direct naar inhoud van 4.3 Gebiedskwaliteiten
Plan: Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0981.BPBuitengebied-VG01

4.3 Gebiedskwaliteiten

Zoals uit de Bestaande situatie blijkt, zijn er diverse waarden in het buitengebied van Vaals aanwezig. Het gaat hier dan om ecologische, archeologische, cultuurhistorische, landschappelijke en waterhuishoudkundige waarden.


De waarden worden op diverse manieren in het bestemmingsplan beschermd. De bescherming van waarden vindt enerzijds plaats door een vertaling in de hoofdbestemmingen en de daar geldende bouw- en gebruiksregels.


De gebiedsbestemmingen in dit bestemmingsplan betreffen de bestemmingen Agrarisch met waarden - Natuur en Landschap (AW-NL), Agrarisch met waarden - Landschap (AW-L) en Natuur (N). De gebiedsbestemmingen en aanduidingen zijn conform de Standaard vergelijkbare bestemmingsplannen (SVBP 2008) naamgegeven.


De toekenning van de gebiedsbestemmingen is gebaseerd op de gebiedszonering uit het Provinciaal Omgevingsplan en POL-aanvulling Verstedelijking, gebiedsontwikkeling en kwaliteitsverbetering, waarin het provinciale grondgebied is onderverdeeld in perspectiefgebieden. Met de POL-aanvulling Verstedelijking, gebiedsontwikkeling en kwaliteitsverbetering, wordt POL2006 partieel gewijzigd. De POL-aanvulling heeft de status van een structuurvisie (op grond van de Wro).


De perspectieven hebben zich, tezamen met specifiek aanwezige gebiedswaarden, zoals deze bijvoorbeeld blijken uit de kaarten Groene Waarden, Kristallen Waarden en Blauwe Waarden en uit het vigerend bestemmingsplan, vertaald in gebiedsbestemmingen, aanduidingen en dubbelbestemmingen. In de gemeente Vaals komen niet alle tien perspectieven voor.

afbeelding "i_NL.IMRO.0981.BPBuitengebied-VG01_0010.jpg"
De P1 (EHS) gebieden zijn al nader gedifferentieerd met de POL-aanvulling EHS. Deze gebieden zijn één op één doorvertaald naar het bestemmingsplan.


De precieze begrenzing op perceelsniveau voor de andere perspectiefgebieden heeft plaats gevonden op basis van het gemeentelijk beleid, de geconstateerde waarden, het huidige gebruik en recente ontwikkelingen. Redenen hiervoor zijn dat:

  • Binnen de perspectiefgebieden kunnen op kleine schaal functies (woonbebouwing, infrastructuur, bedrijven) voorkomen die niet volledig passen bij het beoogde perspectief.
  • De buitenste gebiedsgrenzen zijn eveneens meestal globaal.
  • De begrenzing van een perspectief loopt soms dwars door kadastrale percelen. Daar is er meestal voor gekozen het gehele perceel één bestemming te geven, waarbij het huidige gebruik en de geconstateerde waarde bepalend zijn geweest voor de gebiedsbestemming. Hierdoor heeft een perceel gelijke gebruiksmogelijkheden.


Binnen P1 en P2 zijn vooral de natuurwaarden zwaarwegende factoren bij het beoordelen van de mogelijkheden voor de bedrijfsvoering en eventuele uitbreidingen. Binnen P1, P2, P3 en P4 zijn, naast de natuurwaarden, met name waterconservering en -retentie, erosie en de landschappelijke en cultuurhistorische waarden kaderstellend.


De doorvertaling van de provinciale zonering in gebiedsbestemmingen is in onderstaande tabel weergegeven. In de derde kolom zijn de nieuwe bestemmingen weergegeven, gerelateerd aan de gegevens in de eerste en tweede kolom.


In de eerste kolom is de gebiedszonering uit het Provinciaal Omgevingsplan (perspectief gebieden) weergegeven als vertrekpunt voor de gebiedsbestemmingen. In hoofdzaak volgen de gebiedsbestemmingen de perspectiefgebieden. Op perceelsniveau wordt een en ander gedifferentieerd als gevolg van de POL-aanvulling EHS (zie tweede kolom).

Perspectief POL
 
Ander (aanvullend) kader   Bestemmingsplan  
P1 Ecologische Hoofdstructuur   POL-aanvulling EHS: bos- en natuurgebied   Natuur  
  POL-aanvulling EHS: nieuwe natuurgebied, beheersgebied   Agrarisch met waarden - Natuur en landschap + Waarde - Ecologische hoofdstructuur  
P2 Provinciale Ontwikkelingszone Groen   POL-aanvulling EHS:   Agrarisch met waarden - Natuur en landschap.  
  POL-aanvulling EHS: ecologische verbindingszone   Agrarisch met waarden - Natuur en landschap + Waarde - Ecologie  
P3 Ruimte voor veerkrachtige watersystemen     Agrarisch met waarden - Landschap  
P4 Vitaal landelijk gebied     Agrarisch met waarden - Landschap  
P5a Ontwikkelingsruimte voor landbouw en toerisme     Komt niet voor binnen het plangebied  
P5b Dynamisch landbouwgebied     Komt niet voor binnen het plangebied  
P6 Plattelandskern   Atlassen Contouren Zuid-Limburg   Contouren liggen binnen de kernen.  
P7 Corridor     Komt niet voor binnen het plangebied  
P8 Stedelijke ontwikkelingszone     Komt niet voor binnen het plangebied  
P9 Stedelijke bebouwing     Komt niet voor binnen het plangebied  
P10 Werklandschap     Komt niet voor binnen het plangebied