Plan: | Mosaïque-Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0893.BP10021MOSACNBG-VA01 |
Normstelling en beleid
Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat ter plaatse van woningen een goed woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd en dat horecavoorzieningen op een daarvoor geschikte en gewenste locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen. Vergelijkbaar met de zonering van bedrijfsactiviteiten wordt voor horeca-activiteiten eveneens gebruik gemaakt van een zonering. In artikel 1.38 horecabedrijf van de regels is een lijst van horeca-activiteiten opgenomen die wordt gehanteerd door de gemeente Bergen. In deze lijst zijn horeca-activiteiten gerangschikt naar mate van hinderlijkheid. Daarbij is vooral gekeken naar het aspect geluidhinder en verkeersaantrekkende werking van de onderscheiden categorieën. Per functie of per gebied wordt vervolgens vastgesteld welke categorie van horecavoorzieningen toelaatbaar wordt geacht.
Onderzoek
In het plangebied en de directe omgeving zijn enkele horecabedrijven aanwezig. Het betreft horeca in maximaal categorie 3 van de horeca-indeling die de gemeente Bergen hanteert voor horecabedrijven. Daarnaast zijn nieuwe horecavestigingen in het plangebied gewenst om de levendigheid van het gebied te vergroten en de centrumfunctie te versterken. Omdat er sprake is van een centrumgebied, waarin wonen, detailhandel en overige functies op korte afstand van elkaar voorkomen stuit het toestaan van nieuwe horeca in het algemeen niet op problemen. De toelaatbaarheid is echter wel begrensd tot maximaal categorie 3 om overlast voor bestaande en nieuwe woningen te voorkomen. Bovendien is een maximale bedrijfvloeroppervlakte van 300m2 toegestaan.
Conclusie
Geconcludeerd wordt dat er ter plaatse van woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat dat passend is bij de aard van het gebied. Het aspect horeca en milieuhinder staat de uitvoering van het plan niet in de weg.