Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: De Heeg-Eyldergaard-Vroendaal
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0935.bpHeegEylderVroen-oh01

3.3 Functionele structuur

 
In deze paragraaf worden de in het plangebied voorkomende functies toegelicht. De inventarisatiekaart die ten behoeve van dit bestemmingsplan is opgesteld is opgenomen in bijlage 1 van deze toelichting.
3.3.1 Wonen
De wijken De Heeg, Eyldergaard en Vroendaal zijn echte woonwijken. Vrijwel het volledige plangebied staat dan ook in het teken van de functie wonen. Het percentage huurwoningen bedraagt 52% en het aandeel koopwoningen bedraagt 48% in De Heeg. Enkel in winkelcentrum De Roserije alsmede langs een aantal locaties aan de Rijksweg komen, los van enkele solitaire locaties binnen de woongebieden, andersoortige functies voor. Het wonen vindt voornamelijk in grondgebonden woningen plaats. In Eyldergaard alsmede De Heeg zijn op een beperkt aantal locaties eveneens gestapelde woningen aanwezig. Van echte hoogbouw (meer dan zes verdiepingen) is binnen het plangebied nergens sprake.
 
In bijlage 2 van deze toelichting is een kaart opgenomen met de bestaande bouwhoogte (uitgedrukt in het aantal bouwlagen) zoals deze geïnventariseerd zijn in oktober 2010. Hiermee is de bestaande situatie aangaande de bouwhoogten vastgelegd. Deze kaart is van belang ter verduidelijking van de regels, waarin onder meer is aangegeven dat bestaande hoofdgebouwen niet mogen worden vergroot.
  
In het plangebied zijn ook enkele bijzondere woonvormen gelegen in de vorm van woonwagencentra. Dit betreft het tijdelijke woonwagencentrum gelegen tussen het sportcomplex en het volkstuinencomplex aan de Maastrichterweg in het zuiden van De Heeg, het woonwagencentrum in het zuiden van Eyldergaard (gelegen naast het tankstation aan de Oeslingerbaan) en het woonwagencentrum in het zuiden van Vroendaal ingeklemd tussen de Rijksweg en de Oude Molenweg.
 
Uit het document ‘Buurtprofielen Maastricht 2008’ blijkt dat in De Heeg ruim 6.400 mensen wonen. In Vroendaal wonen peiljaar 2008 circa 600 mensen. Over Eyldergaard ontbreken gegevens aangezien deze wijk in genoemd document tot de wijk Heer wordt gerekend. De gemiddelde leeftijd in De Heeg bedraagt 35 jaar en ligt daarmee 6 jaar onder het gemiddelde van Maastricht. Het aandeel 65-plussers in De Heeg bedraagt ruim 390 inwoners en ook dat is ruim onder het gemiddelde van Maastricht.
 
Uit het buurtprofielenonderzoek kan worden opgemaakt dat bewoners van De Heeg de woonomgeving licht negatiever beoordelen dan gemiddeld in Maastricht. Dit geldt ook voor de beoordeling van de mate van verloedering, de sfeer in de buurt, de sociale samenhang en de ervaren geluidsoverlast. Het voorzieningenniveau wordt daarentegen positiever beoordeeld dan het Maastrichts gemiddelde.
3.3.2 Bedrijvigheid
Zoals reeds eerder geconstateerd doet het plangebied vrijwel volledig dienst als woongebied. Toch herbergt het gebied ook enkele vormen van bedrijvigheid. Hiertoe worden de volgende bedrijven gerekend: 
  • een tankstation aan de Oeslingerbaan 100;
  • een tankstation aan de Köbbesweg;
  • een bomenkwekerij aan de Maastrichterweg/Slakweg;
  • een drukkerij gelegen aan de Rijksweg 76;
  • een autodemontagebedrijf gelegen aan de Rijksweg 45.

De aanwezige bedrijven liggen verspreid over het plangebied en er is geen sprake van een clustering van bedrijven. De bij deze bedrijvigheid behorende milieuhygiënische zonering is afgestemd op de omgeving. Er zijn geen concrete initiatieven met betrekking tot nieuwvestiging, uitbreiding dan wel functieverandering van de bedrijvigheid bekend.
3.3.3 Maatschappelijke voorzieningen
Het plangebied kent diverse maatschappelijke voorzieningen. Zo telt het plangebied vier basisscholen: 
  • basisschool De Kring (Stellendaal 15);
  • basisschool De Perroen (Rijksweg 70);
  • basisschool De Schans (Borghaag 25).
  • Basisschool Suringar (Keersboomgaard 25)

In het plangebied is eveneens een faciliteit voor Buitenschoolse kinderopvang alsmede een peuterspeelzaal gelegen. Net buiten het plangebied bevindt zich aan de Oude Molenweg een onderwijsinstelling voor het voortgezet onderwijs. Op het terrein van Basisschool De Schans bevindt zich tevens een steunpunt van de bibliotheek.
 
Op het gebied van de gezondheidszorg kent het plangebied een gezondheidscentrum gelegen aan de Rijksweg. In dit gezondheidscentrum ‘De Heerderrein’ zijn meerdere huisartsenpraktijken gevestigd alsmede een apotheek, tandarts en een fysiotherapiepraktijk. Ook in de Roserije is een huisartsenpraktijk en een apotheek gevestigd. Daarnaast biedt het plangebied onderdak aan een paramedisch centrum, een tandartsen- alsmede een dierenartspraktijk.
 
In De Roserije is de RK Parochie Monulfus Gondulfus alsook gemeenschapshuis De Boekel gevestigd. In het zuiden van het plangebied is aan de Maastrichterweg Kinderboerderij ‘de Wieringerberg’, het volkstuinencomplex en het clubhuis van de scouting gevestigd.
 
Voor de jeugd is de Jeugd Ontmoetingsplaats Brusborg ingericht. Deze ontmoetingsplek bevindt zich tussen de Brusborg en de Rijksweg. In het plangebied zijn eveneens twee milieuperrons gelegen. Deze bevinden zich aan de Borghaag en de Harsteltborg.
3.3.4 Detailhandel en horeca
De detailhandel in het plangebied beperkt zich vrijwel volledig tot winkelcentrum De Roserije. In De Roserije zijn diverse winkels gelegen op het gebied van de dagelijkse boodschappen en persoonlijke verzorging. De Roserije herbergt tevens enkele eetgelegenheden. Naast De Roserije zijn ook langs de Rijksweg enkele (solitaire) winkelvoorzieningen gelegen. Aan de Rijksweg bevindt zich ook een snackbar alsmede een restaurant. Behoudens de horeca in De Roserije en de snackbar en restaurant langs de Rijksweg is in het plangebied geen horeca aanwezig.
3.3.5 Sportvoorzieningen
Voor de sportbeoefening kan men terecht bij één van de vele sportverenigingen welke gebruik maken van ofwel Sporthal De Heeg gelegen aan de Roserije of de sporthallen behorende bij de basisscholen. In het zuiden van De Heeg, gelegen in het groengebied ter hoogte van de kinderboerderij en het volkstuinencomplex bevindt zich het Sportpark Zuid. In dit sportpark bevindt zich de sportvelden alsmede de kantine behorende bij Voetbalvereniging De Heeg. Ten noordwesten van het sportveldencomplex bevindt zich scoutinggebouw ‘de Slek’. Ook de politiehondenvereniging vindt een plekje in dit parkgebied van De Heeg-Zuid.
 
In het gehele plangebied zijn daarnaast formele en informele speelterreinen gerealiseerd. Daarnaast mogen in dit verband ook de diverse recreatieve langzaamverkeersroutes niet omgenoemd blijven.