direct naar inhoud van 2.3 Functionele structuur
Plan: Doorn Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.bpDOOnoord-oh01

2.3 Functionele structuur

2.3.1 Bevolkingssamenstelling

De totale bevolking van de kern Doorn bedroeg op 1 januari 2011:

Mannen 4.707

Vrouwen 5.317

Totaal 10.024

2.3.2 Wonen

De totale Doornse woningvoorraad wordt gedomineerd door ééngezinswoningen. Dure koopwoningen is het meest voorkomende woningtype. De woningen in Doorn Noord zijn vooral vrijstaande ééngezinswoningen met enkele in het noorden uitgezonderd.

Doorn ligt in door de provincie Utrecht de aangewezen open ruimte die zich uitstrekt over de Utrechtse Heuvelrug. In deze open ruimte mag in beginsel geen uitbreiding van ruimtebeslag door verstedelijking plaats vinden. De grond die beschikbaar is voor woningbouw is in Doorn dus schaars en beperkt zich tot inbreidingslocaties. Het Streekplan van de Provincie Utrecht 2005-2015 heeft voor de kern Doorn een woningbouwprogramma van circa 300 woningen vastgesteld. Dit bestaat uit een restcapaciteit per 1 januari 2005 en inbreiding in Doorn voor de streekplanperiode van 2005 tot 2015.

De gemeente heeft veel aandacht voor ouderen en starters op de woningmarkt. De vraag naar koopwoningen is groot. De gemeente stimuleert de bouw van goedkopere koopwoningen en huurwoningen voor starters. Hiermee wil zij de doorstroming van woningmarkt bevorderen. Het uitdragen van het woonzorgconcept als nieuwe woonvorm, draagt bij aan de doorstroming op de woningmarkt.

Woonzorgconcept
Eén van de inbreidingslocaties is de kavel op de driesprong van de Vermeerlaan, Paulus Potterlaan en Frans Halslaan. Op het terrein zijn recentelijk appartementen gerealiseerd in de zorgsfeer. De bebouwing bestaat uit een tweetal, door gemeenschappelijke ruimten geschakelde, appartementengebouwen ieder met negen appartementen. De bebouwing voorziet in de bouw van 18 seniorenwoningen.

2.3.3 Bedrijvigheid/detailhandel

In Doorn-Noord komt op zeer kleine schaal bedrijvigheid voor. De meeste bedrijvigheid is van oudsher gevestigd aan de doorgaande weg richting Utrecht / Arnhem. In de loop van de jaren vestigden zich steeds meer bedrijven in het stadscentrum en langs de uitvalswegen. Alleen aan de Woestduinlaan en de Julianaweg is enige bedrijvigheid te ontdekken. Verstopt tussen de grote woningen zijn een (auto)garage, een tegelbedrijf, een taxibedrijf en een bedrijf met verhuur van opslagruimte voor met name caravans en personenauto's te vinden.

2.3.4 Verkeer en parkeren

De van oudsher belangrijke verbindingsroute tussen Utrecht en Arnhem (N225) en de hier haaks op lopende route richting Amersfoort en Langbroek (N227) zijn de verkeerstructuren van Doorn. Deze twee hoofdwegen kruisen elkaar in het hart van Doorn.

Zij worden niet alleen benut voor doorgaand verkeer. Voor de bewoners van Doorn zijn het de belangrijkste ontsluitingswegen. De hoge verkeersintensiteit en de relatief hoge snelheden zorgen voor verkeersproblemen. Tijdens de spitsuren zijn deze hoofdwegen sluiproutes voor onder andere de A12.

De lange brede lanen met zij- of middenberm zijn kenmerkend voor Doorn-Noord. Doorn-Noord heeft een aantal belangrijke wegen zoals de Amersfoortseweg, Drift, Berkenweg en de Woestduinlaan: deze geven structuur aan het wegennet binnen het plangebied.

Doorn is voor het openbaar vervoer aangewezen op streekvervoer. Er zijn verbindingen naar de omringende plaatsen en grotere steden. De belangrijkste routes gaan via de Dorpsstraat/Leersumsestraatweg en Amersfoortseweg/Langbroekerweg. Eén route loopt via een deel van de Kampweg en de Oude Arnhemse Bovenweg naar Driebergen. Langzaam verkeer deelt de weg met de andere weggebruikers op de doorgaans brede wegen.

Parkeren
In Doorn Noord wordt op eigen erf geparkeerd. Er zijn hierdoor geen parkeerproblemen in dit gebied. In het Ludenbos is er een openbare parkeergelegenheid.

2.3.5 Onderwijs

Alleen basisonderwijs is aanwezig in het plangebied. De aanwezige basisscholen in Doorn Noord zijn:

  • Christelijke Basisschool Hoog Moersbergen;
  • Openbare Basisschool Kameleon;
  • Basisschool De Triangel.

Aan de Driebergsestraatweg ligt het Revius Lyceum. Hoewel dit lyceum net buiten het plangebied valt is een vermelding op z'n plaats. De ontsluitingsweg van deze school loopt over de Driebergsestraatweg en over de Woestduinlaan. Extra verkeer door fietsende scholieren is in het noordelijke plan te verwachten.

2.3.6 Recreatie

Doorn heeft door haar ligging aan de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied een grote aantrekkingskracht voor recreanten. Wandelaars en fietsers verblijven in de directe omgeving, waarbij een bezoek aan het dorp Doorn voor de hand ligt.

In het plangebied zijn een paar recreatieve voorzieningen aanwezig, zoals een manege en twee tenniscomplexen (Ludenbos en Woestduinlaan). Dit zijn bestaande functies die behouden blijven. Dit plan biedt geen (extra) uitbreidingsmogelijkheden.