direct naar inhoud van 2.4 Regionaal beleid
Plan: Bebouwde kom Bruinisse
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1676.00026BpAwk-va01

2.4 Regionaal beleid

Zeeuwse Nota Waterkeringen, 2004

In 2004 heeft het Zeeuws Overlegorgaan Waterkeringen (ZOW) het Zeeuws Kustbeleidsplan opgesteld. De partijen van het ZOW geven in dit plan hun visie op de zorg voor primaire en regionale waterkeringen in Zeeland.

De afgelopen jaren zijn de ideeën over veiligheid en waterkeringen sterk in beweging geweest. Zo heeft de Deltacommissie verdergaande versterking van de waterkeringen en een vernieuwende aanpak voor de lange termijn voorgesteld, terwijl het Rijk opnieuw zijn koers heeft bepaald in het Nationaal Waterplan. Deze ontwikkelingen vragen om een Zeeuwse uitwerking en geven aanleiding om het beleid voor de Zeeuwse waterkeringen te actualiseren.

De Zeeuwse Nota Waterkeringen gaat over de Noordzeekust, de oevers van de (voormalige) zeearmen en de regionale waterkeringen in Zeeland. Hiermee is deze nota relevant voor onderhavig plangebied. De kustzone bestaat voor de waterveiligheid ten minste uit het 'kustfundament': de zandmassa van de onderwateroever, het strand en de eventuele duinen. Voor sommige gebruiksfuncties kan de kustzone zich verder landinwaarts uitstrekken. Ook voor dijken neemt de nota een brede zone in beschouwing.

De Zeeuwse Nota Waterkeringen geeft het kader voor de waterkeringzorg en het gebruik van de waterkering op de korte en middellange termijn en een visie op de lange termijn. De nota focust op de veiligheid en de ruimtelijke uitwerking daarvan in de regio, zoals het multifunctioneel gebruik van waterkeringen.

Visie

Zeeland blijft ook op lange termijn goed beschermd tegen overstromingen, zodat ook toekomstige generaties hier veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Omdat het klimaat verandert, zijn versterkingen van de waterkeringen onontkoombaar. Zeeland hanteert daarbij de volgende uitgangspunten:

  • maatregelen steeds afstemmen op de veiligheid op lange termijn;
  • inspelen op nieuwe inzichten;
  • gebruikmaken van natuurlijke processen;
  • kust laten meegroeien met de zee en op termijn zeewaarts uitbouwen;
  • suppleren en versterken met aandacht voor andere functies;
  • zeewaarts waar het kan, landwaarts waar het moet;
  • brede overgangszones van land naar water creëren;
  • voordelta en deltawateren in samenhang beheren;
  • Zeeland op de kaart zetten met innovatieve vormen van klimaatadaptatie;
  • Afstemmen met Vlaanderen.

Maatschappelijk gebruik

Kust en oevers beschermen het achterland tegen overstromingen, maar het is ook de plaats waar mensen komen recreëren en geld verdienen, waar bijzondere natuur tot ontwikkeling komt en de cultuurhistorie van Zeeland te zien is.

De provincie streeft ernaar de hoogwaterbescherming zo vorm te geven dat ook deze gebruiksfuncties er baat bij hebben. De provincie wil de economische kansen van het water en de waterkeringen niet onbenut laten. Vooral de economische activiteiten op het gebied van wonen, recreatie, havens en aquacultuur zijn daarbij van belang.

Waterkeringen voor meerdere doelen

De primaire functie van waterkeringen is veiligheid, maar er is ook ruimte voor medegebruik. Voorwaarde is dat de veiligheid van de waterkering niet in het geding komt en dat versterking van de waterkering in de toekomst mogelijk blijft. De mogelijkheden en beperkingen van multifunctioneel gebruik verdienen echter nadere uitwerking. Ook de regels voor bouwen in de waterkeringszone zijn niet eenduidig genoeg. Met name gebiedsontwikkeling, zoals bij de zwakke schakels, biedt kansen voor medegebruik.

De bestemmingsplannen moeten een basisveiligheid voor de kust waarborgen, door in het kustfundament alle ruimtelijke ontwikkelingen uit te sluiten die een significante belemmering voor de waterveiligheid kunnen betekenen. In de AMvB Ruimte komen daarom regels te staan voor bebouwing op en rond waterkeringen in het kustfundament.

De AMvB neemt de bestaande bebouwing als leidraad voor de regels. De provincie stelt de begrenzing van de bestaande bebouwing voor een periode van vier jaar vast in de Provinciale Ruimtelijke Verordening.

Waterkeringbeheerplan 2008-2013

In het Waterkeringbeheerplan heeft het Waterschap het 'Zeeuws Kustbeleidsplan' uit 2004 verder uitgewerkt. Het geeft aan hoe het Waterschap in de periode 2008-2013 wil omgaan met de waterkeringen die het beheert. Met het Waterkeringbeheerplan wordt voldaan aan de verplichting die is neergelegd in de Verordening op de waterkeringen Zeeland.