direct naar inhoud van 2.3 Gebiedsvisie
Plan: Sassenheim-Noord en Buurtschap Teijlingen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2011SAS06002-0501

2.3 Gebiedsvisie

Behoud van de ruimtelijke structuur

De in het plangebied aanwezige en duidelijk herkenbare verkavelings- en wegenstructuur dient behouden en waar mogelijk versterkt te worden. Daarbij dient voldoende aandacht te zijn voor de groenstructuur. Het behoud van ruime kavels met groene tuinen zorgt voor de identiteit van de wijk. De Ruïne van Teylingen en Huis ter Leede zijn en blijven de speciale objecten in het plangebied.

Handhaving van het woon- en leefklimaat

In het plangebied is wonen de belangrijkste functie. Uitbreiding van het woongebied is alleen nog beperkt mogelijk op enkele inbreidingslocaties. Mogelijke inbreidingslocaties voor woningbouw dienen dan ook zorgvuldig te worden benut.

Het beleid van de gemeente is gericht op behoud en versterking van het woon en werkmilieu en de bestaande groen- en waterstructuren. Daarnaast streeft de gemeente naar verkeersveilige woonwijken en dient rekening te worden gehouden met de belemmeringen die door diverse milieuaspecten aanwezig zijn.

Ontwikkellocaties

Binnen het plangebied speelt een aantal gewenste ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn echter niet voldoende uitgekristalliseerd om op te kunnen nemen in dit bestemmingsplan. Voor de mogelijke ontwikkelingslocaties wordt in principe de huidige bestemming gehandhaafd. Op het moment dat meer duidelijkheid aanwezig is over de ontwikkelingen kan een aparte procedure worden doorlopen. Binnen het plangebied zijn 4 kleine ontwikkelingen opgenomen. Deze staan hieronder beschreven.

Op de Baron van Heemstralaan 16 is de woonbestemming iets uitgebreid, waardoor beperkt erfbebouwing mogelijk wordt gemaakt bij de woning. Voorheen lag hier de bestemming Tuin. Dit perceel ligt binnen de biotoop van het landgoed. Echter, door de ligging en de hoeveelheid opgaand groen wijzigt de waarneembaarheid vanaf het openbaar terrein op het landgoed niet.

Eén van die ontwikkelingen betreft de locatie Teylingerlaan 15. In het vigerende bestemmingsplan was hier een woonbestemming opgenomen. Omdat het huidige gebruik ter plaatse over de jaren heen is gewijzigd is het huidige gebruik specifiek aangeduid. Hiervoor is de bestemming gewijzigd naar de bestemming Bedrijf met een aanduiding (hv), hoveniersbedrijf. Andere typen bedrijven zijn uitgesloten, zodat andere typen bedrijven zich hier niet kunnen gaan vestigen.

Voorts is ter plaatse van de Teylingerlaan 82 de gebruiksmogelijkheden van het bedrijf aangepast. Ook is het bestemmingsvlak met een strook van circa 10 m verruimd. Deze strook is daardoor getransformeerd van een woonbestemming naar een bedrijfsbestemming. De bestemming komt hierdoor overeen met het huidige gebruik. Bebouwing is in deze strook niet toegestaan. In het vigerende bestemmingsplan van het landelijke gebied was voor deze locatie opgenomen dat uitsluitend een autohandel was toegestaan. Dit was opgenomen binnen het artikel Niet-agrarisch bedrijf. Aangezien de locatie niet meer is gelegen in het landelijk gebied, is de bestemming getransformeerd naar de bestemming Bedrijf, conform huidig gebruik. Omdat het bedrijf is gelegen in een gebied waar tevens wordt gewoond, is hier een bedrijf toegestaan met maximaal milieucategorie 2. Dit is ook als zodanig opgenomen in het bestemmingsplan. Het autobedrijf past binnen deze categorie.

Tot slot is het bouwvlak van Teylingerlaan 92 aangepast. Ten behoeve van de herbouw van de woning is het bouwvlak herzien. Omdat door deze aanpassing de gevel van de woning dichter op de gezoneerde wegen komt te liggen, is een akoestisch onderzoek noodzakelijk. Dit is opgenomen in paragraaf 4.5. Het naastgelegen perceel betreft een woonbestemming, waardoor de verschuiving van het bouwvlak geen beperkende werking heeft op omliggende bedrijven. De verdere randvoorwaarden wijzigen voor deze locatie niet, waardoor verder onderzoek niet noodzakelijk is.

Conclusie

Het bestemmingsplan heeft een consoliderend karakter waarbij de bestaande situatie wordt vertaald in het plan. Hierbij is het behoud van de ruimtelijke structuur de basis en zal het woon- en leefklimaat worden gehandhaafd. De kleine wijzigingen/ontwikkelingen in het plan, stuiten verder niet op ruimtelijke bezwaren. Vanwege de consoliderende planopzet kan er geconcludeerd worden dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.