direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijk-functionele structuur
Plan: Bedrijventerreinen Teylingen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401

2.2 Ruimtelijk-functionele structuur

Het plangebied bestaat uit zeven bedrijventerreinen. Dit plangebied maakt onderdeel uit van het Midden-Nederlandse duingebied. De vorming van dit landschap hangt nauw samen met de zeespiegelstijging in het Holoceen. Langs de kust ontstond een serie kustparallelle strandwallen met daar tussen lage vochtige zones. Deze langgerekte laagten tussen de strandwallen in, de zogenaamde strandvlakten, werden opgevuld met veen- en kleiafzettingen. Hieronder volgt een beschrijving per bedrijventerrein.

Bedrijventerrein Rijksstraatweg
Het gebied, dat bestemd is voor de vestiging van agrarische hulp- en nevenbedrijven, ligt te midden van belangrijke nationale en regionale verkeerswegen. In het noorden sluit het plangebied aan op het bedrijventerrein Jagtlust. In het oosten, zuiden en westen wordt het plangebied omsloten door het bestemmingsplan “Landelijk gebied”.

De gronden in het gebied kennen momenteel een overwegend agrarisch gebruik. De percelen in het oostelijk plandeel, grenzend aan de Rijksweg A44 zijn in gebruik als grasland en maken deel uit van de oorspronkelijke strandvlakte.

De bebouwing wordt gekenmerkt door een vrij gedifferentieerd gebruik. Langs de Rijksstraatweg zijn bedrijfsgebouwen gesitueerd van drie bloembollenexport- en handelsbedrijven. Nabij de Warmonderweg ligt een boerderij omgeven door een dichte boombeplanting. Een deel van deze boerderij komt voor op de lijst van beschermde monumenten. In het noordoostelijke deel van het gebied domineren het hotel “Van der Valk Sassenheim” en het viaduct in de Warmonderweg over de Rijksweg A44 het ruimtelijk beeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401_0005.jpg"

Afbeelding 2.3: situering bedrijventerrein Rijksstraatweg

Bedrijventerrein Akzo
Het gebied omvat het terrein van de verffabriek Akzo Coatings BV Sassenheim (het voormalige bedrijf Sikkens) en enkele nabijgelegen percelen (drie woningen en een tuinperceel). Het gebied wordt begrensd door de Rijksstraatweg, de Leidsevaart en de grens met de spoorlijn Haarlem-Leiden.

Het bedrijf Akzo Coatings BV Sassenheim is gericht op de fabricage en opslag van verfprodukten. Daarnaast wordt research gepleegd voor de gehele Coatings Divisie, zijn er opleidingsfaciliteiten voor autospuiters en is er een toepassingslaboratorium. Op de locatie is tevens een proeffabriek gevestigd. Naast ondersteunende afdelingen zijn er ook verkoopkantoren aanwezig. Op het bedrijventerrein bevinden zich geen bedrijfswoningen.

Het bedrijf is van oudsher op relatief grote afstand van geconcentreerde woon- en werkgebieden gelegen. In de zeventiger en tachtiger jaren zijn de grenzen van de uitbreidingen van Sassenheim, Voorhout en Oegstgeest echter steeds meer in de richting van het bedrijf geschoven. Anderzijds heeft het bedrijf in die periode een grote expansie doorgemaakt in met name noord-oostelijke richting.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401_0006.jpg"

Afbeelding 2.4: situering bedrijventerrein Akzo

Bedrijventerrein Industriekade
Het gebied omvat de gronden die gelegen zijn tussen de Sassenheimervaart, de Geelhoornstraat, de Kagertuinen en de Kagerweide.

Hier hebben zich in de vijftiger en zestiger jaren kleine en middelgrote industriële en ambachtelijke bedrijven gevestigd, op een locatie die vrij gunstig gelegen is ten opzichte van vaarwegen (Sassenheimervaart) en verkeerswegen (Van Pallandtlaan en Rijksweg A44).

Het vigerende bestemmingsplan betreft het bestemmingsplan “Industriekade”. Op deze gronden mogen bedrijfsgebouwen, zoals fabrieken, werkplaatsen, magazijnen, opslagruimten en garages ten dienste van of in verband staande met de industrie, worden gebouwd alsook kantoorgebouwen en dienstwoningen, behorende bij die bedrijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401_0007.jpg"

Afbeelding 2.5: situering bedrijventerrein Industriekade

Bedrijventerrein Sassenheim-Zuid
Het gebied maakt deel uit van twee polders, de polder Elsgeest en de Roodemolenpolder, gelegen tussen de Oosthoutlaan aan de noordoostzijde, de Rijksstraatweg aan de zuidzijde, de spoorlijn Haarlem-Leiden aan de westzijde en enkele agrarische percelen aan de noordzijde.

In het gebied liggen twee boezemwateren, de Dinsdagse Watering (deze vormt tevens de scheiding tussen de twee polders) en de Roodemolensloot. Als onderdeel van de ruimtelijke hoofdstructuur verdeelt de Dinsdagse Watering het gebied in twee deelgebieden.

Het relatief nieuwe bedrijventerrein (jaren 90) is gericht op het instandhouden van een gebied voor lokaal gebonden bedrijven met representatieve uitstraling. Het gaat om weinig tot matig hinderlijke bedrijven die behoefte hadden aan meer ruimte en een meer representatieve locatie. Het terrein is nadrukkelijk niet bedoeld voor zware industrie.

De belangrijkste functie binnen het vigerende bestemmingsplan is het bieden van vestigingsmogelijkheden voor bedrijven.

Op dit bedrijventerrein zijn onder andere gesitueerd: het distributiecentrum van Dirk van de Broek, een tankstation met LPG-verkoop, Van der Mey Vleesbedrijven en het voormalige Campo World.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401_0008.jpg"

Afbeelding 2.6: situering bedrijventerrein Sassenheim-Zuid

Bedrijventerrein Voorhout
Het grootste deel van het gebied ligt in de Luizenmarktpolder aan de rand van de bebouwde kom van Voorhout, ten zuidwesten van de woonwijk Oosthout. Aan de zuidrand behoort een klein gedeelte tot de Roodemolenpolder. Het gebied wordt ontsloten via de Oosthoutlaan, de ontsluitingsweg naar Sassenheim en naar de A44. De Oosthoutlaan is tevens de oostgrens van het gebied. Aan de zuidzijde wordt het gebied begrensd door de Nijverheidsweg. Het talud van de spoorlijn Haarlem-Leiden vormt de westgrens van het gebied. Aan de noordkant tenslotte ligt een kavel die in agrarisch gebruik is.

De ligging van het gebied als begrenzing van de bebouwde kom van Voorhout en de situering in de directe omgeving van de woonwijken Oosthout en Hoogh Teylingen stellen eisen aan de inrichting (en de vormgeving van de randen) van het gebied. Dit betekent dat er langs die rand bedrijfsbebouwing gerealiseerd is die het bedrijventerrein enigszins aan het zicht onttrekt.

Op dit bedrijventerrein zijn onder andere gesitueerd: de gemeentewerf, brandweer, fitnesscentrum. Ook zit hier het werkvoorzieningschap MareGroep.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401_0009.jpg"

Afbeelding 2.7: situering bedrijventerrein Voorhout

Bedrijventerrein Veerpolder
Het gebied is gelegen ten zuiden van de bebouwde kom van Warmond. De spoorlijn Haarlem-Leiden vormt de westgrens van het gebied.

Het is een iets ouder bedrijventerrein waar vooral bedrijven gevestigd zijn die een relatie hebben met leisure of recreatie, bijvoorbeeld tennishallen en een fitnesscentrum. Ook zijn hier relatief veel bedrijfswoningen gesitueerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401_0010.jpg"

Afbeelding 2.8: situering bedrijventerrein Veerpolder

Aan de zuidwest zijde van Veerpolder zijn de ligplaatsen die zijn opgenomen in het facetbestemmingsplan "Ligplaatsen woonschepen" uit het bestemmingsplan gelaten omdat voor deze gronden een actueel bestemmingsplan geldt.

Bedrijventerrein Jagtlust
Het gebied bevat globaal de gronden die gelegen zijn tussen de Wasbeeklaan, de Rijksweg A44, de Warmonderweg en de Hoofdstraat, alsmede het ten oosten van de Schipholspoorlijn gesitueerde bedrijventerrein van Greenib/Dinsdagse Wetering.

Het oorspronkelijke agrarische gebruik van het grootste deel van het gebied is in het verleden teruggedrongen door de vestiging van nieuwe bedrijven op de gronden gelegen achter de woonbebouwing langs de Hoofdstraat. Deze bedrijven worden door middel van de Jagtlustkade ontsloten op de Wasbeeklaan - Hoofdstraat.

Op dit bedrijventerrein zijn onder andere gevestigd Wesseling transport, Van der Mey Vleesbedrijven, Probin Van Dijk en de koekfabriek van Ravensbergen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2010TEY02003-0401_0011.jpg"

Afbeelding 2.9: situering bedrijventerrein Jagtlust