Plan: | Ansen landschappelijk bouwen Om de Kamp / Broekdijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1690.BP00263-0406 |
Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) van kracht geworden. Deze wet, een wijziging op de Monumentenwet 1988, regelt de omgang met het archeologisch erfgoed. Nieuw in de wet is dat gemeenten een archeologische zorgplicht krijgen en dat initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, verplicht zijn rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.
Op basis van de provinciale archeologische verwachtingskaart heeft het plangebied een 'hoge archeologische verwachtingswaarde'.
Figuur 5.3. Uitsnede Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (Bron: KennisInfrastructuur CultuurHistorie)
Verder blijkt uit de Archeologische Monumentenkaart dat er sprake is van een terrein met een archeologische betekenis.
Gezien het feit dat het plangebied een hoge archeologische verwachtingswaarde heeft en er sprake is van een terrein met een archeologische betekenis is een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Archeologisch onderzoeks- en adviesbureau "De Steekproef" uit Zuidhorn heeft een inventariserend archeologisch veldonderzoek uitgevoerd. De conclusies en het advies zijn hieronder opgenomen. Het volledige onderzoek is opgenomen in Bijlage 4 van deze toelichting.
Plangebied Ansen, Om de Kamp ligt in een vlakte met dekzand. Volgens de bodemkaart is het terrein in het verleden voldoende lang droog geweest voor podzolering. Bij onderzoek van luchtfoto's zijn rondom het terrein in het verleden structuren herkend die een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van een celtic field / raatakker uit de ijzertijd – romeinse tijd. Op een afstand van 0,3 kilometer ligt de historische dorpskern van esdorp Ansen. Op een kilometer afstand zijn stukken bewerkt vuursteen gevonden de periode paleolithicum – mesolithicum.
De kwaliteit van de bodem in het plangebied is slecht, waarschijnlijk onder meer door egalisatie. Eventuele resten van een celtic field of andere archeologische grondsporen zullen daardoor sterk zijn aangetast. Aanwijzingen voor archeologische resten zijn niet gevonden aangezien geen archeologische indicatoren zijn aangetroffen zoals bewerkt vuursteen, scherven aardewerk of houtskool. Het archeologisch verwachtingsmodel dat waarden aanwezig kunnen zijn uit alle archeologische periodes wordt door het onderzoek niet bevestigd.
Op basis van de resultaten wordt geadviseerd geen nader archeologisch onderzoek uit te voeren. Indien bij graafwerkzaamheden onverhoopt toch archeologische grondsporen worden aangetroffen en/of archeologische vondsten worden gedaan, zal initiatiefnemer hiervan direct melding maken bij de provinciaal archeoloog.