogelijkheid opgenomen.

Maatschappelijke voorzieningen

In het gebied zijn diverse maatschappelijke voorzieningen aanwezig. Aan de Parklaan ligt een maatschappelijk cluster dat bestaat uit twee scholen, een peuterspeelzaal, een woonzorgcomplex en ouderenwoningen. Verder naar het oosten aan de Kerklaan staat de H. Antonius van Paduakerk (RK) met bijbehorende pastorie. Een andere maatschappelijke functie aan de Kerklaan is een kinderdagverblijf.

In het ten zuiden van de Kerklaan gelegen gebied zijn multicultureel centrum De Dobber (Hoflaan), een kinderdagverblijf aan de Curtevenneweg, dagverblijf voor geestelijk gehandicapten De Matrijs, de Sint Antoniusschool en sporthal De Fuik gehuisvest.

Aan de Kwakel is nabij de gemeentewerf een aantal verenigingsgebouwen aanwezig voor organisaties van uiteenlopende aard. Op deze locatie heeft een herschikking van deze functies op de locatie en verbetering van de huisvesting plaats gevonden.

Detailhandel

Winkelcentrum De Meenthof bevat een divers winkelaanbod, dat is afgestemd op de dagelijkse boodschappen. Volgens het Winkel Kompas Gooi en Vechtstreek (2001) zijn de winkels van het winkelcentrum gerevitaliseerd om de uitstraling te verbeteren.

Verder zijn er enkele winkels en dienstverleners aan de Kerklaan, nabij de kruising met de Emmaweg/Koninginnenweg geconcentreerd. Het gemeentelijk beleid is erop gericht deze beide winkelconcentraties te behouden en versterken.

Aan de Emmaweg en Koninginneweg zijn diverse gebouwen met een gemengd gebruik aanwezig. Deze functies kunnen gehandhaafd blijven.

Naast de voorzieningen in Kortenhoef zelf kan de consument uit de kern zich wenden tot de voorzieningen aan het Noorder- en Zuidereinde, aan de overzijde van de 's-Gravelandsevaart, of het winkelaanbod in Hilversum, dat op enkele kilometers van Kortenhoef is gelegen.

Horeca

Verspreid over het plangebied zijn enkele horecagelegenheden aanwezig. Het merendeel ligt (direct) aan de Kerklaan (een café en een Indisch restaurant) of in de buurt van het winkelcentrum (de Dobber, Chinees restaurant, snackbar en pizzeria). Een enkele gelegenheid is elders in het plangebied gevestigd (sportcafé in de sporthal de Fuik). Uitbreiding van het huidige aantal horecavestigingen is niet gewenst, bestaande horeca kan blijven.

Bedrijven

Kortenhoef heeft twee locaties waar bedrijven zijn geconcentreerd: de locatie Koninginneweg en de locatie De Kwakel. Op de eerstgenoemde locatie, die net ten noorden van de woonkern, maar wel binnen de plangrenzen ligt, zijn diverse kleinere bedrijven aanwezig.

Groen en recreatie

Binnen Kortenhoef zijn tal van groene plekken te vinden.

Deze groenelementen zijn vooral aanwezig in de naoorlogse uitbreidingen van Kortenhoef en bestaan uit plantsoenen en speelweiden.

Aan de B. van Beeklaan en tussen de Eslaan en de Roerdomplaan is een speelveld gelegen en aan de E. Mooylaan ligt een speeltuin (speeltuin De Eekhoorn). Tussen de Bruinjoost en de Zoete Inval is een groter parkachtig groengebied aanwezig, die een verbinding vormt met het weidegebied ten zuiden van de kern.

In het noordelijke deel van Kortenhoef zijn plantsoenen rond de kerk met pastorie en het woonzorgcomplex Veenstaete belangrijke groenelementen. Rond het nieuwe complex Veensteate is ook water aangebracht. Verder zijn er diverse groene verblijfsruimten aanwezig, zoals aan de E. Blocklaan.

Nieuw-Loosdrecht

Wonen

Een groot deel van Nieuw-Loosdrecht bestaat uit eengezinswoningen. Gestapelde woningen komen op een aantal plekken verspreid in het gebied voor. Daarnaast bestaat ook het zorgcentrum Emtinckhof aan de Eikenlaan uit gestapelde bebouwing. Op het binnenterrein aan de Prinses Margrietstraat wordt een bestaande woning als zodanig bestemd.

Maatschappelijke voorzieningen

Verspreid over de kern zijn er vier basisscholen, twee zaalaccommodaties, twee kerken, een sportzaal en een bibliotheek gevestigd. Verder zijn op verschillende plaatsen locaties voor diverse vormen van kinderopvang aanwezig. Aan de Rading ligt de begraafplaats.

Aan de Meidoornlaan is het multifunctionele gebouw Drie-Luik, waarin onder andere een zaalaccommodatie gerealiseerd. Aan het St. Annepad is de stichting Thuiszorg Gooi en Vechtstreek gevestigd. Het bestaande voorzieningenniveau voorziet in de behoefte.

De Terpstraschool en de Rehobothschool hebben uitbreidingsplannen, deze zijn in het bestemmingsplan meegenomen.

Detailhandel

De bestaande detailhandel is voornamelijk geconcentreerd aan de Nootweg, de Lindelaan en de Frans Halslaan. Aan de Nootweg bevinden zich, naast een supermarkt, diverse kleinschalige detailhandelsvestigingen voor dagelijkse voorzieningen. Ook is hier ruimte voor een benzineverkooppunt.

Aan de Frans Halslaan bevinden zich enkele winkels in de plint onder de hier gerealiseerde gestapelde woningen. Naast dagelijkse voorzieningen wordt hier ook kleding verkocht. Tot slot bevindt zich op het bedrijventerrein Rading eveneens een supermarkt, een benzineverkooppunt en een doe-het-zelf-zaak. In de supermarkt is een postagentschap ondergebracht.

Horeca

Er bevinden zich meerdere horecagelegenheden in Nieuw-Loosdrecht. Het beleid is erop gericht om de huidige omvang van de horeca in Nieuw-Loosdrecht te consolideren.

Bedrijven

Op het bedrijventerrein Rading bevindt zich onder andere het multi-recreatief centrum De Pandahallen. In het noordoosten, op de hoek van de Molenmeent en de Rading, bevindt zich de voormalige Knorr-fabriek.

Op het binnenterrein van de bebouwing ten zuiden hiervan (tussen de Oude Molenmeent, de Frans Halslaan, de Dennenlaan en de Rading) is eveneens enige kleinschalige bedrijvigheid gerealiseerd.

Ten zuiden van de voormalige gemeentewerf bevindt zich langs de Rading een waterwingebied met bijbehorende waterwinningswerken. Weer ten zuiden hiervan is een aantal bedrijven gevestigd op het binnenterrein van de woonbebouwing aan de Lindelaan en de Kastanjelaan, aan de Meidoornlaan en aan de Rading.

Bedrijventerrein de Rading biedt in principe ruimte aan lokale bedrijven. De schaal en maat van het terrein en de inpassing in de bestaande omgeving laten het niet toe de lokale functie van het terrein te wijzigen. Het terrein is gezien de ligging en bereikbaarheid niet geschikt voor grootschalige transportactiviteiten en bedrijven met een sterke publiekstrekkende werking. De Pandahallen zijn hierop een uitzondering. Perifere detailhandel is niet gewenst.

Groen en recreatie

Binnen de kern bevinden zich twee bosgebieden. Het Bos van Hacke is voor een deel openbaar toegankelijk. Het Bos van Sprenger is beperkt van omvang, en openbaar toegankelijk. Daarnaast is er nog een drietal groene gebieden in de kern. Aan de zuidzijde ligt de algemene begraafplaats. Het groengebied langs de Rading is in gebruik als waterwingebied. Alleen langs de Tjalk is sprake van gebruiksgroen waar gewandeld kan worden.

In de nabijheid van het plangebied bevinden zich uiteraard de Loosdrechtse Plassen die een belangrijke recreatieve trekker vormen. Ten oosten van het plangebied bevinden zich de bosgebieden van de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug en het vliegveld Hilversum, wat veel voor sportvliegen gebruikt wordt. Aan deze zijde van het plangebied is tevens een manege gerealiseerd. Aan de Prinses Margrietstraat is een zwembad met duikschool aanwezig.

Op het bedrijventerrein De Rading hebben de Pandahallen een recreatieve functie.

Op het perceel Nieuw-Loosdrechtsedijk 59 is een tennisbaan aanwezig voor privégebruik.