Plan: | Voorhout-Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1525.BP2011VHT09001-0402 |
In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang om de bodemkwaliteit te onderzoeken. Bij functiewijzigingen moet gekeken worden of de bodemkwaliteit voldoende is ten dienste van de beoogde nieuwe functie. Nieuwe bestemmingen moeten bij voorkeur op schone grond worden gerealiseerd.
De provincie hanteert als richtlijn dat bij de beoordeling van ruimtelijke plannen in ieder geval het eerste deel van een verkennend bodemonderzoek moet worden verricht. Dit is het historisch onderzoek. Als uit dit onderzoek blijkt dat binnen de nieuwe bestemmingen sprake is geweest van een activiteit met een verhoogd risico op verontreiniging, dan is een volledig verkennend bodemonderzoek noodzakelijk.
Jacoba van Beierenweg 49 - 51a
Voor deze ontwikkeling wordt bij de aanvraag van de omgevingsvergunning een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Wanneer blijkt dat de grond geschikt is voor de toekomstige functie vormt dit aspect geen belemmering voor de ontwikkeling.
Kerkzicht 3
Voor Kerkzicht is onderzoek gedaan naar de bodemkwaliteit, dit onderzoek is beschreven in de ruimtelijke onderbouwing en het volledige onderzoek is opgenomen in de bijlagenbundel (bijlage 3 bij dit bestemmingsplan). Gelet op de resultaten van het verkennend (water)bodemonderzoek bestaan er met betrekking tot de milieuhygiënische kwaliteit van de (water)bodem géén belemmeringen voor de nieuwbouw op de onderzoekslocatie alsmede het dempen van de watergang.
Cayennehof
Ter plaatse van het Cayennehof is een bodemonderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de grond milieuhygiënisch geschikt is voor de toekomstige functie. De bodem en het grondwater zijn niet tot licht verontreinigd. Er zijn verder geen bijzonderheden in de bodem aangetroffen. Het volledige bodemonderzoek is als bijlage 5 bij dit bestemmingsplan gevoegd.
Jacoba van Beierenweg tussen 40 en 46
Door 'Search ingenieursbureau' is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de ontwikkellocatie. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek hoeven er vanuit milieuhygiënisch oogpunt gezien geen beperkingen te worden gesteld aan het huidig c.q. toekomstig gebruik van de locatie. Het volledige onderzoek is in de bijlagenbundel van de ontwikkellocatie toegevoegd, de bijlagenbundel is als bijlage 4 bij dit bestemmingsplan gevoegd.
Naast de hierboven beschreven ontwikkelingen zijn in het plan twee uitwerkingslocaties opgenomen en twee wijzigingsmogelijkheden opgenomen. Voor deze locaties is in de regels de verplichting opgenomen om bij gebruikmaking van de mogelijkheden eerst een verkennend bodemonderzoek uit te voeren naar de bodemkwaliteit ter plaatse. Uitgaande van het voorgaande kan worden gesteld dat het aspect bodemkwaliteit de vaststelling van dit bestemmingsplan niet in de weg zal staan.