direct naar inhoud van 3.2 Regionaal, provinciaal en rijksbeleid
Plan: Veghels Buiten - Noordoost
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0860.VE04ad000000BP2012-OH01

3.2 Regionaal, provinciaal en rijksbeleid

3.2.1 Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (2012)

Nederland concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig. Daar streeft het Rijk naar met een aanpak die ruimte geeft aan regionaal maatwerk, de gebruiker voorop zet, investeringen scherp prioriteert en ruimtelijke ontwikkelingen en infrastructuur met elkaar verbindt. Een actualisatie van het ruimtelijk- en mobiliteitsbeleid is daarvoor nodig. De verschillende beleidsnota's op het gebied van ruimte en mobiliteit zijn gedateerd door nieuwe politieke accenten en veranderende omstandigheden zoals de economische crisis, klimaatverandering en toenemende regionale verschillen onder andere omdat groei, stagnatie en krimp gelijktijdig plaatsvinden. De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) geeft een nieuw, integraal kader voor het ruimtelijk- en mobiliteitsbeleid op rijksniveau en is de 'kapstok' voor bestaand en nieuw rijksbeleid met ruimtelijke consequenties.

In de structuurvisie Infrastructuur en Ruimte formuleert het Rijk drie hoofddoelen om Nederland voor de middellange termijn (tot 2028) concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig te houden:

  • 1. Het vergroten van de concurrentiekracht van Nederland door het versterken van de ruimtelijk-economische structuur van Nederland;
  • 2. Het verbeteren, in stand houden en ruimtelijk zekerstellen van de bereikbaarheid waarbij de gebruiker voorop staat;
  • 3. Het waarborgen van een leefbare en veilige omgeving waarin unieke, natuurlijke en cultuurhistorische waarden behouden zijn.

Deze doelen zijn vertaald in nationale belangen (zie hierna in paragraaf 3.2.2). Het bestemmingsplan Veghels Buiten - Noordoost is consoliderend van aard, hiermee wordt de bestaande omgeving vastgelegd en gewaarborgd. Hiermee voldoet het bestemmingsplan aan de structuurvisie.

3.2.2 Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro, 2012)

In het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) geeft het Rijk de algemene regels aan, waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen. In samenhang met het beleid dat is vastgelegd in de structuurvisie SVIR (zie paragraaf 3.2.1), zijn deze regels vooral gericht op het veilig stellen van de nationale belangen waarvoor, gelet op deze belangen, beperkingen gelden voor de ruimtelijke besluitvorming op lokaal niveau.

Op dit moment zijn in het Barro vijf nationale belangen aangegeven. Dit betreffen:

  • 1. Mainportontwikkeling Rotterdam;
  • 2. Kustfundament;
  • 3. Grote Rivieren;
  • 4. Waddenzee en waddengebied;
  • 5. Defensie;

Er is een belang van Defensie die betrekking heeft op het plangebied Veghels Buiten - Noordoost. Zowel het radarverstoringsgebied als de funnel van de vliegbasis Volkel liggen over het plangebied. Het bestemmingsplan maakt geen ontwikkelingen mogelijk die deze belangen schaden.

3.2.3 Provinciale Structuurvisie Ruimtelijke Ordening (2011)

De provincie Noord-Brabant kiest in de Provinciale Structuurvisie Ruimtelijke Ordening uitdrukkelijk voor het subsidiariteitsbeginsel, wat betekent dat zij niets doet wat andere overheden ook kunnen doen. In de Structuurvisie geeft de provincie daartoe heldere kaders vooraf en focust zich op bovenregionale opgaven en afstemming.

De komende decennia staat de provincie Noord-Brabant voor een aantal grote ruimtelijke vraagstukken die voortkomen uit bijvoorbeeld de wijzigingen in het klimaat, de toenemende concurrentie tussen economische regio's, de groeiende mobiliteit en de afnemende bevolkingsgroei.

Ontwikkelingskaders

De provincie kiest voor een ontwikkeling waarin de kwaliteiten van de provincie sturend zijn bij de ruimtelijke keuzes die de komende jaren op de provincie af komen. Daardoor dragen ontwikkelingen bij aan de kracht en identiteit van Noord-Brabant. Deze ontwikkelingskaders zijn:

  • 1. Regionale Contrasten
    De provincie wil de contrasten tussen klei, zand en veenontginning versterken. Hiervoor wil de provincie enerzijds inzetten op de ontwikkeling van functies die de grootschaligheid en de openheid van de kleigebieden ondersteunen. Anderzijds wil de provincie het mozaïeklandschap van het Brabantse zand versterken door menging van functies die de afwisseling en kleinschaligheid versterken.
  • 2. Vitaal en divers platteland (landelijk gebied)
    In het landelijk gebied komt de ontwikkeling van agrarische bedrijven door schaalvergroting en intensivering steeds vaker in strijd met de doelen voor behoud en ontwikkeling van natuur en landschap. Daarom kiest de provincie voor een integrale aanpak van de opgaven.
  • 3. Een robuust water- en natuursysteem
    De rivieren, de beken en kreken vormen binnen Noord-Brabant de samenbindende waterstructuur. Bij toekomstige ontwikkelingen in stad en landschap wil de provincie dat het patroon van beken en kreken beter zichtbaar en daarmee beleefbaar wordt.
  • 4. Een betere waterveiligheid door preventie
    Om Noord-Brabant te beschermen voor overstromingen vanuit de grote rivieren kiest de provincie, mede gebaseerd op het advies van de Deltacommissie, voor verbetering van de preventie.
  • 5. Koppeling van waterberging en droogtebestrijding
    De provincie gaat ervan uit dat de wateroverlast in de regionale watersystemen in 2015 aangepakt is, waarbij de trits 'vasthouden, bergen en afvoeren' als uitgangspunt geldt.
  • 6. Ruimte voor duurzame energie
    Doordat fossiele energiebronnen uitgeput raken is het belangrijk dat er andere duurzame energiebronnen worden ontwikkeld en dat er zuinig wordt omgegaan met (bestaande) energiebronnen. De provincie wil bijdragen aan de ontwikkeling en opwekking van duurzame energie, zoals wind, zon, bodemenergie, biomassa en vergisting.

Stedelijke regio Uden - Veghel

In de Structuurvisie wordt Veghel samen met Uden tot een stedelijke regio benoemd. Voor deze regio heeft de provincie diverse uitgangspunten aangegeven.

  • Er ligt een opgave de groene, open landschapsecologische zone tussen Uden en Veghel te behouden en verder te versterken. Het gaat er om hier een duurzame groenstructuur vorm te geven;
  • De samenhang tussen de stedelijke regio's Uden-Veghel en Waalboss is groot, vooral op het vlak van werken. De uitwerkingsplannen van deze regio's moeten dan ook op elkaar worden afgestemd. Hierbij moet met name de vraag worden beantwoord in hoeverre de stedelijke regio Uden-Veghel voor specifieke vormen van bedrijvigheid – en passend bij het profiel van deze stedelijke regio –  een deel van de ruimtebehoefte vanuit de landelijke regio's rond Waalboss kan opvangen;
  • Na de aanleg van de A50 ligt er voor de omgeving van de oude provinciale weg (N267) een herstructureringsopgave (onder andere in het stedelijk gebied van Veghel);
  • Aandacht moet worden besteed aan de betekenis van een mogelijke aansluiting van Veghel op het Brabantse spoorwegennet;
  • Onder meer vanwege de karakteristiek van het gebied is wonen en werken op een relatief extensieve wijze vorm gegeven. Nagegaan moet worden waar het ruimtegebruik kan worden geïntensiveerd (intensiveringsopgave) en op welke wijze extensieve stedelijke ontwikkelingen kunnen worden verknoopt met ‘groene opgaven’.

Conclusie

Het bestemmingsplan Veghels Buiten - Noordoost heeft een consoliderende functie, waarbij de huidige functies in het plangebied van een passende regeling worden voorzien. Daarnaast worden de bestaande kwaliteiten van het plangebied vastgelegd. Hiermee past het bestemmingsplan binnen de visie van de provincie.

3.2.4 Provinciale Verordening Ruimte Noord-Brabant (2012)

In de Provinciale Verordening Ruimte van Noord-Brabant zijn regels opgenomen waar de gemeente bij het opstellen van bestemmingsplannen rekening mee dient te houden. In de verordening worden de provinciale belangen veilig gesteld. Ter plaatse van het plangebied Veghels Buiten - Noordoost zijn alleen de regels ten aanzien van het waterwingebied relevant.

Waterwingebied

Een deel van het plangebied aan de Erpseweg is in de Provinciale Verordening Ruimte aangeduid als waterwingebied. Ter plaatse van deze aanduiding dienen de gronden in het bestemmingsplan te worden beschermd ten behoeve van de instandhouding van de kwaliteit van het grondwater. In het bestemmingsplan zijn de gronden consoliderend bestemd en is ter plaatse de aanduiding ´beschermingszone - waterwingebied' opgenomen.

Ontwikkelingen buiten bebouwd gebied

In artikel 2.1 van de Provinciale verordening ruimte wordt voorgeschreven dat bij ontwikkelingen buiten het bebouwd gebied in de toelichting van het bestemmingsplan wordt onderbouwd, dat de ontwikkeling bijdraagt aan de zorg voor het behoud en de bevordering van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied en de naaste omgeving. Hierbij dient bijzonder aandacht te worden besteed aan het principe van zorgvuldig ruimtegebruik.

In het bestemmingsplan wordt de nieuwbouw van één woning mogelijk gemaakt bij Het Broek 3. Deze woning wordt gerealiseerd bij een cluster bestaande bebouwing van een agrarisch bedrijf. De woning wordt hierbij naast de bestaande bedrijfswoning geprojecteerd. Het agrarisch bedrijf wordt in het bestemmingsplan wegbestemd evenals de bij het bedrijf behorende bebouwing.

Doordat de nieuwe woning wordt gerealiseerd bij een bestaand agrarisch bebouwingscluster blijft de openheid van het gebied en de directe omgeving gewaarborgd. Daarnaast worden de agrarische bedrijfsopstallen wegbestemd. De totale omvang van bestaande en planologisch toegestane bebouwing op deze locatie neemt door de ontwikkeling af. Hiermee levert de ontwikkeling in het bestemmingsplan een positieve bijdrage aan de landschappelijke waarden van het plangebied.

In Bijlage 1 is het planvoornemen getoetst aan de diverse geldende milieuaspecten. Hieruit blijkt dat de ontwikkeling past binnen deze beleidskaders.

Conclusie

Het bestemmingsplan Veghels Buiten - Noordoost is consoliderend van aard. Het waterwingebied dat in de provinciale verordening is aangeduid, is in dit bestemmingsplan voorzien van een adequate beschermende regeling. Hiermee is het bestemmingsplan in lijn met de provinciale verordening.