direct naar inhoud van 6.2 Stedenbouwkundige hoofdopzet
Plan: Hoge Hoek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2009045-e001

6.2 Stedenbouwkundige hoofdopzet

Uitgangspunten van de stedenbouwkundige hoofdopzet is dat het nieuwe woongebied “Hoge Hoek” een logische voortzetting vormt van de stedenbouwkundige structuur van de kern Berkel-Enschot. Door de stedenbouwkundige hoofdopzet nadrukkelijk te baseren op de ontstaansgeschiedenis van het landschap en de vanuit historie aanwezige belijning in het landschap, kan er voor zorggedragen worden, dat de nieuwe uitbreiding zich op een natuurlijke wijze voegt bij het bestaande stedelijk gebied. De bestaande structuur van Berkel-Enschot wordt gekenmerkt door lijnen van noordoost naar zuidwest. Deze richting is ontstaan door de ontwikkeling van het dorp tussen het historisch wegenpatroon. Ook in het plangebied liggen de bestaande kavellijnen in deze richting. De stedenbouwkundige hoofdopzet is dan ook nadrukkelijk gebaseerd op deze oorspronkelijke richting van wegen, paden en kavellijnen. De structuur wordt in de stedenbouwkundige hoofdopzet geaccentueerd door de gekozen structuur van ontsluitingswegen, woonstraten en groenstructuren.

Het landschap van het plangebied Hoge Hoek kenmerkt zich verder door de aanwezige kransakker-structuren. De sterstructuren van de wegen en paden en de scherfvormige verkavelingen, welke kenmerkend zijn voor de kransakker-structuur, zijn nog zeer herkenbaar aanwezig in het huidige landschap. Het gebied ten noordwesten van Hoge Hoek betreft een open landschap, welke een maat en schaal bezit door de boerderijen met hun begroeide erven. Deze boerderijen met hun erven vormen de groene eilanden in het meer open platteland.

Als uitgangspunt in de totale ontwikkeling van de Overhoeken wordt aan de westrand van het plangebied een strook overwegend vrij gehouden van bebouwing en ingericht als een open en groen gebied. Deze strook varieert in breedte tussen de 20 en 60 meter.