direct naar inhoud van 4.9 Duurzaamheid
Plan: Haarbosch, Maarsbergen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.MAAHaarbosch-va01

4.9 Duurzaamheid

4.9.1 Beleidskader

Algemeen

Het Rijk, de provincies en de gemeenten leveren inspanningen om klimaatverandering te voorkomen. Hiervoor nemen zij allerlei maatregelen. Voor klimaat en energie heeft de Tweede Kamer de volgende doelen vastgesteld:

  • 1. De uitstoot van broeikasgassen verminderen met 30% in 2020 (t.o.v. 1990);
  • 2. Het tempo van de energiebesparing versnellen, van 1% naar 2% per jaar;
  • 3. Het aandeel duurzame energie omhoog brengen van 2% naar 20% in 2020.

Gemeentelijk milieubeleidsplan

Trias Energetica

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In 2035 wil de gemeente klimaatneutraal zijn. Om dit te bereiken maakt de gemeente gebruik van de Trias Energetica. Dit is een leidraad die de voorkeursvolgorde aangeeft voor de maatregelen die genomen kunnen worden om het gebruik van eindige energie terug te dringen:

  • 1. Beperken van de energiebehoefte. De gemeente wil zo zuinig mogelijk omgaan met energie, door bijvoorbeeld goed geïsoleerd te bouwen, zuinig in te kopen, vaker te kiezen voor de fiets en dergelijke;
  • 2. De energievraag die dan nog overblijft wordt zoveel mogelijk ingevuld met duurzame energie. De gemeente wil maatregelen nemen die de prodictie van duurzame energie in de gemeente verhogen en bijdragen aan de productie van duurzame energie elders;
  • 3. Eindige energiebronnen efficiënt gebruiken (hoog rendement). De eindige energie die de gemeente nog zal gebruiken, na de eerste twee maatregelen, wordt gecompenseerd door te participeren in Goldstandard energieprojecten. Deze projecten dragen actief bij aan het voorkomen van de uitstoot van broeikasgassen en aan armoedebestrijding.

GPR Gebouw

Om te meten hoe energiezuinig en duurzaam gebouwen zijn, gebruikt de gemeente het instrument GPR Gebouw. GPR Gebouw bestaat uit de thema's energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Per thema krijgt een gebouw een rapportcijfer. Bouwen volgens het huidige bouwbesluit levert in principe een GPR Gebouw score van 6. Het maximale cijfer is een 10. De gemeente gebruikt dit instrument vaak bij het formuleren van nieuwbouwbeleid.

Nieuwbouw moet gemiddeld een 7,0 scoren op de thema's van de GPR Gebouw, met minimaal een 7,0 voor het thema energie. Duurzaam bouwen kan niet worden afgedwongen met het bouwbesluit. Om deze reden maakt de gemeente afspraken met projectontwikkelaars en woningcorporaties.

EnergiePrestatieCoëfficiënt (EPC)

Door de wetgeving wordt nieuwbouw steeds energiezuiniger. In het Bouwbesluit is nu een EPC opgenomen van 0,8. In 2011 volgt een aanscherping naar 0,6. Dit is een reductie van 25% in het energiegebruik.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug telt ongeveer 20.000 bestaande woningen. Daarvan zijn er ruwweg 5000 in het bezit van woningcorporaties. Tot 2017 komen er circa zo'n 1350 nieuwe woningen bij. Er wordt hierbij ingezet op energiezuinige nieuwbouw. Dit is echter niet voldoende om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook de bestaande bouw moet energiezuiniger worden.

4.9.2 Het plan en conclusie

Bij de herontwikkeling van het plangebied worden maximaal 78 nieuwe woningen gerealiseerd. Deze zullen voldoen aan de wettelijke vereisten op het gebied van duurzaamheid.