direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Bedrijventerrein Roerstreek Oost, deelgebied Roerdalen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1669.BPRoerstrOost2012-VG01

2.2 Provinciaal beleid

2.2.1 Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL)

Op 22 september 2006 is het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) vastgesteld. Dit plan is een streekplan, provinciaal waterhuishoudingsplan en provinciaal milieubeleidsplan in één. Daarnaast bevat het POL 2006 hoofdlijnen van het provinciaal verkeers- en vervoersplan, hoofdlijnen van het economisch beleidskader voor zover het fysieke elementen daarvan betreft en hoofdlijnen van het welzijnsplan voor wat betreft de fysieke aspecten van zorg, cultuur en sociale ontwikkeling. In het POL 2006 zijn verschillende perspectieven per zone of deelgebied aangegeven.

Het POL-stelsel onderscheidt de volgende typen documenten:

  • POL2006
  • POL-aanvullingen
  • Beleidsnota's, beleidsregels en Programma's

Daarnaast zijn de volgende instrumenten van belang voor de doorwerking van beleid:

  • Verordeningen, Aanwijzingen en Provinciale inpassingplannen.

POL 2006 en de bijbehorende POL-aanvullingen vormen samen de huidige provinciale structuurvisie. POL 2006 is het beleidskader voor de toekomstige ontwikkeling van Limburg tot een kwaliteitsregio. Onder de kwaliteitsregio Limburg verstaat de provincie een regio waar het goed en gezond leven, wonen, leren, werken en recreëren is. Een regio die zich bewust is van de unieke kwaliteit van de leefomgeving en de eigen identiteit. En een regio die stevig is ingebed in internationaal verband. Ten behoeve van de kwaliteitsregio Limburg wordt ingezet op duurzame ontwikkeling. Dat is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de behoeften van de huidige generatie zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien.

Ambities stedelijk gebied

Verstedelijking en steeds intensiever ruimtegebruik leggen een toenemend beslag op de open ruimte in het landelijk gebied en verminderen de diversiteit van landschap en groen. Het Rijk kent een speciale positie toe aan de nationale stedelijke netwerken en daarbinnen de bundelingsgebieden. Meer concreet vertaald naar de Limburgse situatie gaat het hierbij om het Nationaal Stedelijk Netwerk Zuid-Limburg met de daarbinnen gelegen stadsregio's. Ter voorkoming van het aaneengroeien van de stadsregio's zijn de tussenliggende gebieden aangemerkt als Rijksbufferzones, waarbinnen geen verdere verstedelijking meer kan plaatsvinden (zie kaart 3b POL). Meer algemeen wordt ingezet op het bundelen van de verstedelijking en economische activiteiten in- of aansluitend op bestaande bebouwde gebieden. De Provincie onderschrijft dit bundelingsbeleid. Door instrumenten als het Limburgs Kwaliteitsmenu, het regionaal laten opstellen en uitvoeren van woonvisies en programma's voor werklocaties wordt sturing gegeven aan het bundelingsbeleid. Er wordt bundeling op twee niveaus onderscheiden: bundeling in stedelijk gebied en bundeling in plattelandskernen. Dit gaat in het op rijksbeleid (Nota Ruimte) dat zich richt op het bundelen van verstedelijking en economische activiteiten.

Perspectieven

Inspelend op de aanwezige kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden maakt het POL onderscheid tussen tien perspectieven. Elke zone in Limburg hoort, qua kenmerken en ontwikkelingsrichting, tot één van die perspectieven. Sommige perspectieven komen alleen voor in stedelijk of landelijk gebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPRoerstrOost2012-VG01_0002.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPRoerstrOost2012-VG01_0003.png" afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPRoerstrOost2012-VG01_0004.png"

Uitsnede kaart 1: Perspectieven (actualisatie januari 2011), Provinciaal Omgevingsplan Limburg

Uit de uitsnede van de POL-kaart valt op te maken dat voor het plangebied perspectief P9: “Stedelijke bebouwing” van toepassing is (zie bovenstaande afbeelding). Daarnaast maakt het bedrijventerrein onderdeel uit van de grens stedelijke dynamiek.


De 'Stedelijke bebouwing' (P9) omvat de aanwezige of als zodanig reeds bestemde woon- en winkel- en voorzieningengebieden, bedrijventerreinen en bijbehorende wegen. Er is hier in veel gevallen nog de nodige ontwikkelingsruimte. De verstedelijkingsopgave wordt voor zover mogelijk hier ingevuld, met in achtneming van de randvoorwaarden vanuit het watersysteem. Waar nodig wordt hier door herstructurering de vitaliteit van buurten en wijken geborgd. Binnen dit perspectief is het Limburgs Kwaliteitsmenu niet van toepassing en is het aan de gemeente om zorg te dragen voor een goede balans tussen groen, water en bebouwing.

De zeven stadsregio’s in Limburg zijn ieder voorzien van een grens stedelijke dynamiek, de uiterste grens waarbinnen in de toekomst een bij het profiel passende veelheid aan functies, milieus en leefstijlen kan worden geaccommodeerd. De grens is bepaald op basis van de aanwezigheid van de natuurlijke waarden in het omliggende gebied, rekening houdend met de verwachte groei van de stedelijke functies. Soms is aangesloten bij aanwezige structuren zoals wegen om een duidelijke grens te geven. Het bedrijventerrein maakt onderdeel uit van de stadsregio Roermond, de grens is hard.

Kristallen waarden

Op de kaart 'kristallen waarden' zijn de te beschermen kwaliteiten van lucht, bodem en water weergegeven. Op de relevante aspecten wordt ingegaan in Hoofdstuk 4 Milieuaspecten (in met name 4.6 Waterhuishouding).

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPRoerstrOost2012-VG01_0005.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPRoerstrOost2012-VG01_0006.png" afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPRoerstrOost2012-VG01_0007.png"

Uitsnede kaart 4a: Kristallen waarden (actualisatie januari 2011), Provinciaal Omgevingsplan Limburg

Groene waarden

Op de kaart 'Groene waarden' van de provincie is voor de perspectieven P1 en P2 aangegeven wat voor categorieën binnen deze perspectieven voorkomen. Hier wordt in paragraaf 3.3 Natuur en landschap nader op ingegaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPRoerstrOost2012-VG01_0008.jpg"

Uitsnede kaart 4b: Groene waarden (actualisatie januari 2011), Provinciaal Omgevingsplan Limburg

Blauwe waarden

Op de kaart ‘Blauwe waarden’ zijn de te beschermen specifieke kwaliteiten van het waterhuishoudkundig systeem weergegeven. Hier wordt in paragraaf 4.6 Waterhuishouding nader op ingegaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.1669.BPRoerstrOost2012-VG01_0009.jpg"

Uitsnede kaart 4c: Blauwe waarden (actualisatie januari 2011), Provinciaal Omgevingsplan Limburg