direct naar inhoud van 2.2 Functionele analyse
Plan: Kern Beek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0888.BPKERNBEEK10-VA01

2.2 Functionele analyse

Functioneel gezien zijn de deelgebieden binnen het plangebied in belangrijke mate te kenschetsen als woonkernen, -wijken en buurten. Dit betekent overigens niet dat er functioneel gezien sprake is van uniformiteit. Binnen deze gebieden komen tevens andere functies/voorzieningen voor (zowel commercieel als niet-commercieel), veelal ondergeschikt aan de hoofdfunctie wonen, maar soms van substantiële omvang.

In het navolgende worden de meest voorkomende functies beschreven aan de hand van de in 2009 verrichtte inventarisatie. In paragraaf 2.3 Vertaling naar bestemmingsplanwordt toegelicht hoe deze functies zijn vertaald naar de bestemmingen conform de SVBP 2008 (nieuwe Wro). Hierbij hebben de vigerende bestemmingsplannnen als uitgangspunt gediend.

2.2.1 Wonen

Het plangebied kenmerkt zich door een woongebied met een grote variëteit aan woningtypologieen en daarme samenhangende soorten huishoudens. Er is in het algemeen sprake van grondgebonden eengezinshuurwoningen en -koopwoningen, veelal halfvrijstaand, soms vrijstaand of geschakeld. Daarnaast zijn er appartementencomplexen en flats gesiueerd in het plangebied. Voorts bevindt zich, een kleine woonwagenlocatie binnen het plangebied.

Het wonen binnen het plangebied is van goede kwaliteit. De verkeersintensiteiten zijn over het algemeen relatief laag, terwijl het plangebied toch goed ontsloten is. De kwaliteit van de woonomgeving wordt daarnaast onder andere bepaald door het groen, dat in het plangebied op straatniveau in redelijke mate voorhanden is. De meeste woongebieden (met name aan de rand van de kern) liggen op korte afstand van het buitengebied. De voorzieningen in het centrum van Beek zijn per fiets goed bereikbaar.

Het wonen binnen het plangebied is van redelijk tot goede kwaliteit. De woningen aan de Maastrichterlaan/Wolfeynde/Prins Mauritslaan en de Raadhuisstraat/Brugstraat zullen hinder ondervinden van het verkeer over deze belangrijke noord/zuid- en oost/west-routes. De overige straten in het plangebied zijn te beschouwen als woonstraten met een relatief lage verkeersintensiteit en daarmee samenhangend weinig overlast. De kwaliteit van de woonomgeving wordt daarnaast o.a. bepaald door de groenstructuur. Het groen is enigszins ongelijk verdeeld in de buurten. Sommige delen van het plangebied beschikken duidelijk over meer groenelementen dan andere.

2.2.2 Detailhandel

De detailhandel in het plangebied is (in combinatie met andere voorzieningen) met name geconcentreerd in het centrum van Beek: Markt en omgeving, Prins Mauritslaan, Wolfeynde, zuidelijk deel van de Burgemeester Janssenstraat en de Brugstraat. Daarnaast is er detailhandel gelegen nabij het Onze Lieve Vrouwenplein. Bij de begrenzing van het centrumgebied is uitgegaan van deze straten, waar de grootste clustering van centrumvoorzieningen heeft plaatsgevonden. De nadruk van de centrumactiviteiten ligt in het gebied rond de Markt. Daarnaast liggen er nog een aantal detailhandelsfuncties in het plangebied verspreid.

Het winkelcentrum Makado Beek vormt binnen de gemeente en de Westelijke Mijnstreek een aparte enclave, die los staat van de winkelvoorzieningen in het centrum. Dit winkelcentrum maakt géén onderdeel uit van dit bestemmingsplan.

Detailhandelsfuncties zijn in de kern Beek gecombineerd met andere functies die in een winkelcentrum thuishoren dan wel voorkomen. Zo is op de Markt en directe omgeving (centrumgebied) een aantal functies gelegen op het gebied van de zakelijke dienstverlening (o.a. banken, postkantoor), horeca en bedrijfjes (al dan niet gecombineerd met detailhandel). In het algemeen kan hier worden gesproken van winkelcentrumgebonden bedrijvigheid. Daarnaast is binnen het woongebied een aantal commerciële en niet-commerciële functies gelegen. De vestiging hiervan is vaak min of meer ad hoc tot stand gekomen.

2.2.3 Horeca

Horecavoorzieningen zijn met name gelegen in het centrumgebied (en directe omgeving), met uitzondering van twee cafés aan de Prins Mauritslaan (waarvan een een hotel betreft) en een friture aan de Hoolstraat. In het algemeen betreft het alleen horeca, zoals cafés, restaurants en een hotel.

Tevens is in het centrumgebied van de kern een speelhal gelegen.

2.2.4 Bedrijven

Evenals de detailhandel liggen de bedrijven redelijk verspreid over de kern Beek. Het betreft bedrijven van een verschillende samenstelling. In het algemeen kan gesteld worden dat het bedrijven zijn die, uit milieu-oogpunt, binnen een woonomgeving aanvaardbaar zijn. In de milieuvergunningen van de bedrijven (voor zover deze vergunningsplichting zijn) is aangegeven aan welke voorwaarden de bedrijven dienen te voldoen om geen overlast te veroorzaken ten opzicht van de woonomgeving. In paragraaf 4.2.3 Bedrijfs- en milieuhinder van deze toelichting wordt hier nader op ingegaan.

2.2.5 Kantoren

Kantoren zijn hoofdzakelijk gevestigd in het centrumgebied. Het betreft daarbij vooral assurantiekantoren, banken en administratie-/accountantbureaus en een variëteit van andere functies op het gebied van de zakelijke dienstverlening.

Daarnaast liggen er enkele kantoorfuncties verspreid in de woonwijken, deze worden in dit geval onder de noemer "aan huis gebonden beroepen / -bedrijven" (zie paragraaf 2.2.6).

2.2.6 Aan huis gebonden beroepen / -bedrijven

Aan huis gebonden beroepen betreft een dienstverlenend beroep of praktijk; aan huis gebonden bedrijven is ambachtelijke bedrijfsactiviteit (maximaal milieucategorie 1 en 2) gericht op consumentverzorging geheel of overwegend door middel van handwerk.

Voor beide functies geldt dat de omvang van de activiteiten in een woning en daarbij behorende bijgebouwen zodanig is dat de woonfunctie in overwegende mate wordt gehandhaafd. Een aan huis gebonden beroep dient een zodanige ruimtelijke uitwerking / uitstraling te hebben dat dit in overeenstemming is met de woonfunctie.

Beide typen functies komen verspreid in de kern Beek voor, en dan met name in het woongebied. Ze zijn deels gericht op de lichamelijke verzorging, deels op kantoorachtige activiteiten binnen de woonfunctie. De woonfunctie overweegt hierbij en het betreft geen detailhandel.

2.2.7 Maatschappelijk

Maatschappelijke functies zijn vanwege hun geringe plaatsgebondenheid gespreid gelegen in de kern Beek, veelal buiten het centrumgebied.

In grote lijnen zijn de bijzondere functies onder te verdelen in religieuze (drie kerken en een klooster), culturele/educatieve (openbare basisschool, muziekschool, kinderdagverblijf, bibliotheek, en een heemkundemuseum) en overige functies (woningstichting, fitnessstudio, uitvaartcentrum).

2.2.8 Agrarisch bedrijf

Binnen de kern Beek zijn een aantal agrarische en semi-agrarische bedrijven te vinden die van oudsher aanwezig zijn. Het gaat hier in vele gevallen om een boederijwoning met lichte bedrijfsactiviteiten. Zie voor een nadere beschrijving paragraaf 4.2.3 Bedrijfs- en milieuhinder.

2.2.9 Artsenpraktijk of medische voorzieningen algemeen

Deze medische voorzieningen, welke deels als beroep aan huis en deels als voorziening in de kern Beek voorkomen zijn met name gelegen in de omgeving van (het westen van) het centrum van de kern Beek.

Onder medische voorzieningen wordt verstaan: een apotheek, therapiecentrum, maatschappelijk/medisch centrum.

2.2.10 Recreatie

Langs de autosnelweg zijn aan de Bosserveldlaan volkstuinen gelegen.

2.2.11 Verkeer en parkeren

Autoverkeer

De wegenstructuur in de kern Beek is voornamelijk gericht op autoverkeer. De Maastrichterlaan-Wolfeynde-Prins Mauritslaan en de Brugstraat-Raadhuisstraat-Wolfeynde maken deel uit van de hoofdwegenstructuur van Beek. De Burgemeester Janssenstraat-Bourgognestraat en (in mindere mate) de Heirstraat-Carmelstraat zijn buurtverzamelstraten.

De overige wegen in de kern Beek hebben een woonstraatkarakter. De snelheid op deze wegen is vanwege de geringe lengte en de voorrangsstructuur (veel zijstraten) niet erg hoog.

Langzaam verkeer

Fietsverkeer dient in het algemeen gebruik te maken van dezelfde voorzieningen als het autoverkeer. Dit vormt meestal geen probleem. Alleen op de hoofdwegenstructuur zorgen de grote aantallen auto's soms voor gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld bij het oversteken. Op de Maastrichterlaan zijn vrijliggende fietspaden en op de Stationsstraat aanliggende fietspaden aanwezig om de veiligheid van de fietsers te waarborgen.

De straten in de kern Beek zijn alle voorzien van trottoirs, waardoor de voetgangers geen hinder van het overige verkeer zullen ondervinden. Ook hier geldt dat gevaarlijke situaties zich met name zullen voordoen bij het oversteken (bijvoorbeeld aan de Maastrichterlaan en Prins Mauritslaan), hiervoor zijn echter op de meeste plekken voetgangersvoorzieningen aanwezig.

Parkeren

Het parkeren vindt in de kern Beek in meerdere vormen plaats. In het noordelijk woongebied (hoogbouw) is parkeren mogelijk op grotere parkeerterreinen of in garageboxen in de onderbouw. In het overige woongebied vindt parkeren plaats op het eigen terrein (garages, carports e.d.) of in de vorm van langsparkeren. In het centrum van de kern is parkeren met name mogelijk op de Markt, het Onze Lieve Vrouweplein en het gemeentehuis

Het Marktplein is in de huidige situatie daar vrijwel volledig op ingericht. Bij de buurtwinkels (Veldekelaan) is parkeerruimte op het voorliggende plein voorzien. Parkeren vindt in het overige centrumgebied plaats in de vorm van langsparkeren (met en zonder parkeerhavens). In de Raadhuisstraat en een deel van de Brugstraat is parkeren verboden.

2.2.12 Nieuwe ontwikkelingen

In deze actualisatie worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Dit betekent echter niet dat er geen nieuwe ontwikkelingen op stapel staan. Er zijn een aantal toekomstige ontwikkeling zoals Proosdijveld en Carmelitessenklooster. Voor deze ontwikkelingen zal een aparte planologische procedure gevolgd moeten worden.