Plan: | Verbreding A12 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpUHRa12-va01 |
Het bestemmingsplan is opgesteld conform de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008). Hierin zijn regels opgenomen over onder andere de indeling van de planregels en de naamgeving van bestemmingen. De planregels kennen standaard vier hoofdstukken.
In dit artikel is een aantal begrippen verklaard die genoemd worden in de planregels. Dit artikel voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen.
In dit artikel is bepaald hoe de voorgeschreven maatvoering in het plan gemeten moet worden. Evenals de begripsbepalingen voorkomen de bepalingen inzake de wijze van meten interpretatieverschillen bij de toepassing van de planregels.
De bestemming 'Natuur' is van toepassing op de locatie van de voormalige verzorgingsplaats 'Mollebos' en de taluds voor en na het nieuwe ecoduct Mollebos. Deze gronden worden ingericht als bos en zijn mede bestemd voor de ontwikkeling en instandhouding van natuur- en landschapswaarden. Gebouwen zijn niet toegestaan. Overige bouwwerken zijn toegestaan tot een bouwhoogte van 3 meter, met uitzondering van terreinafscheidingen (maximaal 2 meter).
Artikel 4 Verkeer - 1 en Artikel 5 Verkeer - 2
Voor de A12 zijn de bestemmingen 'Verkeer - 1' en 'Verkeer - 2' van toepassing. Het verschil tussen beide bestemmingen zit in het basisprofiel van de weg. Het eerste deel vanuit Utrecht tot Driebergen wordt verbreed naar 2 maal 3 rijstroken en 2 maal een plusstrook. Dit gedeelte heeft de bestemming 'Verkeer - 1'. Vanaf Driebergen wordt de weg uitgevoerd met 2 maal 2 rijstroken en 2 maal een plusstrook. Op dat deel is de bestemming 'Verkeer - 2' van toepassing. Bij de afslagen komen ook in- en uitvoegstroken voor.
De A12 kruist diverse andere infrastructuur. Deze kruisingen door middel van bruggen, viaducten en tunnels zijn ook toegestaan. Ditzelfde geldt voor ecoducten en tunnels die dienst doen als ecopassage. Alle bij de snelweg behorende voorzieningen zijn ook toegestaan. Het omliggende terrein van de snelweg bestaat uit geluidwerende voorzieningen, bermen, taluds en beplantingen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en soms een (onderhouds-)pad.
Gebouwen zijn niet toegestaan. Wel komen er diverse bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Hierbij moet gedacht worden aan onder andere lichtmasten, hekken, geluidsschermen, wegwijzers, portalen voor bewegwijzering en dynamische route-informatie en onderhoudskastjes. De bouwhoogte van deze bouwwerken is gemaximeerd op 15 meter, waardoor een doelmatige inrichting van de weg mogelijk is.
De bestemming 'Verkeer - 3' is van toepassing op de toeleidende wegen en andere doorgaande wegen, waar in het kader van de verbreding van de A12 een aanpassing benodigd is. Het profiel van stroomwegen is maximaal 2 keer 1 rijstrook. Bij kruispunten komen daar opstelstroken bij. Ook minder belangrijke doorgaande wegen, langzaam-verkeersvoorzieningen (fietspaden en trottoirs) en parkeervoorzieningen zijn toegestaan. Ook op de gronden met de bestemming 'Verkeer - 3' zijn de bijbehorende geluidwerende voorzieningen, bermen, taluds en beplantingen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en paden toegelaten.
Op de gronden met de bestemming 'Verkeer - 3' zijn geen gebouwen toegestaan. De hoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, bedraagt maximaal 10 meter.
Artikel 7 Verkeer - Verblijfsgebied
De bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' is opgenomen voor erftoegangswegen, voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen en overig verblijfsgebied als pleinen en trottoirs. De wegen en straten binnen deze bestemming hebben geen doorgaande verkeersfunctie. Gebouwen zijn niet toegestaan. De hoogte van overige bouwwerken mag niet meer bedragen dan 6 meter.
De bestemming 'Water' is opgenomen voor een deel van het Valleikanaal. Dit is bestemd voor open water en verkeer te water. Ook waterhuishoudkundige voorzieningen en bijbehorende bermen en taluds zijn toegelaten. De bouwhoogte van bouwwerken mag maximaal 3 meter bedragen. Ook hier zijn geen gebouwen toegestaan.
Dit betreft een dubbelbestemming. Op een aantal locaties kruisen belangrijke aardgastransportleidingen het plangebied. Voor de bouw van andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt dat deze de belangen van de aardgasleiding niet mogen schaden. Dit geldt ook voor het uitvoeren van werken of van werkzaamheden. Daarom kan slechts omgevingsvergunning worden verleend, nadat het bevoegd gezag advies heeft ingewonnen van de leidingbeheerder.
Artikel 10 Leiding - Hoogspanningsverbinding
Ook dit betreft een dubbelbestemming. Het plangebied wordt een aantal maal doorsneden door een hoogspanningsverbinding. Nabij de afslag Driebergen is een hoogspanningsmast binnen het plangebied gelegen. Deze bestemming staat hoogspanningsmasten toe tot een hoogte van 50 meter. Voor de bouw van andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt dat deze de belangen van de hoogspanningsverbinding niet mogen schaden. Daarom kan slechts omgevingsvergunning worden verleend, nadat het bevoegd gezag advies heeft ingewonnen van de leidingbeheerder.
Artikel 11 Waarde - Archeologie 1 zeer hoog en Artikel 12 Waarde - Archeologie 4 middelhoog
Deze dubbelbestemmingen dienen ter bescherming en veiligstelling van archeologische waarden. Bij een aanvraag voor gebouwen groter dan 50 m² (Waarde - Archeologie 1 zeer hoog) of 1.000 m² (Waarde - Archeologie 4 middelhoog) waarvoor dieper dan 30 cm in de grond wordt gegraven, moet eerst een archeologisch rapport worden overlegd. Aan de hand daarvan kan eventueel worden besloten tot het treffen van maatregelen, het doen van opgravingen of het laten begeleiden van bouwwerkzaamheden door een archeoloog. Tevens is de verplichting opgenomen een omgevingvergunning aan te vragen voor het uitvoeren van grondroerende werken of werkzaamheden. Deze werken of werkzaamheden zijn slechts toelaatbaar, als de archeologische waarden niet onevenredig worden geschaad.
Artikel 13 Waarde - Archeologie 5 laag
Deze dubbelbestemming is vergelijkbaar met de bestemming 'Waarde - Archeologie 1 zeer hoog' en 'Waarde - Archeologie 4 middelhoog', maar er zijn geen beperkingen gebonden aan het bouwen van bouwwerken. Wel is er de verplichting voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden, maar pas indien deze worden uitgevoerd over een oppervlakte van tien hectare of meer.
Artikel 14 Anti-dubbeltelregel
Dit is een standaardregel, die voorkomt dat bij de beoordeling van bouwaanvragen onbedoeld dezelfde gronden dubbel in ogenschouw worden genomen.
Artikel 15 Algemene wijzigingsregels
Het TB en het WAB bevatten flexibiliteitsbepalingen, omdat bij de verdere technische uitwerking kleine aanpassingen van de ontwerptekeningen mogelijkerwijs noodzakelijk zijn. Dit zal veelal geen strijd met het bestemmingsplan tot gevolg hebben, omdat de precieze ligging van rijstroken, taluds, geluidsschermen en waterlopen niet specifiek is vastgelegd in het bestemmingsplan. Wanneer de aanpassingen tot gevolg hebben dat het nieuwe wegontwerp niet past binnen de bestemmingen, kunnen burgemeester en wethouders op basis van dit artikel het bestemmingsplan wijzigen, mits dit geen nadelige gevolgen heeft voor de omgeving.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
Dit is een standaardartikel. Hierin zijn de regels voor bouwwerken en gebruik genoemd, die na het van kracht worden van het plan niet langer overeenstemmen met de regels van het bestemmingsplan.
In dit artikel staat de titel van het bestemmingsplan.