direct naar inhoud van 4.7 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Voorhout-Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2011VHT09001-0402

4.7 Archeologie en cultuurhistorie

4.7.1 Regelgeving en beleid

Rijksbeleid 

Als gevolg van het Verdrag van Valletta, dat in 1998 door het Nederlandse parlement is goedgekeurd en in 2006 zijn beslag heeft gekregen in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg, is de Monumentenwet 1988 gewijzigd. Rijk en provincie stellen zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.

Het Rijk heeft deze beleidsuitgangspunten neergelegd in onder meer de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte en de Visie Erfgoed en Ruimte.

Provinciaal beleid

De provincie Zuid-Holland hanteert het uitgangspunt dat op terreinen die voorkomen op de Archeologische Monumentenkaart Zuid-Holland en in gebieden die op de kaart archeologische waarden van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (CHS-kaart) ten minste een redelijke tot grote kans op archeologische sporen hebben, archeologisch vooronderzoek in het kader van de planvoorbereiding dient plaats te vinden. Voor zover er onzekerheid bestaat over de precieze aanwezigheid van archeologische waarden, dient in het bestemmingsplan voor het bouwrijp maken een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden te worden gehanteerd. Het verlenen van een omgevingsvergunning wordt daarbij afhankelijk gesteld van de uitkomsten van nader archeologisch onderzoek en de belangenafweging op grond daarvan.

Gemeentelijk beleid

In de nota 'Onder de grond, beleid voor archeologie in Teylingen' is het gemeentelijk archeologiebeleid vastgelegd. Het beleid is gebaseerd op wetgeving en de archeologische verwachtings- en beleidskaart van Teylingen en heeft tot doel om het archeologisch erfgoed te behouden en te beschermen. Voor het nemen van beslissingen is een archeologische verwachtings- en beleidskaart opgesteld. Deze geeft inzicht in de archeologische waarden en verwachtingen in Teylingen. Op basis van deze kaart kunnen initiatiefnemers zo goed mogelijk worden geïnformeerd over eventuele archeologische consequenties van ruimtelijke ingrepen.

Op de archeologische beleidskaart zijn de archeologisch waardevolle gebieden aangegeven. De gebieden zijn onderverdeeld in Archeologisch Waardevolle Verwachtingsgebieden AWV 1 t/m 6 en Archeologische Waardevolle Gebieden AWG 1 t/m 2. Per gebied is een voorschrift aangegeven.

4.7.2 Ontwikkelingen

Ontwikkeling Jacoba van Beierenweg 49 - 51a

Op de Archeologische beleidskaart van de gemeente Teylingen is aangegeven dat de ontwikkeling in een middelmatige archeologische verwachtingszone ligt. Voor deze zone gelden de volgende voorwaarden:

  • bij bodemingrepen dieper dan 1 m -Mv en groter dan 500 m2 verkennend archeologisch onderzoek naar fossiele bodems. Indien deze aanwezig zijn dan dient een inventariserend archeologisch onderzoek uitgevoerd te worden.

De bodemingreep bedraagt minder dan 500 m2 waardoor een verkennend archeologisch onderzoek vooralsnog niet noodzakelijk is. Mocht in een later stadium blijken dat een verkennend onderzoek wel noodzakelijk is dan wordt dit gedaan bij de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Kerkzicht 3

Deze locatie valt in een middelmatige archeologische verwachtingszone. Dit houdt in dat bij ingrepen groter dan 500 m2 archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Omdat locatie Kerkzicht groter is dan 500 m2, is er archeologisch onderzoek uitgevoerd. Op grond van het ontbreken van aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische waarden en de verstoorde bodemopbouw binnen het plangebied, is archeologisch vervolgonderzoek niet noodzakelijk.

Cayennehof

Ter plaatse van de ontwikkeling aan het Cayennehof geldt een lage archeologische verwachting. Aan deze verwachting zitten geen regels verbonden, derhalve is archeologisch onderzoek ten behoeve van deze bestemmingswijziging niet noodzakelijk.

Jacoba van Beierenweg tussen 40 en 46

Deze locatie valt in een middelmatige archeologische verwachtingszone. Dit houdt in dat bij ingrepen groter dan 500 m2, zoals bij deze ontwikkeling, archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Door Synthegra is een verkennend archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek is opgenomen in de bijlagenbundel van deze ontwikkeling, deze bijlagenbundel is bijlage 4 bij dit bestemmingsplan. Op de locatie Jacoba van Beierenweg tussen 40 en 46 worden vanaf circa 1 m beneden maaiveld archeologische resten verwacht. Indien binnen het plangebied graafwerkzaamheden uitgevoerd zullen worden die dieper reiken dan 30 cm beneden maaiveld wordt op grond van de gemeentelijke Beleidsadvieskaart een booronderzoek aanbevolen.

De resultaten van dit onderzoek zullen namelijk eerst moeten worden beoordeeld door de bevoegde overheid (gemeente Teylingen), die vervolgens een selectiebesluit neemt.

4.7.3 Vertaling archeologisch beleid naar bestemmingsplan

Uit de archeologische beleidskaart van de gemeente blijkt dat er nogal wat verschillende (verwachtings-)waarden op het plangebied rusten, deze variëren van terrein met status (niet beschermd archeologisch monument (AWG2), een hoge verwachting (AWV 1) tot een lage verwachting (AWV 6). De nota archeologie geeft aan welke onderzoeksdrempels er per gebied zijn en waar het onderzoek naar gedaan moet worden. De bestemming Waarde – Archeologie uit het handboek bestemmingsplannen is in het bestemmingsplan opgenomen met een specifieke vorm van waarde-1 t/m 3. De bestemming Waarde – Archeologie -1 heeft betrekking op AW1, bebouwd en AWG-2 van de archeologische verwachtingskaart. De bestemming Waarde – Archeologie - 2 heeft betrekking op AWV-2 en Waarde-3 heeft betrekking op AWV-3, AWV-4 en AWV-5. Binnen het plangebied bevinden zich geen monumentale panden.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2011VHT09001-0402_0020.jpg"

Figuur 4.2 Uitsnede archeologische beleidskaart gemeente Teylingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2011VHT09001-0402_0021.jpg"

4.7.4 Conclusie

De verschillende archeologische verwachtingswaardes zijn vertaald in archeologische dubbelbestemmingen en gebiedsaanduidingen, die deze verwachtingswaardes beschermen. Geen van de ontwikkelingen die in dit plan zijn opgenomen tasten de archeologische waardes aan, al moet daar voor de Jacoba van Beierenweg tussen 40 en 46 nog wel een booronderzoek naar gedaan worden.