direct naar inhoud van 4.3 Ontwikkellocaties
Plan: Waalre
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.BP00162-0301

4.3 Ontwikkellocaties

Hoogh Waalre

Recentelijk is de nieuwbouwwijk 'Hoogh Waalre' gerealiseerd. Deze wijk is mogelijk gemaakt door bestemmingsplan 'Waalre-Noord, fase 1a' dat is vastgesteld door de gemeenteraad op 1 oktober 2009. Aangezien dit plan nog niet voldeed aan de inmiddels geldende digitale verplichtingen, is het opgenomen in dit bestemmingsplan. Bestemmingsplan 'Waalre-Noord, fase 1b Heistraat Noord en bosvilla's' is niet opgenomen in dit bestemmingsplan, aangezien dit een ontwikkelingsplan is en nog gerealiseerd moet worden.

Voormalig Kendix-terrein
Met het oog op een herontwikkeling van het voormalige Kendix-terrein, vlakbij de Markt in het centrum van Waalre, is eerder (2011 / 2012) een bestemmingsplanprocedure doorlopen. De plannen voorzien in een herontwikkeling van deze voormalige bedrijfslocatie met woningbouw in de vorm van zowel grondgebonden woningen als appartementen. Het bestemmingsplan 'Kendix-terrein' is door de gemeenteraad vastgesteld op 19 juni 2012 en sinds 8 augustus 2012 onherroepelijk. Vanwege de ligging in de kern Waalre is er voor gekozen dit bestemmingsplan over te nemen in het bestemmingsplan 'Waalre'. Feitelijk is daarmee niet direct sprake van een nieuwe ontwikkeling, maar van het overnemen van een reeds vastgesteld en onherroepelijk plan.

Voormalig tankstation Texaco en garagebedrijf Dereumaux

In de Centrumvisie Waalre-dorp is een herontwikkeling van deze locatie aangemerkt als 'sleutelproject' voor de uitvoering van de Centrumvisie. In deze visie is op lange termijn ter plaatse van het garagebedrijf Dereumaux en omgeving een ontwikkeling voorzien in woningbouw met een mix van functies. Daarnaast is als doel bij een herontwikkeling op deze plek gesteld dat de bestaande parkeerdruk rondom de Bus moet worden verlicht door het realiseren van extra parkeergelegenheid.

De nu geplande en in dit bestemmingsplan opgenomen herontwikkeling voorziet in de realisatie van meer dan 100 parkeerplaatsen op de voormalige locatie van garagebedrijf Dereumaux. Hiermee wordt een wezenlijke bijdrage geleverd aan het oplossen van de bestaande parkeerproblematiek in het centrumgebied van Waalre-dorp en wordt (parkeer)ruimte geboden aan nieuwe initiatieven in het gebied. De herontwikkeling is gericht op een versterking van het centrumgebied. Ook wordt de Albert Heijn een uitbreidingsmogelijkheid geboden en wordt de realisatie van een inpandige laad- en losmogelijkheid mogelijk gemaakt.

In het bestemmingsplan wordt eveneens voorzien in een ontwikkeling op de plek van het (voormalige) Texaco benzinestation aan de Willibrorduslaan. Hier is een ontwikkeling gedacht met een invulling in de vorm van een gebouw in twee bouwlagen met (bewoonbare) kap, met commerciele functies op de begane grond en wonen op de verdiepingen. Ten behoeve van de bereikbaarheid van de woningen in de bovenste woonlaag is een mogelijkheid opgenomen tot het realiseren van een loopbrug tussen de bestaande en nieuw te realiseren bebouwing.

Met de nu voorgenomen herontwikkeling van het terrein van het garagebedrijf blijven ook andere ontwikkelingen en invullingen in de toekomst mogelijk. In een dergelijk geval zal te zijner tijd een (nieuwe) ruimtelijke procedure benodigd zijn.

Brede school Waalre

Deze brede school is bedoeld ter vervanging en uitbreiding van de bestaande capaciteit aan basisscholen, peuterspeelzalen en kinderopvang in en/of in de directe omgeving van de kern Waalre. Op de herbouw anticiperend is de bestaande bouwhoogte aangepast van 6 meter naar 7,5 meter. Op deze manier kunnen er twee bouwlagen worden gerealiseerd. Daarnaast is het bouwvlak aan de zijde van de sporthal vergroot. Het bebouwingspercentage blijft gelijk. De stedenbouwkundige en ruimtelijke impact die deze wijzingen met zich meebrengen zijn daardoor minimaal, maar zorgen voor meer vrijheid qua situering en vormgeving van het te realiseren plan. Het perceel behoudt de functie 'Maatschappelijk'.

Plan Dassenberg

Plan Dassenberg, gelegen op het binnenterrein aan de achterzijde van de Bergstraat en Daslaan, is grotendeels gereed. De voorziene vrijstaande woningen aan de Bergstraat zijn tot op heden niet gerealiseerd. Er is voor gekozen om 1 vrijstaande woning te vervangen door een tweekapper, die qua maatvoering nagenoeg gelijk is aan hetgeen in het verleden voorzien is. Deze wijziging heeft niet of nauwelijk invloed op de bestaande woonomving, aangezien de stedenbouwkundige impact van deze wijziging nihil is. Om te voldoen aan de parkeernorm zullen er desgewenst aan de Daslaan 3 extra parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Daarnaast is er per woning ruimte voor 1 parkeerplaats op eigen terrein aan de voorzijde van de woning. Deze parkeersituatie is vergelijkbaar met die van de naastgelegen bestaande woningen. Qua maatvoering en situering is eveneens aansluiting gezocht bij de bestaande woningen. Tevens is de voorgevelrooilijn in tact gelaten, zodat het regelmatige straatbeeld behouden blijft.

Willibrorduslaan 134

Op het perceel Willibrorduslaan 134 is de ontwikkeling beoogd van een kleinschalig appartementencomplex. Hiervoor is reeds in 2008 een vergunning verleend. Vanwege bezwaren van de eigenaar van het naastgelegen perceel is een juridische procedure doorlopen welke ertoe heeft geleid dat een nieuw besluit noodzakelijk was. Een wijziging van de Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant heeft inmiddels de belemmering voor het bouwplan opgeheven. Naar aanleiding hiervan is onlangs, op basis van een geactualiseerde ruimtelijke onderbouwing, een nieuw besluit genomen. In de ruimtelijke onderbouwing zijn alle, ook voor een bestemmingsplan benodigde, relevante onderzoeken en ruimtelijke effecten verwerkt. Mede gezien eerdere besluitvorming (nogmaals bevestigd met het besluit van het college van 26 februari 2013) is het bouwplan opgenomen in het bestemmingsplan "Waalre". De ruimtelijke onderbouwing en de daarbij behorende bijlagen zijn als bijlagen bij deze toelichting gevoegd.

Heuvelstraat 6

Het pand Heuvelstraat 6 is door brand grotendeels verloren gegaan. Reeds voor de brand is ingestemd met de splitsing van het pand, zonder het toekennen van extra uitbreidingsmogelijkheden buiten de vergunningsvrije mogelijkheden. De stedenbouwkundige en ruimtelijke impact van het intern splitsen van het pand is nihil. Daarnaast wordt rekening gehouden met de authentieke uitstraling van het pand door vormgeving en materiaalkeuze.

Toekomstige ontwikkelingen

Met overige eventuele toekomstige ontwikkelingen is geen rekening gehouden. Hiervoor dient t.z.t. een aparte ruimtelijke procedure te worden doorlopen. Enkele ontwikkelingen en bestemmingsplannen waarvoor nog een afzonderlijke procedure loopt of zeer recentelijk is doorlopen zijn niet opgenomen in dit bestemmingsplan.