direct naar inhoud van 5.3 Flora en fauna
Plan: Waalre-Noord (gebied Heistraat Noord en Bosvilla's)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.BP00158-0301

5.3 Flora en fauna

In het kader van planontwikkelingen dienen de consequenties hiervan voor de aanwezige flora en fauna in beeld te worden gebracht.

Grontmij heeft een onderzoek naar de aanwezige flora en fauna uitgevoerd: Flora en faunascan Waalre Noord (Grontmij Nederland bv, Eindhoven, doc.nr. 238060.ehv.211.FF01WaalreNoord, rev. 01, d.d. 22 februari 2008). Uit deze flora- en faunascan blijkt het plangebied deel uit te maken van beschermde natuurgebieden (EHS en GHS). Ook bevinden zich in het plangebied beschermde plantensoorten (2) en een aantal algemene grondgebonden zoogdieren. Voor deze soorten geldt bij ruimtelijke ontwikkelingen een vrijstelling. In het gebied zijn waarschijnlijk vaste rust- en verblijfplaatsen van vogels en vleermuizen aanwezig. Tenslotte bevinden zich waarschijnlijk 1 bijzondere beschermde zoogdiersoort, 3 bijzondere beschermde amfibieënsoorten, 2 bijzondere beschermde reptielensoorten en in de zandwinplas mogelijk 1 bijzondere beschermde vissoort. Binnen het plangebied komen geen andere bijzondere beschermde soorten voor.

Bij de realisatie van het gebied dient rekening te worden gehouden met de volgende punten:

  • Indien bomen gekapt, of gebouwen gesloopt worden, dienen deze op voorhand onderzocht te worden op de aanwezigheid van vaste rust- en verblijfplaatsen en (indien van toepassing) migratieroutes van eekhoorns, vleermuizen en vogels;
  • Indien werkzaamheden in de zandwinplas, sloten of oeverzones plaats vinden dienen deze oppervlaktewateren onderzocht te worden op het voorkomen van de Kleine modderkruiper;
  • Bij de planning van werkzaamheden dient rekening te worden gehouden met het broedseizoen van vogels (15 maart-15 juli). Het is verboden om in deze periode werkzaamheden uit te voeren die broedvogels verstoren of verontrusten.

Natuurcompensatie

Naar aanleiding van de flora- en faunascan en de voorgenomen ontwikkeling heeft een toetsing plaatsgevonden naar de verstoring en/of aantasting van natuurwaarden als gevolg van de voorgenomen ontwikkeling. Dit heeft geresulteerd in het Natuurcompensatieplan Waalre-Noord, Fase 1 (Grontmij Nederland bv, Eindhoven, doc.nr. 247260.ehv.211.R002, revisie d.d. 5 december 2008). Belangrijke input voor de toetsing zijn de uitkomsten van de benodigde inventarisaties voor een aantal soorten die plaatsvinden gedurende de periode maart-september 2008.

Uit de toetsing, zoals opgenomen in het natuurcompensatieplan, volgt een voldoende onderbouwing van nut en noodzaak van de voorgenomen ontwikkeling. Het woongebied is tevens vastgelegd en getoetst in het regionaal Structuur Plan, de PlanMER WeSt, het Projectenplan Waalre en de Gebiedsvisie Waalre – Noord, Samen bouwen aan een woonwijk.

Het natuurcompensatieplan uit 2008 behoeft actualisatie omdat het is opgesteld vóór het van kracht worden van de Verordening ruimte van de provincie Noord Brabant waarin de begrenzing van de EHS is gewijzigd. Deze wijziging heeft ook betrekking op de EHS binnen het plangebied en in de onmiddellijke omgeving daarvan. In de notitie Actualisatie natuurcompensatieplan Waalre-Noord fase 1 (Grontmij Nederland bv, Eindhoven, doc.nr. 318407.ehv.341.N001, d.d. 3 februari 2012) wordt ingegaan op de gewijzigde uitgangspunten en de gevolgen daarvan op het plangebied.

Bij vaststelling van de verordening is de GHS komen te vervallen en is de EHS herbegrend. Voor Waalre-Noord heeft dit ertoe geleid dat delen van het plangebied van de fase HNB niet meer tot de EHS behoren terwijl ze dit vóór vaststelling van de Verordening wel deden. In de nieuwe situatie is het oppervlak EHS dat wordt vernietigd in de gehele fase 1 (fase 1a, fase HNB en de mogelijk volgende fase; Heistraat Zuid) afgenomen van 14.181 m2 tot 7.525 m2 en is er van verstoring geen sprake meer. Dit als gevolg van het verwijderen van de EHS van de bosjes in het zuiden van het plangebied (Meerheide Oost en West).

De ontwikkeling van Waalre-Noord, fase 1 tast 7.525 m² EHS aan. Concreet dient elke vierkante meter EHS die verdwijnt te worden gecompenseerd. Daarnaast kent het compensatiebeginsel de zogenaamde kwaliteitstoeslag in de vorm van extra te compenseren oppervlak natuur (in dit geval 2/3 extra van de totale aantasting EHS). In totaal komt daarmee het minimaal te compenseren oppervlak natuur voor de gehele fase 1 uit op 12.492 m2. Voor Waalre-Noord wordt uitgegaan van volledige compensatie in het kader van de EHS. Mitigerende maatregelen zullen niet plaatsvinden. Wel worden de bosjes (Meerheide Oost en West) die voorheen tot de EHS behoorden, opgenomen en geïntegreerd in het plan en zullen zo bijdragen aan de biodiversiteit in het gebied.

Uit de compensatieopgave in het kader van de Flora- en faunawet blijkt dat de gewone dwergvleermuis en de kerkuil mogelijk negatieve effecten ondervinden als gevolg van de ontwikkeling van Waalre-Noord. Voor beide soorten zijn in het stedenbouwkundig plan en het landschapsplan specifieke maatregelen genomen. De migratieroutes van vleermuizen dienen in stand te worden gehouden en te worden versterkt. Voor de Kerkuil geldt dat het foerageergebied kwalitatief verbeterd dient te worden.

Tenslotte is er nog sprake van een derde compensatieopgave, namelijk in het kader van de Boswet. Alle oppervlakte aan bos dat verdwijnt, dient 1:1 te worden herplant. Voor de gehele fase 1 van Waalre-Noord betekent dit, dat van de totale compensatieopgave van 12.492 m2, er minimaal 7.525 m2 als bos dient te worden herplant.

Specifiek voor het plangebied

In het kader van de ontwikkeling van fase 1a is (op basis van de door de Verordening Ruimte vervangen wet- en regelgeving) berekend dat circa 1,32 ha natuur gecompenseerd dient te worden als gevolg van aantasting van de EHS/GHS. Indien dit oppervlak in mindering wordt gebracht van de totale natuurcompensatie opgave komen we uit op een negatief saldo. Dit zou inhouden dat de gemeente nu al heeft voldaan aan de natuurcompensatie van fase HNB. Echter omdat de gemeente wil bijdragen aan de natuurontwikkeling in de gemeente en de regio is er gekozen voor een andere benadering.

Op basis van het natuurcompensatieplan is er gekeken welke delen van de (nog resterende) EHS binnen het plangebied vallen én nog niet zijn meegenomen in de compensatie berekening voor fase 1a. Dit levert een totaal van 3.493 m2 te compenseren EHS op. Met kwaliteitstoeslag komt het als natuur te compenseren oppervlak uit op 5.834 m2. Hiervan dient in het kader van de boswet 3.493 m2 als bos te worden herplant.

Ten behoeve van de realisatie van de bosvilla's dient er tevens 3.845 m2 bos te worden gekapt. Dit bos maakt geen deel (meer) uit van de EHS maar zal wel in het kader van de Boswet worden gecompenseerd. Hiermee komt de totale compensatie in het kader van de boswet uit op 7.338 m2.

De natuurcompensatie vindt, zoals aangegeven op de verbeelding, plaats op gronden ten noorden van het Gat van Waalre, aansluitend op of binnen de daar liggende EHS. Tevens vallen de gronden binnen de zone die door de provincie Noord Brabant is aangeduid als groenblauwe mantel. De natuurontwikkeling op de aangewezen gronden sluit zoveel mogelijk aan bij de ambities zoals uiteengezet in het natuurbeheerplan van de provincie Noord Brabant.