Plan: | Hoefweg-Noord (Prisma) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1621.BP0111-VAST |
Conform SVBP bevatten de inleidende regels artikelen met de begripsbepalingen (Artikel 1) en de wijze van meten (Artikel 2).
In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikgemaakt van aanduidingen om het toegestane gebruik en bouwen nader te specificeren.
Bedrijventerrein (Artikel 3)
Binnen de bestemming 'Bedrijventerrein' zijn bedrijfsactiviteiten, bedrijfsgebonden kantoren, wegen en bijbehorende voorzieningen toegestaan. Grote lawaaimakers zijn uitgesloten. Ter plaatse van de aanduiding 'horeca' is daghoreca en avondhoreca (als bedoeld in lid 1.35) toegestaan. De Staat van Bedrijfsactiviteiten, waarnaar wordt verwezen in dit artikel, is opgenomen in de bijlage 1 van de regels. De toelichting op deze staat is opgenomen in bijlage 3 van de toelichting.
De gebouwen worden gebouwd binnen het op de plankaart aangegeven bouwvlak. De maximaal toegestane bouwhoogten van gebouwen en overige bouwwerken zijn in lid 3.2.3 opgenomen.
Het vloeroppervlak van de bedrijfsgebonden kantoren mag, conform de provinciale verordening en de standaarden van de gemeente Lansingerland, per bedrijf niet meer dan 3.000 m² en niet meer dan 50% van het totale bedrijfsvloeroppervlak bedragen. Een uitzondering geldt voor het perceel van Hoogvliet.
In lid 3.3 tot en met lid 3.6 zijn aanvullende regelingen opgenomen: zaken waarover burgemeester en wethouders extra eisen kunnen stellen, wanneer afgeweken kan worden van de bouwregels, wat in ieder geval onder 'strijdig gebruik' wordt verstaan en in welke uitzonderingsgevallen ook andere bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan. In lid 3.6 zijn voorwaarden opgenomen waarmee met een omgevingsvergunning afgeweken kan worden van de gebruiksregels. Er kan worden afgeweken van bedrijfsactiviteiten, de vestiging en verhuizing van perifere detailhandel in deelgebieden en voor de vestiging van horecabedrijven. In lid 3.7 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, waarbij onder voorwaarden afgeweken kan worden voor de vestiging van Bevi-inrichtingen.
Groen (Artikel 4)
De gronden met de bestemming 'Groen' zijn bestemd voor groenvoorzieningen, voet- en fietspaden, water, de waterhuishouding (waterberging, wateraanvoer en -afvoer, (hoofd)watergangen en dergelijke), ondergrondse afvalinzamelingpunten, objecten van beeldende kunst, bruggen en overige kunstwerken, dijken en taluds, in- en uitritten, voorzieningen van algemeen nut, ontsluitingen ten behoeve van calamiteitenverkeer, en dergelijke, met daarbij behorende verhardingen, bouwwerken, werken en werkzaamheden.
Ter plaatse van de aanduiding 'horeca' zijn tevens horeca (als bedoeld in lid 1.35 en maatschappelijke voorzieningen (als bedoeld in lid 1.36) toegestaan.
De oppervlakte en bouwhoogte van gebouwde nutsvoorzieningen mogen niet meer bedragen dan 25 m² en 3 m. Op de gronden mogen andere gebouwen met een maximale bouwhoogte van 8 m en andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, met een maximale bouwhoogte van 3 m ten dienste van de bestemming 'Groen' worden gebouwd.
Verkeer (Artikel 5)
De (hoofd)ontsluitingswegen zijn bestemd als 'Verkeer'. Binnen deze bestemming zijn wegen, voorzieningen voor openbaar vervoer, fietspaden en/of voetpaden, ongebouwde parkeervoorzieningen, fietsenstallingen, geluidsschermen, nutsvoorzieningen, kunstwerken, groenvoorzieningen, water en dergelijke toegestaan.
Binnen deze bestemming mogen nutsvoorzieningen en fietsenstallingen worden gebouwd. Daarnaast zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ('andere bouwwerken') toegestaan. De maximale bouwhoogte van overige andere bouwwerken kennen een maximumbouwhoogte van 9 m.
Verkeer - Railverkeer (Artikel 6)
De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor een raillijn met bijbehorende sporen, bovenleiding, wissels, perron en overige constructies ten behoeve van de HSL-Zuid, zoals beschreven in het 'Tracébesluit Hogesneldheidslijn-Zuid' van 15 april 1998, kunstwerken, zoals dijklichamen, viaducten en tunnels, veiligheids-, onderhouds-, communicatie- en bereikbaarheidsvoorzieningen, voorzieningen ter voorkoming of beperking van watervervuiling, geluidsafschermende voorzieningen, nutsvoorzieningen, kruisende wegen paden, bermen, groenvoorzieningen en water, waterhuishoudkundige voorzieningen, speelplaatsen en speelvoorzieningen, in- en uitritten en parkeervoorzieningen ten dienste van de aangrenzende bestemming bedrijventerrein.
Met de daarbij behorende bouwwerken, waaronder straatmeubilair, werken en werkzaamheden.
De oppervlakte en bouwhoogte van gebouwde nutsvoorzieningen mag niet meer bedragen dan 25 m2 en 3 m.
Het bevoegd gezag kan onder een aantal voorwaarden bij een omgevingsvergunning
afwijken van de bouwregels. Algemene randvoorwaarden voor het afwijken van de
bouwregels en specifieke gebruiksregels maken deel uit van deze bestemming.
Wonen (Artikel 7)
De gronden met de bestemming 'Wonen' zijn bestemd voor wonen, al dan niet in combinatie met een beroep-aan-huis. Deze bestemming is opgenomen voor de enige, bestaande woning in het plangebied, gelegen aan de Prismalaan-West 30. Daarnaast zijn de gronden bestemd voor tuinen, erven, parkeervoorzieningen, water met de daarbij behorende bouwwerken, werken en werkzaamheden.
Het hoofdgebouw wordt binnen het bouwvlak gebouwd. De goot- en bouwhoogte van de hoofdgebouwen is op de verbeelding aangegeven. Aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen worden zowel binnen als buiten het bouwvlak gebouwd. Het bevoegd gezag kan onder een aantal voorwaarden bij een omgevingsvergunning afwijken van de bouw- en gebruiksregels. Nadere eisen, specifieke gebruiksregels, afwijken van de gebruiksregels en algemene randvoorwaarden voor het afwijken van de gebruiksregels maken deel uit van deze bestemming.
In het bestemmingsplan zijn de in het plangebied aanwezige planologisch relevante leidingen (inclusief belemmeringenstrook/zakelijk rechtstrook) voorzien van een dubbelbestemming Leiding. Ter plaatse van deze dubbelbestemmingen is bouwen ten behoeve van samenvallende bestemmingen alleen onder voorwaarden toegestaan. Voor diverse werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, is een omgevingsvergunning voor de uitvoering ervan nodig.
Waarde - Archeologie (Artikel 11 t/m 14)
Ter bescherming van de eventueel aanwezige archeologische waarden, zijn vier dubbelbestemmingen opgenomen. Een nadere toelichting is gegeven in paragraaf 4.13.
Waterstaat - Waterkering (Artikel 15)
Deze dubbelbestemming is toegekend aan de gronden binnen de beschermingszone van de waterkering. Op deze gronden mogen ten behoeve van de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde, worden gebouwd. Bouwwerken ten behoeve van samenvallende bestemmingen mogen - op enkele uitzonderingen na - uitsluitend met een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag worden gebouwd. De belangen van de waterkering mogen niet onevenredig worden geschaad.
In de algemene regels zijn de antidubbeltelregel, de algemene bouwregels, de algemene gebruiksregels, uitsluiting aanvullende werking bouwverordening, de algemene afwijkingsregels, de algemene wijzigingsregels, de algemene procedureregels en overige regels opgenomen (Artikel 16 t/m 23).
In artikel 3.2.1 van het Bro zijn standaardregels opgenomen met betrekking tot het overgangsrecht voor bouwwerken en gebruik. Deze maken onderdeel uit van dit bestemmingsplan (Artikel 24).
In de slotregel is aangegeven onder welke naam de regels kunnen worden aangeduid (Artikel 25).