direct naar inhoud van 5.3 Dubbelbestemmingen
Plan: Lelystad Haven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00016-VG01

5.3 Dubbelbestemmingen

Een dubbelbestemming wordt aangegeven op de verbeelding, wanneer sprake is van twee of meer onafhankelijk van elkaar voorkomende bestemmingen op gronden. In dit bestemmingsplan is sprake van de volgende dubbelbestemmingen:

5.3.1 Leiding - riool

De belangrijkste leidingen zijn door middel van een dubbelbestemming “Leiding - Riool” geregeld, het gaat hierbij om een rioolpersleiding. Binnen deze zone mogen geen gebouwen worden gebouwd. De realisatie van gebouwen of bouwwerken is alleen mogelijk door middel van een omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan en als vooraf advies wordt ingewonnen bij de betreffende leidingbeheerder.

Voor andere werken en/of werkzaamheden, wanneer het niet gaat om bouwwerken, zijn alleen mogelijk na ontvangst van een omgevingsvergunning. Het gaat echter om een beperkt aantal werken en/of werkzaamheden, bijvoorbeeld het aanbrengen van diepwortelende beplanting. De omgevingsvergunning wordt alleen verleend wanneer voldaan is aan de daarbij horende toetsingscriteria. Hiermee wordt schade aan de leiding voorkomen.

5.3.2 Waarde - archeologie

Zuidelijk in het plangebied is een gebied, waarvoor een hoge archeologische verwachtingswaarde geldt. Dit gebied is in dit bestemmingsplan voorzien van de dubbelbestemming “Waarde - Archeologie”. Binnen deze bestemming is een omgevingsvergunning voor werken (geen bouwwerken) en/of werkzaamheden opgenomen waarin bepaald is dat voor ingrepen groter dan 100 m2 en/of dieper dan 0,50 meter onder het maaiveld een omgevingsvergunning voor werken en/of werkzaamheden nodig is.

Daarnaast is aangegeven dat voor de verlening van een omgevingsvergunning voor bouwen een archeologische onderzoek uitgevoerd moet zijn. Waar nodig worden aan deze omgevingsvergunning verplichtingen verbonden.

Ook is voor het uitvoeren van enkele werken en werkzaamheden, wanneer het niet gaat om bouwwerken, een omgevingsvergunning nodig. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het aanleggen van leidingen. Voordat de omgevingsvergunning verleend wordt, moet voldaan zijn aan de bij de regels opgenomen toetsingscriteria.

5.3.3 Waterstaat - waterkering

Op de sluizen tussen respectievelijk Lage Dwarsvaart en Oostvaardersdiep en Lage Dwarsvaart en Bovenwater is de dubbelbestemming “Waterstaat - Waterkering” gelegd. Deze bestemming is bedoeld voor (werken voor) de waterkering en waterhuishouding. Binnen de bestemming zijn geen gebouwen toegestaan, met uitzondering van sluisgebouwen. Hierbij gelden de voorwaarden dat deze moeten worden gebouwd binnen de aanduiding 'specifieke vorm van waterstaat - sluisgebouw' en dat ze niet hoger mogen worden dan de maximaal toegestane bouwhoogte. Voor de bouw van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, telt dezelfde maximale bouwhoogte.

Binnen deze bestemming is een omgevingsvergunningstelsel opgenomen. Deze moet tegengaan dat zonder, of in afwijking van, een vergunning kademuren gewijzigd worden en andere werkzaamheden uitgevoerd worden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het afgraven van kaden. Vergunning wordt alleen verleend wanneer voldaan wordt aan de toetsingscriteria.