Plan: | Bedrijventerrein Flevopoort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0995.BP00013-VG01 |
Het plangebied heeft een oppervlakte van circa 165 ha bruto. Dit is inclusief de Lage Vaart en de aan weerszijden gelegen ecologische verbindingszone. Netto bedraagt het plangebied 129 ha, waarvan 83 ha uitgeefbaar is. De niet uitgeefbare hectares zijn bedoeld voor ontsluiting, groenvoorzieningen en watergangen.
De huidige functie van het plangebied is overwegend agrarisch van karakter; een gedeelte is inmiddels gerealiseerd als bedrijventerrein.
Het plangebied wordt doorsneden door de Lage Vaart, die een belangrijke waterverbinding vormt tussen west en noord Nederland. Deze vaart wordt benut door zowel beroeps- als pleziervaart. Binnen Flevopoort ligt verder een gedeelte van een belangrijke ecologische verbindingszone vanaf de Oostvaardersplassen in het zuidwesten en de groenstructuur richting het noorden en oosten van de stad en omgeving. De Lage Vaart en de oevers maken deel uit van deze verbindingszone. Tevens loopt door Flevopoort een belangrijke 380 kV- hoogspanningsleiding voor het transport van elektriciteit.
Het terrein is een gezoneerd bedrijventerrein (clusters 1-5).
Clustering van bedrijven
De bedrijven verschillen naar aard, omvang en activiteit sterk van elkaar, hetgeen ook tot uiting komt in de clustering van bedrijven en de zonering daarvan. Voorbeelden zijn onder andere van grote distributiebedrijven tot autobedrijven tot kleinschalige woon-werk combinaties.
Binnen het plangebied zijn ook bedrijfsverzamelgebouwen aanwezig. De aard van de bedrijvigheid in die verzamelgebouwen is vergelijkbaar met de overige bedrijven op het bedrijventerrein. Vanwege de huidige marktpositie wordt gestreefd om dit soort verzamelgebouwen tot een minimum te beperken.
Om te komen tot een meest optimaal gebruik van de beschikbare ruimte zijn in de huidige situatie op het terrein om uiteenlopende redenen bepaalde functies uitgesloten:
Flevopoort is niet bedoeld voor de vestiging van zelfstandige kantoren. Daarnaast is sprake van ondergeschikte kantoorruimte bij bedrijven. Deze kantoorruimten zijn hoofdzakelijk ten dienste van de bedrijfsbestemming en zijn daarom toegestaan.
Vanaf het moment van ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein Flevopoort was er een redelijke vraag naar woon-werkcombinaties. Cluster 5 is aangewezen om dit soort ontwikkelingen te faciliteren. In verband met de huidige marktontwikkeling en de zonering van het bedrijventerrein zal dit ook het enige cluster zijn en blijven. De aanwezigheid van dit soort combinaties in mogelijk andere clusters kan de bedrijfsvoering van bestaande en toekomstige bedrijven hinderen. Het uitgangspunt van de gemeente is om op Flevopoort hoogwaardige bedrijvigheid voorrang te geven.