Plan: | Haarbosch, Maarsbergen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.MAAHaarbosch-va01 |
Door het vrijkomen van het bedrijfsterrein van de firma Wijers ontstaat de mogelijkheid om deze locatie te herontwikkelen. Bij deze herontwikkeling is de transformatie naar een woonbestemming het uitgangspunt. De woonbuurt zal door haar omvang een belangrijk deel worden van Maarsbergen en dient logisch op de bestaande kern aan te sluiten. Met een integrale aanpak wordt gestreefd naar een hoogwaardige woonbuurt, waarbij de groenstructuur de drager vormt voor de ruimtelijke invulling en die aansluit op de andere wijken in de kern Maarsbergen.
In het plangebied wordt een nieuwe woonbuurt gerealiseerd, waar sprake is van een gedifferentieerd woningaanbod met zowel betaalbare rijwoningen als twee-onder-één-kapwoningen en rijenwoningen in het middensegment en wat duurdere vrijstaande woningen. Met deze mix van woningtypes wordt gestreefd naar een evenwichtige opbouw van de buurt. In totaal worden er maximaal 78 woningen gerealiseerd. Om aan wijzigende marktomstandigheden tegemoet te kunnen komen, is in voorliggend bestemmingsplan enige ruimte ingebouwd om aan de west-, noord- en oostzijde de in het stedenbouwkundige plan gepresenteerde vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen te kunnen omzetten naar rijenwoningen. Daarbij blijft het maximum aantal woningen 86, welke met een wijzigingsbevoegdheid en/of afwijkingsbevoegdheid voor het college van burgemeester en wethouders mogelijk kunnen worden gemaakt.
Het op de volgende pagina gepresenteerde stedenbouwkundige plan betreft dan ook een inrichtingssuggestie.
De locatie wordt getypeerd als een “kamer in het bos” in een reeks van boskamers. De woonbuurten en de bedrijventerreinen in de directe omgeving liggen allen, los van elkaar, in het bos. Elke “kamer” heeft zijn eigen entree. De “boskamer” Haarbosch wordt ontsloten via de bestaande Haarweg, die langs de beek de Heijgraeff loopt.
In het plangebied wordt een carrévormige woonstraat gerealiseerd. De woningen worden langs deze woonstraat gesitueerd. In het zuiden van het plangebied worden rijwoningen gebouwd. Deze woningen zullen de rest van het plangebied afschermen van het geluid van de spoorlijn Utrecht-Arnhem en de A12. De rijen met rijwoningen verspringen ten opzichte van elkaar, tevens verspringt de rooilijn van de verschillende woningen. Hierdoor ontstaat er afwisseling tussen de bebouwing en wordt de aanwezigheid van een “saai” bebouwingslint voorkomen. De rijwoningen krijgen aan de zijde van de spoorlijn en aan de kopse zijde (deels) dove gevels.
Langs de randen van het plangebied wordt een mix van twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen gerealiseerd. Deze woningen krijgen ook een verspringende rooilijn. Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid deze woningen te vervangen door rijenwoningen.
In het midden van het plangebied worden enkel vrijstaande woningen gebouwd.
Momenteel loopt de beek de Heijgraeff door middel van een duiker onder het plangebied door. Deze beek wordt in het nieuwe plan weer zichtbaar gemaakt en loopt diagonaal door het plangebied. Hierdoor ontstaat er een karakteristiek element, in de vorm van een groene ruimte, in de ruimtelijke opzet van de buurt.
De volgende afbeelding geeft een inrichtingssuggestie weer.
Inrichtingssuggestie
De nieuwe woonbuurt binnen het plangebied wordt opgezet met groene, brede bermen en grote groene voortuinen. Hierdoor wordt het beeld van “het wonen aan het bos” versterkt. Langs de woonstraten worden de brede groene bermen met zorgvuldig geplaatste bomen voorzien.
De locatie heeft zowel van buitenaf als van binnenuit zoveel mogelijk een groen karakter. Omwille van de bestemming wonen zal de bosstrook worden versmald en zullen enkele bomen worden gekapt. Deze kap wordt gecompenseerd door de aanleg van de centrale beekzone.
De nieuwe beekloop wordt vormgegeven als een wadi, waar het schone regenwater verzameld en geïnfiltreerd kan worden. De oevers van de beek zullen ingeplant worden. Langs de beek kan informeel gewandeld worden zodat deze centrale groene en waterrijke zone optimaal beleefbaar wordt.
Ten behoeve van de ontwikkeling van de toekomstige woonwijk Haarbosch is een beeldkwaliteitplan opgesteld om een aantal kwalitatieve stedenbouwkundige richtlijnen vast te leggen. Aan deze richtlijnen moet de toekomstige woonbebouwing voldoen om het gewenste streefbeeld voor de woonwijk te kunnen bereiken. Deze richtlijnen kunnen niet of niet voldoende in een bestemmingsplan geregeld worden.
In het beeldkwaliteitplan is aan de hand van eisen voor stedenbouw, architectuur en openbare ruimte aangegeven welke beeldkwaliteit wordt nagestreefd.
Voor de beeldkwaliteiteisen wordt verwezen naar de notitie 'Beeldkwaliteiteisen Paladijn, Maarsbergen'. Welstand heeft in principe ingestemd met de beeldkwaliteiteisen.
Impressiebeelden architectuurbeeld