Plan: | Bebouwde kom Bruinisse |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1676.00026BpAwk-va01 |
Wonen
Een belangrijke functie binnen het dorp is wonen. De kern heeft grotendeels een woonfunctie met planmatig ontwikkelde wijken rond de historische kern, zoals Bruinisse-West en Riekusweel. Hier staan verscheidene woningtypen zoals vrijstaande woningen, twee-aaneen gebouwde woningen en aaneengebouwde woningen. Gestapelde woningbouw in de vorm van appartementen komt enkel voor ter hoogte van de Beursstraat/Kerkstraat.
De woningbouwcorporatie Zeeuwland heeft verspreid over de kern veel woningen in eigendom. Het gaat hier voornamelijk om aaneengebouwde woningen ten westen en ten oosten van de historische kern, maar ook in de historische kern heeft de corporatie enkele woningen in haar bezit.
Voorzieningen
De kern heeft ook een hoog voorzieningenniveau waaronder een dorpshuis, een jeugdsoos, sporthal en een recent gebouwd woonzorgcomplex. Daarnaast zijn detailhandel en horecagelegenheden aanwezig. Ook beschikt de kern over de nodige sport- en recreatieve voorzieningen. In de oostzijde van de kern liggen de sportaccommodatie van de voetbalvereniging en de jeugdherberg De Stoofpolder. Aan de Molenweg ligt het kleinschalige recreatiepark Plantage.
Bedrijvigheid
Naast bovengenoemde voorzieningen bevindt zich in en rond de kern bedrijvigheid. In de kern liggen enkele solitair gelegen bedrijfslocaties, waaronder een autosloperij, destilleerderij en een schelpdierteeltbedrijf.
Bedrijventerrein Bruinisse
Ten zuiden van de kern ligt het bedrijventerrein Bruinisse met grootschalige bedrijvigheid. Het terrein omvat de bedrijven die gelegen zijn langs de Dorpsweg, de Rijksstraatweg, de Nijverheidsweg en de Industrieweg. Ter plaatse bevinden zich diverse bedrijfstypen, waaronder bedrijven voor opslag- en handelsactiviteiten en agrarische nevenbedrijven. Ook wordt ruimte geboden voor bedrijven die aquabusiness uitvoeren. Naast de bedrijfsgebouwen bevinden zich op het bedrijventerrein ook een groot aantal bedrijfswoningen. Het bedrijventerrein heeft ook een functie voor bedrijfsverplaatsing van overlastveroorzakende bedrijven uit de dorpskern.
De Vluchthaven is tevens een onderdeel van het bedrijventerrein. In deze haven ligt onder andere een belangrijke loswal. In de Vluchthaven worden ook bedrijfsactiviteiten uitgevoerd door bedrijven die elders op het bedrijventerrein zijn gevestigd. Zo worden er schepen uit het water getakeld, die vervolgens in een loods op het bedrijventerrein worden behandeld. Ook vinden er op en aan schepen in de haven bedrijfsmatige activiteiten plaats.
Reparatiehaven
Aan de noordzijde van de kern ligt aan de Havenkade de reparatiehaven De reparatiehaven betreft een rechthoekige buitendijkse havenkom met als opvallend element een hijskraan. Op deze plaats is reeds bij het ontstaan van het dorp Bruinisse een haven geweest, in de loop van eeuwen is deze haven voortdurend uitgebreid en vergroot. Bij de aanleg van de Deltawerken is van de oude haven niets meer bewaard gebleven. In de reparatiehaven bevinden zich twee scheepsbouwbedrijven. Dit zijn bedrijven in een hoge milieucategorie. Door de historisch ontstane ligging nabij de kern wordt niet overal voldaan aan de richtafstanden voor milieuzonering. De reparatiehaven wordt daarom aangemerkt als geluidsgezoneerd bedrijventerrein.
Vissershaven
Ten westen van de reparatiehaven ligt eveneens aan de Havenkade de vissershaven waar de vissersboten aanmeren en waar laad- en losactiviteiten plaatsvinden. Ook is hier een jachtwerf gevestigd. Deze jachtwerf ligt buiten de begrenzing van het geluidsgezoneerde terrein (de Reparatiehaven). Bovendien ligt de jachtwerf samen met de rest van de Havenkade binnen de begrenzing van het Masterplan Centrumgebied Bruinisse.
Infrastructuur
Bruinisse vormt de oostelijke entree van de gemeente. De bebouwde kom is goed bereikbaar vanwege haar ligging aan de N59. De toegang tot de kern wordt gevormd door de Rijksstraatweg, Dorpsweg en de Molenweg. De Noorddijk aan de noordzijde van de kern vormt de oost-westverbinding tussen het recreatiepark en de kern. Bruinisse is met het openbaar vervoer (bus) bereikbaar met een halte aan de Parallelweg. In het noordwesten van het plangebied ligt het sluizencomplex dat de scheiding vormt tussen de Krammer en Zijpe enerzijds en het Grevelingenmeer anderzijds. Het sluizencomplex is een druk bevaarde route voor pleziervaart. Over de Krammer en Zijpe loopt een belangrijke binnenvaartroute.