direct naar inhoud van 4.3 Beeldkwaliteit
Plan: Brabantiaterrein en omgeving
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.BP00160-0301

4.3 Beeldkwaliteit

4.3.1 Architectonische vormgeving

De gebouwen krijgen een klassieke vormgeving, waarbij het gaat om een continue herinterpretatie van de kenmerken van de klassieke bouwstijl en de vertaling naar het tijdsbeeld met de huidige eisen, voorschriften, technische verworvenheden en materialen van deze tijd.

Er zal gebruik gemaakt worden van klassieke stijlelementen, (zoals symmetrie en een hiƫrarchische gevelopbouw met sokkel, middenbouw, lijst en kap) maar ook van functionele detaillering van bijvoorbeeld kozijnen en dakranden. Het doel is de belangrijkste principes van het Brabantse bouwen over te nemen met aandacht voor het detail.

Hieronder een dubbele impressie van de gewenste beeldkwaliteit in het stedenbouwkundig plan (Bron: Mulleners + Mulleners Architecten, d.d. 31 augustus 2011):

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.BP00160-0301_0017.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.BP00160-0301_0018.png"

4.3.2 Kleuren & materialen

De materialen die gebruikt zijn in de omgeving zijn baksteen, stuc of geschilderd baksteen voor de gevels. Innovatief traditioneel bouwen is echter ook gedurfd en eigentijds bouwen. Dit kan vooral in de materialisatie getoond worden, zolang het materiaal qua maat en kleur past bij de rest.

De kleurstellingen zijn licht voor de kozijnen en goten. Deuren en soms ramen hebben echter donkere gedekte kleuren: donkergroen, donkerrood, donkerblauw (de kleuren van het herfstblad) De meeste kleuren zijn afgeleid van de natuursteensoorten of anderzijds aan de natuur ontleend, zoals mergelwit, bentheimergeel, hardsteengrijs, omber, terracotta, zwart en donkerbruin. Slechts sporadisch komen afwijkende kleuren voor. Ook in het plangebied zal dus slechts met mate een nieuwe kleur toegepast kunnen worden (bijvoorbeeld 10%), afwijkend maar toch in harmonie met de rest.

4.3.3 Erfafscheidingen

De erfafscheidingen in deze wijk zullen een groen karakter hebben. Hierbij valt te denken aan hagen, maar ook aan geschilde, of geteerde hekken. Er zullen twee haagvolumes worden toegepast: de hoge haag, die privacy biedt, en de lage brede haag, die eigendomsgrenzen aangeeft. De soorten voor deze hagen zijn: klimop (langs schermen), haagbeuk, liguster, veldesdoorn en meidoorn.