Plan: | Kern Asenray |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0957.BP00000124-VG01 |
Het beleid, zoals hiervoor is verwoord, is vertaald in de regels en op de bijbehorende verbeelding. De bestemmingsomschrijvingen zijn vastgelegd in de bestemmingen op de verbeelding en in de bijbehorende regels. Daarbij worden regels gegeven voor het bouwen van bouwwerken en voor het gebruik van de bouwwerken en onbebouwde gronden.
Om voldoende inzicht te krijgen in de juridische opzet van het plan worden hierna de systematiek en de inhoudelijke bepalingen nader toegelicht.
De gemeente Roermond heeft een handboek samengesteld op basis waarvan haar digitale bestemmingsplannen opgesteld moeten worden. In dit handboek worden de aanbevelingen vanuit de NIROV-leergang 'Op de digitale leest' en de 'Standaard uitwisselbare digitale plannen' vertaald naar een bestemmingscatalogus ten behoeve van de bestemmingsplannen van de gemeente Roermond. Het bestemmingsplan Kern Asenray is gebaseerd op deze bestemmingscatalogus en daarnaast op de SVBP2008.
Het bestemmingsplan 'Kern Asenray' is vervat in een verbeelding en regels en gaat vergezeld van een toelichting.
In de toelichting wordt de opzet van het plan beschreven en zijn de aan het plan ten grondslag liggende gedachten vermeld. Tevens wordt er verslag gedaan van de resultaten van het over het plan gevoerde overleg en inspraak.
Op de verbeelding NL.IMRO.0957.BP00000124 zijn onder meer de bestemmingen van de in het plan begrepen gronden aangegeven met bijbehorende verklaring, het zogenaamde renvooi. De verklaring ligt een verbinding tussen de bestemmingen die op de kaart zijn aangegeven en de regels. De kaart is getekend op schaal 1:1000.
De regels bevatten de regeling inzake het gebruik van de gronden, die in het plan zijn begrepen.
De regels zijn als volgt ingedeeld:
Hoofdstuk 1: Inleidende regels (art. 1 t/m 2)
Dit hoofdstuk bevat twee artikelen. In artikel 1 zijn omschrijvingen opgenomen van de in de regels voorkomende begrippen. In artikel 2 wordt uiteengezet op welke wijze gemeten dient te worden. Door het geven van begripsomschrijvingen en aanwijzingen voor het meten wordt de interpretatievrijheid verkleind en daardoor de duidelijkheid en rechtszekerheid vergroot.
Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels (art.3 t/m 19)
Dit hoofdstuk bestaat uit een beschrijving van de in het plangebied aanwezige (dubbel)bestemmingen. Per bestemmingsregel worden de omschrijvingen ten aanzien van de specifieke bestemming met eventuele ondergeschikte functie- of bouwaanduidingen beschreven en is een bebouwingsregeling opgenomen. Daarnaast kunnen er nog afwijkingsregels en wijzigingsregels zijn opgenomen, die de flexibiliteit van het plan vergroten.
Hoofdstuk 3: Algemene regels (art.20 t/m 26)
Dit hoofdstuk bevat een aantal algemene regels die gelden voor het hele plangebied. Het betreft onder andere de anti-dubbeltelregel, algemene afwijkings- en wijzigingsregels en algemene gebruiksregels.
Hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels (art. 27 en 28)
In dit hoofdstuk zijn de overgangsregels en de slotregel van het bestemmingsplan opgenomen.
Bestemmingen
Artikel 3 Agrarisch
Deze bestemming is toegekend aan de percelen die hoofdzakelijk zijn gelegen aan de rand van het plangebied. De grond is bestemd voor agrarisch gebruik. Ten behoeve van een boerderijcamping aan de Dorpsstraat is de aanduiding boerderijcamping opgenomen.
Bedrijfswoningen en bedrijfsgebouwen zijn toegestaan binnen het bouwvlak.
Naast de genoemde functies zijn openbare nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen, verkeersvoorzieningen en extensief recreatief medegebruik toegestaan. Verder is ondergeschikte detailhandel in ter plaatse geproduceerde eigen producten toegestaan tot ten hoogste 100m².
Er zijn bouwregels opgenomen ten behoeve van de eerdergenoemde functies.
Artikel 4 Agrarisch met waarden - Agrarische functie met landschapwaarden
Deze bestemming is toegekend vanwege het huidige agrarische gebruik in combinatie met aanwezige landschapswaarden. Deze landschapswaarden hangen veelal samen met de aanwezigheid van zichtrelaties, reliëf, waardevolle landschapselementen en kenmerkende open akkercomplexen.
Er wordt beoogt voornoemde waarden te behouden met de gekozen regeling. Binnen deze gebiedsbestemming is extensief, recreatief medegebruik zoals wandelen en fietsen toegestaan. Ten behoeve van het behoud van de aanwezige waarden is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen voor diverse werken en werkzaamheden. Bebouwing ten behoeve van nutsvoorzieningen is toegestaan binnen de opgenomen bebouwingsregeling net als bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de waterhuishouding. Bestaande agrarische neven - activiteiten zijn door middel van aanduidingen op de verbeelding opgenomen en op die wijze doorvertaald in de regels.
Teneinde de aanwezige agrarische bedrijven de mogelijkheid te bieden agrarische neven - activiteiten, met name in de toeristisch - recreatieve- en zorgsector, te ontwikkelen die passend zijn bij het buitengebied zijn ontheffingsbevoegdheden opgenomen in relatie met aanwezige bouwvlakken. Ook voor het realiseren van, in omvang beperkte, schuilgelegenheden en het bieden van mantelzorg zijn ontheffingsbevoegdheden opgenomen. Voor het realiseren van afhankelijke woonvormen in de vorm van mantelzorg is in relatie tot bestaande woningen binnen bouwvlakken een ontheffingsbevoegdheid opgenomen.
Daarnaast zijn er wijzigingsbevoegdheden opgenomen om, in het geval een agrarisch bedrijf haar agrarische bedrijfsactiviteiten staakt, een omschakeling van bedrijfstype mogelijk te maken naar bij het buitengebied passende activiteiten.
Artikel 5 Agrarische met waarden - Agrarische functie met natuur- en landschapswaarden
Deze bestemming is toegekend vanwege het huidige agrarische gebruik in combinatie met aanwezige natuur- en landschapswaarden. Deze natuur- en landschapswaarden hangen veelal samen met reliëf, steilranden, houtwallen, de oude Maasmeander, alsmede de ligging in de ecologische verbindingszone Schinveld - Mook.
Er wordt beoogt voornoemde waarden te behouden met de gekozen regeling. Binnen deze gebiedsbestemming is extensief, recreatief medegebruik zoals wandelen en fietsen toegestaan. Ten behoeve van het behoud van de aanwezige waarden is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen voor diverse werken en werkzaamheden. Bebouwing ten behoeve van nutsvoorzieningen is toegestaan binnen de opgenomen bebouwingsregeling net als bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de waterhuishouding.
Teneinde de aanwezige agrarische bedrijven de mogelijkheid te bieden agrarische neven - activiteiten, met name in de toeristisch - recreatieve- en zorgsector, te ontwikkelen die passend zijn bij het buitengebied zijn ontheffingsbevoegdheden opgenomen in relatie met aanwezige bouwvlakken. Ook voor het realiseren van, in omvang beperkte, schuilgelegenheden en het bieden van mantelzorg zijn ontheffingsbevoegdheden opgenomen. Voor het realiseren van afhankelijke woonvormen in de vorm van mantelzorg is in relatie tot bestaande woningen binnen bouwvlakken een ontheffingsbevoegdheid opgenomen. Voor het realiseren van tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen is geen bevoegdheid aangezien dit de waarden van dit gebied aan zou kunnen tasten.
Daarnaast zijn er wijzigingsbevoegdheden opgenomen om, in het geval een agrarisch bedrijf haar agrarische bedrijfsactiviteiten staakt, een omschakeling van bedrijfstype mogelijk te maken naar bij het buitengebied passende activiteiten. Bestaande agrarische neven - activiteiten zijn door middel van aanduidingen op de verbeelding opgenomen en op die wijze doorvertaald in de regels.
Daarnaast is er een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de functie te wijzigen naar 'natuur' en om er ook voor te zorgen dat de dan gerealiseerde natuur ook duurzaam behouden blijft en niet zomaar weer omgezet kan worden naar agrarische gronden.
Tevens is er een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor de gronden direct grenzend aan het Landhotel Cox zodat hier uitbreiding van het hotel kan plaatsvinden. Deze regeling is in overeenstemming met de regeling die gold in het vorige bestemmingsplan voor deze gronden.
Artikel 6 Bedrijf
De verschillende bedrijfslocaties binnen het plangebied hebben een bedrijfsbestemming gekregen. De bestaande bedrijven worden, voor zover zij niet vallen onder de toegestane milieucategorieën, specifiek aangeduid. Het betreft bedrijven aan de Spikkerweg en de Dorpsstraat.
Binnen deze bestemming zijn bestaande bedrijfswoningen toegestaan. Hiervoor is een aanduiding opgenomen.
Naast bedrijfsdoeleinden zijn tevens verkeersvoorzieningen, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen toegestaan.
Er zijn bouwregels opgenomen ten behoeve van bedrijvigheid.
Artikel 7 Gemengd
De bestemming Gemengd is toegekend aan het gebied rond de kruising van de Dorpsstraat, Duiperweg en Kerkstraat . Binnen deze bestemming zijn woningen, horeca, detailhandel, dienstverlening en bedrijfsdoeleinden toegestaan, met daaraan ondergeschikt verkeersvoorzieningen, parkeervoorzieningen, openbare nutsvoorzieningen, groenvoorzieningen en evenementen.
Er zijn bouwregels opgenomen ten behoeve van de bovengenoemde functies.
Artikel 8 Horeca
Deze bestemming is uitsluitend toegekend aan het perceel Maalbroek 137. Het betreft een bestaande cafetaria.
Naast de horeca, zijn binnen deze bestemming tevens toegestaan verkeersvoorzieningen, parkeervoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen.
Artikel 9 Kantoor
Deze bestemming is uitsluitend toegekend aan het bestaande kantoor aan de Kerkstraat 10.
Naast kantoor is tevens aanverwante dienstverlening toegestaan, alsmede verkeersvoorzieningen, parkeervoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen. Er zijn bouwregels opgenomen ten behoeve van deze functies.
Artikel 10 Maatschappelijk
Deze bestemming is toegekend aan het gemeenschapshuis aan de Dorpsstraat en aan de kerk aan de Kerkstraat. Op grond van de bestemmingsomschrijving zijn meerdere maatschappelijke functies toegelaten.
Er is een bebouwingsregeling opgenomen. Ondergeschikt aan de maatschappelijke functies zijn tevens toegestaan, verkeersvoorzieningen, parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen en groenvoorzieningen.
Artikel 11 Sport
Deze bestemming is toegestaan aan de sportvelden aan de Dorpsstraat
Binnen deze bestemming is een bebouwingsregeling opgenomen. Naast de bestemming voor sportactiviteiten zijn tevens verkeersvoorzieningen, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, openbare nutsvoorzieningen en evenementen toegestaan.
Artikel 12 Verkeer
Deze bestemming is toegekend aan de wegen binnen het plangebied, voor zover deze openbaar toegankelijk zijn en niet binnen een andere bestemming zijn opgenomen. Het betreft met name doorgaande en ontsluitingswegen.
Binnen deze bestemming zijn verkeersdoeleinden toegestaan. De gronden mogen niet worden bebouwd. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegestaan voor zover deze ten dienste staan van de verkeersdoeleinden.
Artikel 13 Water
Binnen het plangebied is de primaire watergang Maasnielderbeek bestemd als water. Deze watergang heeft een primaire, watervoerende functie. De keur is op deze watergang van toepassing.
Binnen deze bestemming zijn water en waterhuishoudkundige voorzieningen, groenvoorzieningen, eventueel in combinatie met infiltratievoorzieningen en bruggen met daarbij behorende verhardingen, oevers, taluds en onderhoudspaden toegestaan. Op de gronden mogen slechts bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de bestemming worden gebouwd.
De gebods- en verbodsbepalingen van de Keur van het Waterschap Roer en Overmaas zijn van toepassing.
Artikel 14 Wonen
Deze bestemming betreft de burgerwoningen, niet zijnde bedrijfswoningen binnen het plangebied. Daaraan ondergeschikt zijn ondermeer verkeersvoorzieningen, openbare nutsvoorzieningen, speelvoorzieningen en groenvoorzieningen toegestaan. De bestemming Wonen is bij woningen waarbij een groot deel van de tuin op een landschappelijke wijze is ingericht beperkt tot het gedeelte van het perceel dat duidelijk is ingericht als tuin.
Binnen deze bestemming is de functie wonen toegestaan, alsmede aan huis verbonden beroepen. Bedrijvigheid aan huis is uitsluitend na ontheffing toegestaan overeenkomstig het vigerende beleid in de gemeente Roermond. In de bebouwingsregeling is aangegeven op welke wijze de gronden mogen worden bebouwd.
In het plangebied zijn een aantal bedrijfsmatige activiteiten aanwezig bij bestaande woningen. Deze activiteiten zijn op de verbeelding opgenomen door middel van een aanduiding en in de regels is aangegeven welke activiteit hier exact is toegestaan en met welke afmeting.
Artikel 15 Woongebied
De gebiedsgewijze manier van bestemmen komt in deze bestemming tot uitdrukking in de globale en ruime bestemming voor woongebieden. Hierdoor komt het voor dat groenveldjes/speelplekken geen aparte bestemming hebben. De woonbestemming biedt ruimte aan o.a. groenveldjes/speelplekken, woonstraten, parkeerplaatsen,watergangen enz. Eventuele werkzaamheden op dergelijke locaties, als ook aan woonstraten en parkeerplaatsen passen nu binnen het bestemmingsplan waardoor minder procedures nodig zijn. Het betekent dus niet dat groene plekken zomaar bebouwd kunnen worden, immers uitdrukkelijk is geregeld dat nieuwbouw van woningen niet is toegestaan. Kleine verbouwingen aan woningen zijn wel toegestaan. Tot de bestemming Woongebied behoren ook de bijbehorende erven en tuinen, (semi-) openbare zij- en achterpaden en wegen die in principe alleen een erf- of gebiedsontsluitingsfunctie hebben.
Binnen deze bestemming is wonen toegestaan, alsmede aan huis gebonden beroepen. Bedrijvigheid aan huis is uitsluitend met een omgevingsvergunning voor het afwijken toegestaan, overeenkomstig het vigerende beleid in de gemeente Roermond.
In de bebouwingsregeling is aangegeven op welke wijze de gronden mogen worden bebouwd.
Waar naast de hoofdfunctie wonen een nevenfunctie wordt uitgeoefend is een specifieke aanduiding opgenomen. Voor het perceel nabij de Kerkstraat is ten behoeve van de schutterij de aanduiding 'Specifieke vorm van sport - schutterij' opgenomen. Voor het perceel Spikkerweg 158A is de aanduiding 'detailhandel' opgenomen.
In afwijking van de bouwregels, op basis waarvan enkel vervangende nieuwbouw is toegestaan, zijn burgemeester en wethouders bevoegd ter plaatse van de aanduiding ‘Wro-zone -wijzigingsgebied’ het plan te wijzigen, ten behoeve van nieuwbouw van woningen, wanneer voldaan is aan de voorwaarden gekoppeld aan deze bevoegdheid.
Er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor afhankelijk wonen voor het verlenen van mantelzorg en kleine economie.
Dubbelbestemmingen
Artikel 16 Leiding - Brandstof
Binnen het plangebied zijn de leidingen en de beschermingszones (toetsingszone van 32 meter aan beide zijden van de leiding) van de brandstofleiding bestemd als 'Leiding - Brandstof'. De betreffende gronden zijn behalve voor de daar voorkomende bestemmingen bestemd voor een ondergrondse brandstofleiding, het beheer en onderhoud van de leiding en de bescherming van het woon- en leefklimaat in verband met de leiding.
Op de voor 'Leiding - Brandstof' bestemde gronden zijn geen nieuwe kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten toegestaan. Binnen de beschermingszone van 10 meter mogen geen nieuwe bouwwerken worden gebouwd. Voor grondwerkzaamheden anders dan voor het normale onderhoud en beheer van de leidingen dient binnen deze zone van 10 meter een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden aangevraagd te worden.
Artikel 17 Waarde - Archeologie
Deze dubbelbestemming is voor de onbebouwde gronden buiten de kern Asenray opgenomen voor de bescherming en het behoud van de op of in de gronden voorkomende archeologische waarden.
Binnen deze bestemming mag geen bebouwing worden opgericht, behoudens vervanging, vernieuwing of verandering van bestaande bebouwing of voor bebouwing waarvoor de grondwerkzaamheden niet dieper reiken dan 60 cm. Van de bouwregels kan, onder voorwaarden, met een omgevingsvergunning worden afgeweken.
Verder is een vergunningenstelsel opgenomen voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden.
Artikel 18 Waarde - Archeologie historische kern
Deze dubbelbestemming is opgenomen voor de bescherming en het behoud van de op of in de gronden voorkomende archeologische waarden voor de bebouwde gronden in de kern Asenray.
Binnen deze bestemming mag geen bebouwing worden opgericht, behoudens vervanging, vernieuwing of verandering van bestaande bebouwing, voor bebouwing waarvoor de grondwerkzaamheden niet dieper reiken dan 40 cm of voor bebouwing van minder dan 30m2. Van de bouwregels kan, onder voorwaarden, ontheffing worden verleend.
Verder is een vergunningenstelsel opgenomen voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden.
Artikel 19 Waterstaat - Beschermingszone waterlopen
Deze dubbelbestemming is opgenomen ter bescherming van de door het plangebied stromende Maasnielderbeek, een primaire waterloop. Op deze waterloop inclusief de beschermingszone zijn de gebods- en verbodsbepalingen van de Keur van het Waterschap Roer en Overmaas van toepassing.
Binnen deze bestemming is geen bebouwing toegestaan, behoudens bouwwerken, geen gebouwen zijnde, voor de bescherming en het onderhoud van de waterloop.
Algemene regels
Artikel 20 Anti-dubbeltelregel
Door middel van deze bepaling wordt beoogd om misbruik van de regels door middel van (privaatrechtelijke) wijzigingen in de eigendomsverhoudingen van gronden te voorkomen. De anti-dubbeltelbepaling is overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening.
Artikel 21 Algemene bouwregels
In dit artikel wordt ingegaan op het rooilijnenbeleid en zijn beperkte overschrijdingen van de bouwregels verklaard.
Artikel 22 Algemene gebruiksregels
In dit artikel is onder andere bepaald dat met de bestemming strijdig gebruik verboden is. Het artikel vult artikel 7.10 Wro aan. Er is aangegeven wat in ieder geval onder verboden gebruik van gronden en opstallen ten opzichte van het bestemmingsplan wordt verstaan.
Artikel 23 Algemene aanduidingsregels
Binnen deze regels is een aanduiding opgenomen. Het betreft de geluidzone industrie. Voor deze aanduiding geldt dat de gronden naast de daar voorkomende bestemmingen mede bestemd zijn voor een ander doel. De geluidzone industrie is bestemd voor de instandhouding en bescherming van de geluidsruimte in verband met de nabijheid van een inrichting als bedoeld in artikel 41 Wet geluidhinder.
Artikel 24 Algemene afwijkingsregels
Het gaat hierbij om een afwijkingsmogelijkheid van de in de regels gegeven maten en percentages met betrekking tot het bouwen, het oprichten van gebouwen van openbaar nut en het in beperkte mate verschuiven van bestemmingsgrenzen. Deze bepaling zijn grondslag in artikel 3.6 lid c Wro. Evenals met de wijzigingsregels wordt hiermee beoogd het plan een zekere mate van flexibiliteit te bieden. In vergelijking met de wijzigingsregels is de mate van flexibiliteit weliswaar kleiner, maar de juridische procedure, voorafgaand aan het verlenen van een omgevingsvergunning voor het afwijken is eenvoudiger.
Artikel 25 Algemene wijzigingsregels
Dit artikel geeft de mogelijkheid om bestemmingen te wijzigen. Deze bepaling vindt zijn grondslag in artikel 3.6 lid a Wro.
Artikel 26 Overige regels
Dit artikel omvat enkele algemene regels omtrent parkeren.
Overgangs- en slotregels
Artikel 27 Overgangsrecht
Bouwwerken welke op het moment van tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan aanwezig zijn, mogen blijven bestaan, ook al is er strijd met de bebouwingsregels. Het gebruik van de grond en opstallen, dat afwijkt van de regels op het moment waarop het bestemmingsplan rechtskracht verkrijgt, mag gehandhaafd blijven. Het overgangsrecht is overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening.
Artikel 28 Slotregel
In dit artikel wordt aangegeven onder welke naam de regels aangehaald kunnen worden. Tevens is in dit artikel de vaststellingsverklaring opgenomen.