Plan: | Hoefweg-Noord (Prisma) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1621.BP0111-VAST |
Wegverkeerslawaai
Langs alle wegen - met uitzondering van 30 km/h-wegen en woonerven - bevinden zich op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) geluidszones waarbinnen de geluidshinder vanwege de weg op gevoelige bestemmingen getoetst moet worden. De breedte van de geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en van binnen of buiten stedelijke ligging. De geluidshinder wordt berekend aan de hand van de Europese dosismaat Lden (L day-evening-night). Deze dosismaat wordt weergegeven in dB. Deze waarde vertegenwoordigt het jaargemiddeld geluidsniveau.
Nieuwe situaties in de zin van de Wgh
In de nieuwe situatie worden geen geluidgevoelige functies mogelijk gemaakt. Ook is geen sprake van reconstructiesituaties.
Railverkeerslawaai
Op basis van de Wgh, het bijbehorende Besluit geluidhinder en het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006 (inclusief wijziging d.d. 1 oktober 2010) geldt voor spoorlijnen een geluidszone met een bepaalde zonebreedte, gemeten vanaf de buitenste spoorstaaf. Indien nieuwe geluidsgevoelige functies binnen deze geluidszone zijn gelegen, geldt een voorkeursgrenswaarde van 55 dB. Indien het niet mogelijk blijkt te zijn aan deze waarde te voldoen, kan het college van burgemeester en wethouders – onder bepaalde voorwaarden – een hogere waarde vaststellen. De uiterste grenswaarde bedraagt 68 dB. Een hogere waarde kan worden vastgesteld indien blijkt dat maatregelen onvoldoende doeltreffend zijn, dan wel overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, landschappelijke of financiële aard ondervinden. Hierdoor kan er ook een combinatie ontstaan van én een hogere waarde én maatregelen.
Huidige situatie
Binnen het plangebied dient rekening te worden gehouden met geluidbelastingen vanwege verschillende bronnen. De geluidbelastingen binnen het gebied zijn relatief hoog, zeker wanneer rekening wordt gehouden met cumulatie van geluid. De geluidskaart van de gemeente Lansingerland geeft inzicht in de gecumuleerde geluidbelasting binnen het plangebied. Figuur 4.4 geeft een overzicht van de cumulatieve geluidbelastingen in 2009. Gezien de in (de omgeving van) het plangebied aanwezige geluidgevoelige functies is met name de situatie ter hoogte van de Kruisweg relevant. De meeste woningen ter plaatse liggen in de zone waarbinnen sprake is van een matige akoestische kwaliteit.
Figuur 4.4 Cumulatieve geluidbelasting 2009 (bron: geluidskaart Lansingerland)
Autonome ontwikkelingen
Als gevolg van ontwikkelingen in de wijde omgeving zal binnen de planperiode het verkeer op de belangrijkste ontsluitende wegen in en rond het plangebied verder toenemen. Dat geldt in het bijzonder voor de N209 en de A12. Deze toenames zullen gevolgen hebben voor de geluidbelasting langs deze routes (zie paragraaf 4.5.3).
Het bestemmingsplan maakt geen nieuwe geluidgevoelige functies mogelijk binnen het plangebied. Ook worden geen nieuwe ontsluitingswegen of wijzigingen aan de bestaande infrastructuur mogelijk gemaakt. Gedetailleerd akoestisch onderzoek is om deze reden niet noodzakelijk in het kader van het bestemmingsplan Hoefweg-Noord.
Ten opzichte van de huidige situatie is in 2020 sprake van een toename van de verkeersintensiteiten en daarmee van een toename van de geluidbelasting langs de ontsluitende wegen. Deze toename is gedeeltelijk het gevolg van de verdere ontwikkeling van het plangebied tot bedrijventerrein. Figuur 4.5 geeft op basis van de gemeentelijke geluidskaart een overzicht van de geluidbelasting in 2020. Langs de N209 en A12 is duidelijk sprake van een hogere geluidbelasting. Evenals in de huidige situatie liggen de woningen langs de Kruisweg grotendeels in de zone waarbinnen de akoestische kwaliteit als matig wordt beoordeeld. Door de gewijzigde ontsluitingsstructuur is voor een aantal woningen langs de Kruisweg wanneer de situaties 2009 en 2020 worden vergeleken sprake van een verbetering van het akoestisch klimaat. Het bestemmingsplan maakt ten opzichte van de vigerende juridisch-planologische situatie geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk die kunnen leiden tot een relevante verkeerstoename op de ontsluitende wegen. Om deze reden worden in het kader van het voorliggende bestemmingsplan geen maatregelen getroffen om de geluidbelasting in de omgeving te beperken.
Figuur 4.5 Cumulatieve geluidbelasting 2020 (bron: geluidskaart Lansingerland)
Uit akoestisch oogpunt zijn er geen belemmeringen voor de vaststelling van het bestemmingsplan.