direct naar inhoud van 2.2 Functionele aspecten
Plan: Lelystad Haven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00016-VG01

2.2 Functionele aspecten

2.2.1 Wonen en bevolking

Het totaal aantal inwoners van Lelystad-Haven en Hollandse Hout bedraagt in 2012 circa 4.420 inwoners. Het aantal woningen bedraagt in ditzelfde jaar 1.830. Dit gedeelte van Lelystad kent in verhouding veel koopwoningen (vanaf 75% versus 64% gemiddeld in Lelystad).

Het grootste deel van Lelystad-Haven, en alle woningen van Het Hollandse Hout zijn grondgebonden eengezinswoningen. In Lelystad-Haven zijn 6 gebouwen met meergezinswoningen, die expliciet bedoeld zijn voor wonen, te vinden. Twee daarvan staan aan de Lemmerstraat, twee aan de Binnendijk en twee aan de Ringdijk. Boven de winkels aan de Ringdijk / Lemmerkade zijn ook appartementen aanwezig.

2.2.2 Werken

In het plangebied is geen sprake van een duidelijk bedrijven- of kantorenterrein. Op het Werkeiland zijn diverse bedrijven gevestigd, namelijk Rijkswaterstaat, Fernhout en BTS. Bij deze bedrijven gaat het om zowel bedrijfsbebouwing als opslagterrein. Daarnaast komen verspreid in het plangebied verschillende kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten aan huis voor. Daarnaast zijn enkele watergerelateerde bedrijven in het plangebied aanwezig.

2.2.3 Voorzieningen

Werkeiland

Op het Werkeiland zijn geen voorzieningen te vinden. Wel ligt aan de zuidwestzijde van het Werkeiland, aan de Oostvaardersdijk, de Jachthaven Lelystad-Haven. In die jachthaven zijn ca. 450 ligplaatsen in het water. Het is ook in de winter mogelijk een boot op de kant op te slaan, een deel van de kade langs de Houtribweg is hiervoor geschikt gemaakt. Bij de jachthaven zijn verder alle gebruikelijke voorzieningen (bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen) aanwezig.

Lelystad-Haven

In Lelystad-Haven zijn de dagelijkse benodigdheden dicht bij huis. Op het plein aan de Ringdijk / Lemmerkade zijn naast een supermarkt aanwezig een kapper, pizzeria, café en cafetaria ook regelmatig kramen met verse waar (markt). Daarnaast zijn in het plangebied een gezondheidscentrum, een multifunctionele accommodatie met wijkpost, een buurtcentrum (De Windhoek), een openbare basisschool (De Sluis) en een multifunctionele accommodatie (Binnendijk) te vinden.

Hollandse Hout

In de wijk Hollandse Hout is de hoofdfunctie wonen, hier zijn dan ook geen voorzieningen aanwezig. Aan de oostzijde van het plangebied wordt de nieuwbouwwijk de Warande gerealiseerd. Het is de bedoeling om in die wijk een nieuw voorzieningengebied aan te leggen. De bewoners van het Hollandse Hout kunnen ook gebruik gaan maken van dat nieuwe voorzieningengebied.

Oostvaardersdiep

Het deel van het Oostvaardersdiep in het plangebied is hoofdzakelijk in gebruik voor de recreatievaart. Daarom is er een jachthaven met bijbehorende botenopslag en overige voorzieningen aanwezig. Een deel wordt gebruikt voor de beroepsvaart, met name voor het bedrijventerrein aan de noordzijde van de Lage Dwarsvaart. De sluis die vanaf de Lage Dwarsvaart op het Oostvaardersdiep uitkomt, vervult hiervoor een belangrijke functie.

't Bovenwater

't Bovenwater heeft een belangrijke recreatieve functie als zeil-, surf- en zwemplas. Door de bewoners van het plangebied wordt veel gebruik gemaakt van de wandelkades met knotwilgen en rietoevers.

2.2.4 Verkeer

De doorgaande wegen Houtribweg, Knardijk en Buizerdweg hebben een functie als gebiedsontsluitingsweg. Deze wegen aan de randen van het plangebied ontsluiten de woonbuurten, het recreatieterrein bij Het Hollandse Hout en de jachthaven in het Oostvaardersdiep.

De wegen in de woonbuurten zelf zijn bedoeld als erfontsluitingswegen of woonstraten, ze hebben naast de verkeers-, ook een duidelijke verblijfsfunctie. Langs een deel van 't Bovenwater is een langzaam verkeersroute (fietspad), wat zowel een utilitaire als recreatieve functie heeft. De langzaam verkeersroutes langs de Lage Dwarsvaart zijn voornamelijk van utilitair belang en vormen een belangrijke verbinding van het plangebied naar bijvoorbeeld het centrum van Lelystad.