direct naar inhoud van 4.7 Bodem
Plan: Bedrijventerreinen Teylingen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401

4.7 Bodem

Op de bodemkwaliteitskaart van de Milieudienst West Holland staat een kaartbeeld van de gemeente Teylingen. Aangegeven is in welke mate de locaties onderzocht zijn en hoe het risico op verontreiniging wordt ingeschat. Dit geeft een oriënterend beeld van de bodemkwaliteit voor het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401_0016.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401_0017.jpg"

Afbeelding 4.4: bodemkwaliteitskaart plangebied

Wanneer gebruik wordt gemaakt van de opgenomen wijzigingsbevoegdheden in het bestemmingsplan, dient helderheid te bestaan over de milieuhygiënische situatie in de ondergrond. Hiervoor dient aanvullend bodemonderzoek te worden verricht.

Een groot deel van de gronden met de bestemming 'Bedrijf' op het bedrijventerrein Veerpolder zijn in het verleden onderzocht. Uit de uitgevoerde onderzoeken komen verder geen bijzonderheden naar voren.

Voor de niet onderzochte locaties geldt dat er geen specifieke aanleiding is voor het uitvoeren van een historisch onderzoek naar deze locaties. Wanneer zich concrete verzoeken tot het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid zich aandienen, kan op basis van de criteria van de wijzigingsbevoegdheid nader onderzoek naar de kwaliteit van de bodem worden geëist. Daarnaast geldt dat voor een omgevingsvergunning op basis van de bouwverordening ook onderzoek naar de bodemkwaliteit wordt geëist.

Op onderstaande kaart zijn de niet onderzochte en gesaneerde locaties weergegeven. afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401_0018.jpg"

Afbeelding 4.5: niet onderzochte en gesaneerde locaties

Bypass Akzo-terrein

In de onderzoeksrapporten Verkennend bodemonderzoek, kruising A44/N444 te Sassenheim, 15 december 2009 en Verkennend bodemonderzoek , N444 te Voorhout, 26 februari 2010 wordt geconcludeerd dat de gemeten concentraties van dien aard zijn dat ingevolge de Wet bodembescherming geen nader bodemonderzoek noodzakelijk is. Indien grond van deze locatie wordt afgevoerd is bij hergebruik elders het besluit Bodemkwaliteit van toepassing. Er dient dan toestemming van het bevoegd gezag te worden verkregen, onderzoek conform het besluit Bodemkwaliteit kan dan gevraagd worden. Er is geen vervolgonderzoek noodzakelijk. Daarnaast is onderzoek gedaan naar het voorkomen van mogelijke explosieven (ECG, februari 2011). Hieruit is naar voren gekomen dat er geen sprake is van belemmeringen ter plaatse.

In het bodemonderzoek van de aansluiting en weg op het terrein van Akzo Nobel wordt het onderzoeksterrein opgesplitst in de deellocaties C en D. Voor deellocatie C hoeft geen nader onderzoek plaats te vinden, wel dient rekening te worden met de uitkomsten van het onderzoek bij grondverzet. Voor deelocatie D wordt geadviseerd nader onderzoek te doen om te bezien of er sprake is van ernstige bodemverontreiniging in de zin van de Wet bodembescherming (verontreiniging met som PCB (0,7 factor). Wanneer dat het geval is, is er sprake van een saneringsnoodzaak.

Horecalocatie nabij station Sassenheim

Het bodemonderzoek is opgesplist in twee locaties, te weten Wasbeeklaan 4 en 6.

Wasbeeklaan 4

Gezien de resultaten van het verkennend bodemonderzoek (Grontmij, 31 maart 2011) wordt geconcludeerd dat de voor de onderzoekslocatie opgestelde hypothese "onverdachte locatie", strikt genomen niet juist is. Gezien de relatief lage gehalten en de toekomstige bestemming van de locatie is er echter geen aanleiding tot het verrichten van vervolgonderzoek met een aangepaste hypothese.

Wasbeeklaan 6

Gezien de resultaten van het onderzoek (Grontmij, 11 april 2012) wordt geconcludeerd dat de voor de onderzoekslocatie opgestelde hypothese "verdachte locatie", juist is. Uit de resultaten van de uitgevoerde verticale en horizontale afperking blijkt dat de in onderhavig onderzoek aangetroffen matige verontreiniging met PAK zich beperkt tot het gebied waar de boring in eerste instantie is verricht. Zowel in verticale als in horizontale richting zijn verder geen verontreinigingen boven de tussenwaarde aangetroffen. Tevens is de sterke verontreiniging met koper in de bovengrond uit het voorgaande bodemonderzoek niet meer aangetroffen.

Op basis van de resultaten van het uitgevoerde verkennend bodemonderzoek wordt geconcludeerd dat er voor de bodem op de deellocatie geen sprake is van een geval van ernstige verontreiniging conform de Wet bodembescherming.

Gezien de aangetroffen gehalten en de toekomstige bestemming van de locatie is er geen aanleiding tot het verrichten van vervolgonderzoek met een aangepaste hypothese. Er heeft een asbestinventarisatie plaatsgevonden (Hambest, 16 april 2010). De uitkomst van dit onderzoek is gebruikt als uitgangspunt voor de verleende sloopvergunning voor het verwijderen van de voormalige gebouwen op het terrein.

Hoek Rijksstraatweg/Warmonderweg (locatie Stol)

Voor deze locatie is in 1998 een verkennend milieukundig bodemonderzoek (WIHA, 1998) gedaan in het kader van de grondtransactie en de realisatie van een bedrijfspand. Op basis van dit onderzoek kan worden gesteld dat de bodemkwaliteit geen belemmering vormt voor de realisatie van een kantoorlocatie. In de tussenliggende periode is het gebruik gelijk gebleven. Momenteel is het plan op hoofdlijnen uitgewerkt. Wanneer de bouwplannen voldoende concreet zijn, dient ten tijde van de aanvraag van de omgevingsvergunning het onderzoek te worden geactualiseerd.