Plan: | Reeshof Oost 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2010012-e001 |
Hoofdstuk 2 bevat de ´Bestemmingsregels´. In dit hoofdstuk komen de verschillende bestemmingen met bijbehorende bouwregels en gebruiksregels aan bod. Vaak is daarnaast sprake van een nadere eisen-regeling, een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, wijzigingsbevoegdheden e.d.
Bestemmingen
In het plan komen de volgende bestemmingen voor:
Daarnaast zijn de volgende dubbelbestemmingen opgenomen:
De bestemming Bedrijf heeft betrekking op solitaire bedrijven die in een plangebied kunnen voorkomen. Afhankelijk van het soort bedrijf en gelet op de omgeving wordt de maximale milieucategorie op de verbeelding vermeld. Het perceel aan de Reeshofdijk 19 is beperkt tot milieucategorie 2. Tevens is hier een aanduiding 'wonen' opgenomen conform de vigerende bestemmingsplanregeling.
De bestemming Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen geldt voor het bestaande brandstofverkooppunt aan de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg 151 en voor het perceel aan de Huibevendreef 18 t/m 22 waarvoor door de eigenaar/ondernemer een verzoek om bestemmingsplanherziening is ingediend. Voor het brandstofverkooppunt aan de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg 151 is tevens de aanduiding LPG opgenomen.
Gelet op de Verordening Ruimte van de Provincie Noord Brabant is de bestemming Bos opgenomen voor het Reeshof Bos en de bosstrook gelegen langs de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg. Volgens de Verordening zijn deze percelen opgenomen binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) die 'doorvertaald' dient te worden in het bestemmingsplan. Via deze bestemming wordt verzekerd dat de functies van het bos gehandhaafd blijven en de landschappelijke en natuurwaarde van een gebied behouden blijft en versterkt wordt. Daarnaast is extensief recrecreatief medegebruik mogelijk.
De bestemming Gemengd komt voor op locaties waar menging van functies toelaatbaar is en bestaat veelal uit een combinatie van minimaal twee of meer bestemmingen. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan gebieden waar verschillende functies zoals maatschappelijke instellingen, kantoren, dienstverlening etc. mogelijk is. Beperking van functies is mogelijk vanwege specifieke locale omstandigheden en/of de omgeving door het op de verbeelding uitsluiten van functies. Het nieuw vestigen van horecagelegenheden is uitsluitend mogelijk via wijzigingsbevoegdheid. De bestaande horecagelegenheden zijn met een aanduiding op de verbeelding zijn weergegeven. Rekening houdende met het vigerende bestemmingsplan is de bestemming Gemengd gelegd op de bestaande scholen aan de Bergeijkstraat, en de Gramsbergenlaan. Verder is deze bestemming opgenomen voor het bestaande huisartsencentrum aan de Dubbeldamstraat 2 t/m 10, de tandartsenpraktijkruimte inclusief bestaande woning aan de Drongelenhof 20, de kerk aan de Groenlostraat 1, het onderkomen van de scouting aan de Langendijk 28A, kinderopvang aan de Langendijk 30 en aan het perceel aan de Huibevendreef 18 t/m 22.
Voor het buurtwinkelcentrum binnen Gesworen Hoek is de bestemming Gemengd-Buurt opgenomen. Door een specifieke aanduiding: 'horeca', is ook de bestaande horecavestiging toegestaan. Nieuwe horecavestigingen kunnen door middel van een wijzigingsbevoegdheid mogelijk worden gemaakt.
Binnen de bestemming Groen zijn met name de grotere groene ruimten welke als structureel groen moeten worden aangemerkt en de groene verbindingen geregeld. Deze groenstroken vormen de groene dragers van het plangebied. Binnen de bestemming Groen zijn de gronden mede bestemd voor speelvoorzieningen, openlucht en sportieve recreatie, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, fiets- en voetpaden, parkeer- en stallingsvoorzieningen. Voor wat betreft parkeer- en stallingsvoorzieningen is het nadrukkelijk niet de bedoeling de aangegeven bestemming Groen in te ruilen voor ‘grijs’. Uitgangspunt is om flexibel te kunnen inspringen op het aanleggen van beperkt aantal parkeerplaatsen e.d. bij o.a. herinrichting van het openbaar gebied zonder dat hiervoor tijdrovende ruimtelijke procedures moeten worden gevolgd. De bestaande waterbergingsvijvers binnen het plangebied maken gelet op de functie omschrijving derhalve onderdeel uit van de bestemming groen.
Binnen de bestemming Maatschappelijk zijn opgenomen de bestaande scholen aan de Dalenstraat 21 (conform het vigerende bestemmingsplan Reeshof Oost) en Bladelstraat 3 (confrom de ruimtelijke onderbouwing behorende bij de artikel 19-WRO procedure). De overige scholen zijn mede gelet op het vigerende bestemmingsplan bestemd voor Gemengd.
De bestemming Natuur is uitsluitend bestemd voor de instandhouding, ontwikkeling en versterking van de landschappelijke waarde van een gebied en de natuurwaarde van een gebied. Verder zijn de gronden bestemd voor extensief recreatief medegebruik. De bestemming Natuur is van toepassing op twee locaties in het zuiden en het westen van het plangebied namelijk de zogenaamde De Drassige Driehoek en het Drijflanengebied. Deze locaties vallen binnen de EHS en zijn als zodanig opgenomen in de Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant.
Binnen de bestemming Sport worden alle voorzieningen ten behoeve van sportbeoefening opgenomen. Het betreft hier zowel onbebouwde sportvelden en sportaccomodaties waaronder voetbal-/hockeyvelden, openlucht zwembaden etc als de bebouwde sportaccomodaties zoals sporthal, sportschool etc. Als bijbehorende voorzieningen wordt onder de bestemming mede begrepen restauratieve voorzieningen en ondergeschikte horecavoorzieningen die deel uitmaken van de sportvoorziening. De bestemming sport komt voor aan de westzijde van het plangebied. Hier zijn met name voetbalvelden/acoomodaties, tennisvelden c.a., sportschool, tafeltennisvereniging, scouting en jue de boulesbaan gevestigd.
Binnen de bestemming Verkeer zijn alle verkeer- en vervoervoorzieningen ten behoeve van het wegverkeer opgenomen. De nadruk ligt hierbij op de gebiedsontsluitingsfunctie voor gemotoriseerd en langzaam verkeer. Het betreft hier hoofdverzamelwegen, verzamelwegen en wijkontsluitingswegen. Tevens maken groenvoorzieningen deel uit van de bestemming voor zover deze niet onder de bestemming groen worden geplaatst. Van deze hoofdgroep afgeleide gespecificeerde bestemmingen binnen de Tilburgse plansystematiek:
Binnen de bestemming Wonen zijn uitsluitend grondgebonden woningen toegestaan. Onder voorwaarden zijn tevens beroepsmatige activiteiten toegestaan als een aan huis gebonden beroep. Met afwijking kan worden meegewerkt aan het uitoefenen van bedrijfsmatige activiteiten. Hierbij moet worden gedacht aan activiteiten die inpasbaar zijn binnen een woonwijk en vrijwel geen overlast veroorzaken voor de directe omgeving. Qua uiterlijke verschijningsvorm dienen de beroepsuitoefeningen ondergeschikt te zijn aan de omgeving en wordt de oppervlakte die voor de beroepsuitoefening naar omvang beperkt. Een van deze hoofdgroep afgeleide gespecificeerde bestemmingen binnen de Tilburgse plansystematiek is de bestemming Wonen-Gestapeld. Deze bestemming wordt gebruikt bij appartementenbouw en bij woningen die onderdeel uit maken van een gebouw dat twee of meer geheel of gedeeltelijk boven elkaar gelegen woningen omvat en uit twee of meer bouwlagen bestaat.
Op alle gronden met een middel en hoge archeologisch verwachting ligt een dubbelbestemming Waarde - Archeologie (dubbelbestemming). Deze dubbelbestemming brengt een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken met zich mee. Daarnaast geldt ten aanzien van de onderliggende enkelbestemming een beperking van de bouwmogelijkheden.
Bouwregels
De bouwregels bevatten een uitgebreide regeling ten aanzien van het oprichten van gebouwen en overige bouwwerken in het plangebied (bouwvlak, erf, bouwhoogte, regeling bijgebouwen, etc.). Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in bouwregels voor (hoofd)gebouwen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde en bouwwerken van algemeen nut.
Nadere eisen en omgevingsvergunning voor het binnenplans afwijken van de bouwregels
Vaak heeft het college de bevoegdheid om met in achtneming van de daarvoor geldende voorwaarden en procedure nadere eisen aan bouwplannen te stellen of afwijking van de bouwregels toe te staan.
Gebruiksregels
Bij de meeste bestemmingen worden regels omtrent het gebruik van gronden en bouwwerken gegeven, al dan niet aangevuld met een aantal afwijkingsmogelijkheden, wisselend per bestemming.
Omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en
werkzaamheden
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een vergunningplicht t.a.v. bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde.
In de planregels is o.a. bij de bestemmingen Natuur en Bos een vergunningplicht opgenomen om de natuurwaarden van het gebied te beschermen. Bij de bestemming Wonen (voorzover gelegen langs de Reeshofdijk en ten oosten van de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg) is de aanduiding 'natuurwaarde' opgenomen met een bijbehorend vergunningstelsel. Deze aanduiding vloeit voort uit het vigerende bestemmingsplan "Reeshof I" waarin deze gronden zijn aangeduid als 'te handhaven groen' met bijbehorend omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.
Wijzigingsbevoegdheid
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een wijzigingsbevoegdheid t.a.v. bepaalde functies.