direct naar inhoud van 4.3 Bodem
Plan: Kern Asenray
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0957.BP00000124-VG01

4.3 Bodem

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening dient, in geval van incidentele bouwlocaties, aangegeven te worden of de bodemkwaliteit geschikt is voor de beoogde bestemmingen. Bij de daadwerkelijke invulling van nieuwe bouwmogelijkheden dient de kwaliteit van de bodem door middel van een bodemonderzoek, opgesteld volgens de daarvoor geldende normen, te worden uitgevoerd. In het kader van onderhavig bestemmingsplan is, gezien het feit dat er geen gronden zijn die een gewijzigde functie krijgen, geen bodemonderzoek noodzakelijk.

Bodembeleid gemeente Roermond

Voor het stedelijk gebied van Roermond is op 25 januari 2005 door het college van burgemeester en wethouders het Bodembeheerplan en de Bodemkwaliteitskaart Roermond vastgesteld. Naar aanleiding van veranderende wet- en regelgeving (van kracht worden van het Besluit Bodemkwaliteit), is het Bodembeheerplan aangepast en opnieuw door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 23 juni 2008. Door deze aanpassingen valt het Bodembeheerplan Roermond onder het overgangsrecht zoals dit is verwoord in het Besluit bodemkwaliteit en mag hier tot uiterlijk 5 jaar na vaststelling gebruik van worden gemaakt.

In het Bodembeheerplan wordt een beschrijving gegeven van de diffuse verontreiniging in het stedelijk gebied. De beschrijving gaat niet in op de diverse puntbronnen die in het stedelijk gebied aanwezig (kunnen) zijn.

Zoals hierboven benoemd beschrijven het Bodembeheerplan en Bodemkwaliteitskaart alleen de situatie voor het stedelijk gebied. Voor het gedeelte van Roermond dat niet valt binnen de grenzen van het Bodembeheerplan is geen overgangsrecht van toepassing en gelden de regels van het Besluit bodemkwaliteit (generiek kader). De gemeente heeft hiervoor een bodemfunctiekaart opgesteld.

Bodembeleid plangebied kern Asenray

Het plangebied ligt grotendeels binnen de grenzen van bovengenoemd Bodembeheerplan Roermond en een klein gedeelte van het plangebied valt hierbuiten. Dit betekent dat voor het bestemmingsplan twee verschillende bodembeleidskader zijn, te weten het Bodembeheerplan Roermond en het Besluit bodemkwaliteit. Afhankelijk van de ligging binnen het plangebied worden mogelijk andere onderzoekseisen en/of een ander toetsingskader gesteld aan bodemonderzoeken.

Beschrijving diffuse bodemkwaliteit Asenray

Het grootste gedeelte van het plangebied behoort tot de zone 'Overig” uit het Bodembeheerplan. De gronden behorende tot deze zone worden in het bodembeheerplan als relatief schoon beschouwd wat betreft diffuse verontreiniging in de bodem. Voor het gedeelte van het plangebied dat niet is gelegen binnen de grenzen van het Bodembeheerplan, is geen algemene diffuse bodemkwaliteit bekend. De gronden zijn gelegen in het buitengebied van de gemeente en hebben grotendeels een agrarische oorsprong. Er wordt vanuit gegaan dat deze gronden maximaal licht verontreinigd zullen zijn.

Eisen bodemonderzoek bij een bestemmingswijziging (huidig bodembeleid)

In het Bodembeheerplan is opgenomen wat de onderzoekseisen zijn bij een bestemmingswijziging binnen het gebied 'Overig' waar het plangebied grotendeels deel van uit maakt. Ook voor het overige gedeelte, waarvoor het Bodembeheerplan niet van toepassing is, gelden in beginsel dezelfde onderzoekseisen.

Deze eisen zijn:

  • 1. een historisch onderzoek conform de NEN 5725 en een vooronderzoek asbest NEN 5707;
  • 2. een bodemonderzoek conform de NEN 5740 en een verkennend onderzoek asbest NEN 5707 indien uit het historisch onderzoek blijkt dat sprake is van een asbest verdachte locatie. In enkele gevallen kan worden volstaan met een vooronderzoek. Voor de beschrijving van deze situaties wordt verwezen naar het Bodembeheerplan.

Indien binnen het bestemmingsplan een bestemming wijzigt waarvoor een saneringsverplichting geldt, dient alvorens de bestemmingswijziging doorgang kan vinden een saneringsplan te zijn goedgekeurd.

Het onderhavige bestemmingsplan voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen. Nader onderzoek naar de bodem is dus niet vereist.

Toekomstig Bodembeleid Roermond

De gemeente is voornemen om het bodembeleid voor de gehele gemeente eind 2010 te herzien en te komen tot een Bodemkwaliteitskaart en Bodembeheernota voor de gehele gemeente Roermond. Hierbij vormt het Besluit bodemkwaliteit het onderliggende beleidskader. Zodra de Bodembeheernota door een raadsbesluit is vastgesteld, geldt een uniform beleidskader voor de gehele gemeente Roermond. Mogelijk dat in het nieuwe bodembeleid van de gemeente andere onderzoekseisen worden gesteld bij een bestemmingswijziging. De nog op te stellen Bodembeheernota zal hierin leidend zijn.

Nieuwe ontwikkelingen

In het plangebied is een aantal nieuwe ontwikkelingen voorzien in de vorm van woningbouwplannen. Het betreft bouwplannen aan de Dorpsstraat, Maalderstraat en Maalbroek. Deze plannen zijn niet opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan voor de kern Asenray. Voor deze bouwplannen worden afzonderlijke bestemmingsplannen opgesteld.