direct naar inhoud van 4.6 Recreatie
Plan: Buitengebied Doorn 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.bpDOObuitengebied-va02

4.6 Recreatie

In het plangebied komen geen recreatieterreinen en -concentraties voor. In totaal zijn er in Doorn vijf van zulke terreinen gelegen, zoals de Bonte Vlucht en Het Grote Bos, maar deze zijn buiten het plangebied gehouden. Zoals in het voorgaande al is vermeld, is hiervoor nog vrij recentelijk een bestemmingsplan van kracht geworden. Desondanks zijn in het plangebied veel mogelijkheden voor dag- en extensieve recreatie: er liggen meerdere dagrecreatieve en sportvoorzieningen in het plangebied. Voor de toekomst is het van belang te voorkomen wordt dat de in het plangebied aanwezige ecologische en landschappelijke waarden door een te hoge recreatieve druk worden aangetast.

Tot de recreatieve voorzieningen, die in het plangebied aanwezig zijn, behoren een aantal horecagelegenheden, zoals de Châlet Helenaheuvel en het Wapen van Sandenburg. Een ander groot terrein met een recreatieve functie in het plangebied behelst het Von Gimborn Arboretum.

Voor de Utrechtse Heuvelrug is, en blijft, de recreatieve functie ondergeschikt aan de functie voor natuur en bos. Dit is de zone uit het provinciaal en gemeentelijke recreatiebeleid, waar met name ruimte is voor de natuurfunctie. Door handhaving en waar mogelijk verbetering van de bestaande en toekomstige recreatieve voorzieningen kan aantasting van de ecologische en landschappelijke waarden worden voorkomen. De te nemen maatregelen ten aanzien van recreatievoorzieningen vloeien voort uit het voor het beheer- en inrichtingsplan, dat opgesteld is voor het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, en het Natuurbeheerplan provincie Utrecht. De maatregelen hebben onder meer betrekking op de ontwikkeling van een viertal groene entrees en het optimaliseren van de toeristisch-recreatieve infrastructuur (aanleg, inrichting en bewegwijzering van fiets-, wandel- en ruiterroutes, parkeerplaatsen en groenvoorzieningen). Bezoekers aan het Nationaal Park worden opgevangen aan de randen via de poort Driebergen-Zeist en de groene entrees. Deze entrees liggen vrijwel allemaal aan of in de buurt van de N225. De bestaande extensieve dagrecreatieve voorzieningen op de Utrechtse Heuvelrug worden gehandhaafd en krijgen waar mogelijk onder voorwaarden uitbreidingsmogelijkheden. De gemeente zet in de zone van de Heuvelrug in op een kwalitatief hoogwaardige routestructuur voor wandelen, fietsen en paardrijden, bevordering van de verbinding met het landelijke gebied, het realiseren van meer, en betere, mogelijkheden voor natuurbeleving bij de groene entrees en een kwaliteitsverbetering van bestaande toeristisch- recreatieve voorzieningen. Op de Utrechtse Heuvelrug zijn in principe geen mogelijkheden voor nieuwe verblijfsrecreatieve voorzieningen.

In het kampen- en overgangsgebied ligt het primaat bij vormen van routegebonden recreatie en plattelandstoerisme, met uitzondering van het cultuurhistorisch erfgoed in dit gebied. Hier is de visie gericht op de versterking van de recreatieve functie. Dit kan plaatsvinden in de vorm van extensief recreatief medegebruik en de ontwikkeling van kleinschalige recreatieve voorzieningen, door recreatieve nevenactiviteiten toe te staan bij de bestaande agrarische bedrijven en door in beperkte mate mee te werken aan nieuwe hoofdactiviteiten in vrijkomende agrarische gebouwen. Voor het cultuurhistorisch erfgoed zijn mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe dag- en verblijfsrecreatieve bedrijven. Bij extensief recreatief medegebruik kan er worden gedacht aan nieuwe wandel-en fietspaden, informatievoorziening, picknickplaatsen en dergelijke. Gelet op de kwaliteiten van natuur en landschap worden nieuwe recreatiecomplexen in deze gebieden niet toegestaan. Wel is er ruimte voor kleinschalige recreatieve verblijfsvoorzieningen bij bestaande agrarische bedrijven of in vrijkomende agrarische bebouwing (VAB).