Plan: | Bestemmingsplan Nuland Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1671.BPKM2011DN000044-01VA |
Voor de leesbaarheid en raadpleegbaarheid dienen de regels in hoofdstukken te worden geplaatst. Daarbij dient conform de bestemmingsplanstandaarden een vaste volgorde te worden aangehouden, te weten:
Hoofdstuk 1 Inleidende regels (paragraaf 6.2.2)
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels (paragraaf 6.2.3)
Hoofdstuk 3 Algemene regels (paragraaf 6.2.4)
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels (paragraaf 6.2.5)
In dit artikel worden begrippen verklaard die in de planregels voorkomen en die om een nadere omschrijving vragen.
In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden.
De regels van artikel 3 tot en met 8 in verband met de bestemmingen kennen allen een gelijke opbouw (voor zover van toepassing). De bestemmingsomschrijving betreft de centrale bepaling van elke bestemming. Het betreft een omschrijving waarin limitatief de functies worden genoemd, die binnen de bestemming zijn toegestaan.
De bouwregels zijn direct gerelateerd aan de bestemmingsomschrijving. Ook het gebruik van gronden en bebouwing is gekoppeld aan de bestemmingsomschrijving. In de bouwregels staan uitsluitend bepalingen die betrekking hebben op het bouwen. Bouwregels zijn dan ook alleen van toepassing bij de toetsing van aanvragen om een omgevingsvergunning voor bouwactiviteiten. De specifieke gebruiksregels vormen een nadere concretisering van het toegestane gebruik. Afwijken van de bouw- en gebruiksregels is onder voorwaarden mogelijk wanneer een omgevingsvergunning is verkregen van het bevoegd gezag. Een wijzigingsbevoegdheid geeft Burgemeester en wethouders de mogelijkheid om een bepaalde bestemming te wijzigen binnen de kaders, zoals aangegeven in het betreffende artikel.
Artikel 3 Bedrijventerrein
De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor een bedrijventerrein met de daarbij behorende voorzieningen, evenals wegen en paden. Binnen de bestemming zijn in principe alleen bedrijven behorende tot milieucategorie 2 en 3.1 toegestaan, met uitzondering van de gronden aangeduid als 'specifieke vorm bedrijventerrein - 1' en als 'bedrijf van categorie 3.1 uitgesloten'. Op deze laatste gronden zijn alleen bedrijven in milieucategorie 2 toegestaan. Het bevoegd gezag heeft de mogelijkheid om van de voorgeschreven milieucategorie af te wijken indien het betrokken bedrijf naar aard en omvang en invloed op de omgeving (gelet op de specifieke werkwijze of bijzondere verschijningsvorm) geacht wordt te behoren tot de toegestaan de milieucategorie. Tevens is in de planregels een bepaling opgenomen dat de huidige bedrijvigheid kan worden voortgezet.
Bestaande bedrijfswoningen op het bedrijventerrein blijven behouden en hiertoe is een lijst met adressen opgenomen in de regels. Nieuwe bedrijfswoningen zijn niet toegestaan met uitzondering ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijventerrein - 1'. De regels maken het mogelijk om een bestaande bedrijfswoning te herbouwen.
Binnen het bedrijventerrein is een zone voor wonen en werken aanwezig. De betreffende gronden zijn aangeduid als 'specifieke vorm van bedrijfenterrein - 1'. Binnen deze zone gelden afwijkende bouwregels ten opzicht van de bouwregels voor de bestemming 'Bedrijventerrein'.
Het is mogelijk om ondergronds te bouwen onder gebouwen tot een diepte van 3 meter beneden peil. Burgemeester en wethouders kunnen hieraan wel nadere eisen verbinden gelet op de ligging van het plangebied in een grondwaterbeschermingsgebied.
In het vigerende bestemmingsplan zijn voor het garagebedrijf en de bedrijfswoning aan de Rijksweg 55/ 55A aparte voorschriften opgenomen. Deze voorschriften zijn overgenomen in het onderhavige bestemmingsplan. Hiertoe is het betreffende perceel aangeduid als 'specifieke vorm van bedrijventerrein - 2' en in de regels zijn voor dit perceel specifieke regels opgenomen.
Tot slot is binnen deze bestemming een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt om de aanduiding 'bedrijf categorie 3.1 uitgesloten' te schrappen in het geval de woonbestemming, waarop de aanduiding betrekking heeft, is gewijzigd in de bestemming 'Bedrijventerrein'. Het is dan niet langer meer noodzakelijk om in het kader van een goed woon- en leefklimaat ten behoeve van een 'burgerwoning' om ter plaatse een beperking qua toegestane milieucategorie te handhaven. Daarnaast is het mogelijk om via een wijzigingsbevoegdheid de plaatsing van zendmasten voor mobiele telecommunicatie toe te staan.
Artikel 4 Groen
Gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor groenvoorzieningen en voor waterberging. Tevens is het mogelijk om de hoofdontsluitingsweg en eventuele andere ontsluitingswegen ten behoeve van het nieuwe woongebied op deze grond aan te leggen. Op de grond kunnen geen gebouwen worden gerealiseerd. Alleen het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde, zoals bijvoorbeeld speelvoorzieningen, is toegestaan.
Artikel 5 Verkeer
De gronden binnen deze bestemming zijn onder meer bestemd voor wegen, voet- en rijwielpaden, parkeer-, groen- en waterhuishoudkundige voorzieningen en voorzieningen van algemeen nut. Bouwwerken, geen gebouw zijnde, zijn binnen deze bestemming toegestaan.
Artikel 6 Wonen
Gronden binnen deze bestemming zijn primair bedoeld voor wonen met de daarbij behorende voorzieningen. Naast wonen zijn onder voorwaarden aan huis verbonden beroepen toegestaan. Daarnaast is het mogelijk met een omgevingsvergunning een aan huis verbonden bedrijf toe te staan. Aanbouwen, dan wel (vrijstaande) bijgebouwen mogen niet gebruikt worden als zelfstandige woning en/of afhankelijk woonruimte. Het bevoegd gezag heeft de mogelijkheid om van dit verbod af te wijken in een omgevingsvergunning en onder voorwaarden mantelzorg toe te staan.
Het is mogelijk om ondergronds te bouwen onder gebouwen tot een diepte van 3 meter beneden peil. Burgemeester en wethouders kunnen hieraan wel nadere eisen verbinden gelet op de ligging van het plangebied in een grondwaterbeschermingsgebied.
Woningen op het bedrijventerrein zelf kunnen worden herbestemd naar de bestemming 'Bedrijventerrein', zodat de betreffende woning kan worden gebruik als bedrijfswoning. Hiertoe is in de regels een wijzigingsbevoegdheid voor het bevoegd gezag opgenomen.
Binnen het plangebied is een beeldbepalend pand aanwezig waarvoor specifieke bouwregels gelden. Daarnaast bevindt zich binnen deze bestemming een waardevolle boom die alleen met een omgegevingsvergunning gekapt of gerooid mag worden. Beide objecten zijn op de verbeelding alszodanig aangeduid.
Burgemeester en wethouders hebben een wijzigingsbevoegdheid om twee nieuwe bouwvlakken toe te voegen aan de Schotsheuvel. Van deze bevoegdheid kan slechts gebruik worden gemaakt als is vast komen te staan dat het geluidsniveau op de gevels van de beoogde nieuwe woningen vanuit het oogpunt van een goed woon- en leefklimaat acceptabels is.
Artikel 7 Woongebied - Uit te werken
De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor het realiseren van een nieuw woongebied. De plannen van het woongebied zijn nog niet nader uitgewerkt, daarom is deze globale bestemming opgenomen. Burgemeester en wethouders zijn verplicht binnen de planperiode een uitwerkingsplan vast te stellen die de realisatie van woningen en de daarbij behorende voorzieningen, alsmede (onstluitings)wegen, straten, paden, parkeer-, groen- en waterhuishoudkundige voorzieningen en voorzieningen van algemeen nut mogelijk maken. In het artikel is een aantal voorwaarden opgenomen die in acht moeten worden genomen bij het opstellen van het uitwerkingsplan.
Er is een bouwverbod opgenomen dat geldt tot het moment dat voor de betreffende grond het uitwerkingsplan onherroepelijk wordt.
In hoofdstuk 3 van de regels is een aantal standaardbepalingen opgenomen te weten, de anti-dubbeltelbepaling, algemene bouwregels, algemene gebruiksregels, algemene aanduidingsregels, algemene afwijkingsregels en algemene wijzigingsregels.
De anti-dubbeltelbepaling is opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen en bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
Op basis van dit artikel is toegestaan dat afwijkende afmetingen en afstanden in die gevallen dat deze afwijken zijn toegestaan op grond van een omgevingsvergunning voor bouwactiviteiten, geldend zijn in afwijking van de bouwregels zoals opgenomen in dit bestemmingsplan.
Artikel 10 Algemene gebruiksregels
In dit artikel is voor alle bestemmingen een verbod opgenomen om de gronden te gebruiken, te doen gebruiken of te laten gebruiken in strijd met de wijze of doel van de bestemming. Tevens is opgenomen in welke situaties in ieder geval sprake is van strijdig gebruik.
Artikel 11 Algemene aanduidingsregels
Het gehele plangebied is aangeduid als 'Wro-zone-grondwaterbeschermingsgebied'. In dit artikel is onder meer regelt dat voor een bepaald werk, geen bouwwerk zijnde, en bepaalde werkzaamheden een omgevingsvergunning nodig is. Deze omgevingsvergunning kan voorwaarden stellen aan het werk, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden om zodoende de kwaliteit van het grondwater voor de drinkwatervoorziening te beschermen.
Artikel 12 Algemene afwijkingsregels
In dit artikel is aan het bevoegd gezag de bevoegdheid gegeven om bij een omgevingsvergunning af te wijken van het bepaalde in de bestemmingsregels geregelde onderwerpen. Hierbij gaat het om afwijkingsregels die gelden voor alle bestemmingen in het plan. Op grond van dit artikel kan worden afgeweken van maatvoering zoals opgenomen in het bouwregels en is het mogelijk om af te wijken van de gebruiksregels indien strikte toepassing ervan kan leiden tot een beperking van het meest doelmatig gebruik.
Artikel 13 Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is aan het college de bevoegdheid gegeven om gebruik te maken van een beperkte bestemmingswijziging. Hierbij gaat het om een wijzigingsbevoegdheid die geldt voor alle bestemmingen. Op grond van dit artikel wordt het mogelijk om bestemmingsgrenzen maximaal 2,5 meter te verschuiven.
In deze bepaling is vorm en inhoud gegeven aan het overgangsrecht overeenkomstig artikel 3.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening.
Als laatste is de slotregel opgenomen. Deze bepaling omschrijft de titel van het plan.