direct naar inhoud van 7.2 Planregels
Plan: Kraaijenbergse Plassen, Waterpark Dommelsvoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1684.17BPwpdommelsvoort-VA01

7.2 Planregels

De indeling van de planregels is als volgt.

Hoofdstuk 1 INLEIDENDE REGELS

Hoofdstuk 2 BESTEMMINGSREGELS

Hoofdstuk 3 ALGEMENE REGELS

Hoofdstuk 4 OVERGANGS- EN SLOTREGELS

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Begrippen (artikel 1)
In dit artikel zijn de begrippen gedefinieerd, die in de planregels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.

Wijze van meten (artikel 2)
In dit artikel is aangegeven hoe de hoogte en andere maten, die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

De standaard opbouw van de bestemmingsregels conform de SVBP2008 betreft:

  • Bestemmingsomschrijving
  • Bouwregels
  • Nadere eisen
  • Afwijken van de bouwregels
  • Specifieke gebruiksregels
  • Afwijken van de gebruiksregels
  • Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
  • Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk
  • Wijzigingsbevoegdheid

Per bestemming kunnen onderdelen, voor zover niet relevant, ontbreken.

In voorliggend bestemmingsplan zijn de volgende bestemmingen opgenomen:

Agrarisch met waarden - Landschapswaarden (artikel 3)
Het agrarische gebied tussen het feitelijke waterpark en de provinciale weg N321 is opgenomen binnen de bestemming 'Agrarisch met waarden - Landschapswaarden'. De bestemming is - naast de agrarische bodemexploitatie - mede gericht op de bescherming van de aanwezige aardkundige waarden. Hiertoe is een omgevingsvergunningplicht voor werken en werkzaamheden opgenomen.
De thans aanwezige agrarische bedrijven zijn opgenomen in een bouwvlak, waarbinnen specifieke bouwregels gelden.
Voorts zijn afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden opgenomen in geval een agrarisch bedrijf wordt beëindigd.
De planregels zijn opgesteld naar analogie van het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied 2010" en nader gespecificeerd op onderhavig plangebied.

Bedrijf (artikel 4)
Het bestaande autohandelsbedrijf aan de Dommelsvoort 2 is binnen de bestemming 'Bedrijf' vervat. De planregels conserveren de bestaande situatie. Er zijn geen ontwikkelingen voorzien. De planregels zijn voorts opgesteld naar analogie van het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied 2010".

Groen (artikel 5)
De bestemming 'Groen' omvat de landschappelijke groenzones aan de noordzijde van het plangebied. Er is een omgevingsvergunningplicht opgenomen ter bescherming van de aanwezige landschapselementen.

Recreatie (artikel 6)
D bestaande woonboerderij Kerkeveld 10 en de direct aangrenzende gronden is binnen de (rechtstreekse) bestemming 'Recreatie' opgenomen. Binnen deze bestemming is het toegestaan een groepsaccommodatie met maximaal 60 bedden en een bedrijfswoning te realiseren.

Verkeer (artikel 7)
De bestaande en te behouden wegen, alsmede de hoofdontsluiting van het waterpark zijn opgenomen in de bestemming 'Verkeer'. De planregels zijn opgesteld naar analogie van het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied 2010".

Water - Waterloop (artikel 8)
De verlegde Sluisgraaf is in de bestemming 'Water - Waterloop' vervat. De planregels komen overeen met de bestemming 'Water' van het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied 2010".
N.B. De ligging van deze bestemming betreft een voorlopige aanname, vanwege de nog noodzakelijke ontwerpslag.

Water - Waterpartij (artikel 9)
De bestemming 'Water - Waterpartij' omvat de plassen aan de noordzijde van het plangebied.

Wonen (artikel 10)
De bestaande en te behouden burgerwoningen aan de zuidzijde van het plangebied zijn in de bestemming 'Wonen' opgenomen. De planregels zijn opgesteld naar analogie van het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied 2010".

Recreatie - Uit te werken (artikel 11)
De ontwikkeling van het feitelijke Waterpark Dommelsvoort is opgenomen in de bestemming 'Recreatie - Uit te werken'. Expliciet is opgenomen dat bedrijfsmatige exploitatie verplicht is en dat permanente bewoning is uitgesloten, behoudens in bedrijfswoningen. Deze bestemming moet nader worden uitgewerkt in een uitwerkingsplan alvorens omgevingsvergunningen voor het bouwen van bouwwerken of het uitvoeren van werkzaamheden kunnen worden verleend.

Leiding - Gas (artikel 12)
De aardgastransportleiding van Gasunie met de bijbehorende belemmeringenstrook van 4 m aan weerszijden van de leiding is in de dubbelbestemming 'Leiding - Gas' vervat.
Ter plaatse gelden beperkingen ten aanzien van het bouwen en van grondwerkzaamheden met het doel het gastransport niet te onderbreken.

Waarde - Archeologie (artikel 13)
De nog te onderzoeken vindplaatsen zijn dubbelbestemd voor 'Waarde - Archeologie'. Voor bouw- en grondwerkzaamheden op een oppervlakte van meer dan 2500 m² en een diepte van meer dan 0,5 m is een nader archeologisch onderzoek verplicht. De genoemde maten volgen uit het gemeentelijke archeologiebeleid.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Anti-dubbeltelregel (artikel 14)
Om misbruik van de bouwregels te voorkomen, is in dit artikel bepaald dat gronden, die al eens als berekeningsgrondslag voor een bouwvergunning hebben gediend, niet nogmaals als zodanig kunnen dienen.

Algemene bouwregels (artikel 15)
Dit artikel bevat regels ten aanzien van ondergronds bouwen en ten aanzien van afwijkende bestaande bebouwing en ondergeschikte bouwdelen. Voorts zijn regels opgenomen met betrekking tot het aanleggen van onoverdekte zwembaden.

Algemene gebruiksregels (artikel 16)
Dit artikel bevat het algemene strijdige gebruik en regels met betrekking tot beroepen- en bedrijven-aan-huis. Voorts zijn regels opgenomen ten aanzien van het parkeren.

Algemene aanduidingsregels (artikel 17)
Voor de A73 geldt een bebouwingsvrije zone van 50 m en een overlegzone van 75 m, gemeten vanaf de rand van de verharding. Deze zone is opgenomen op de verbeelding.

Algemene afwijkingsregels (artikel 18)
In dit artikel zijn algemene afwijkingsregels opgenomen, alsmede specifieke afwijkingsregels ten aanzien van mantelzorg en beroepen- en bedrijven-aan-huis.

Algemene wijzigingsbevoegdheid (artikel 19)
In dit artikel is een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen met betrekking tot het verschuiven van bestemmingsgrenzen met ten hoogste 10 m.

Overige regels (artikel 20)
In dit artikel is de aanvullende werking van de bouwverordening, zoals bedoeld in artikel 9 lid 2 van de Woningwet, uitgesloten.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Overgangsrecht (artikel 21)
Voor volgens de regels afwijkende bestaande bebouwing is voor de omvang, het onderhoud en de herbouw een overgangsregel opgenomen.
Het gebruik van de bebouwing daarentegen wordt indien mogelijk positief bestemd of indien noodzakelijk door handhaving aan de gebruiksregels van de betreffende bestemming aangepast.

Slotregel (artikel 22)
Hier wordt vermeld onder welke naam de regels van dit bestemmingsplan kunnen worden aangehaald.