direct naar inhoud van 6.1 Algemeen
Plan: Hoge Hoek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2009045-e001

6.1 Algemeen

In het bestemmingsplan ´Spoorzone Berkel-Enschot´ is voor het plangebied de bestemming ´uit te werken woongebied´ opgenomen. Tevens zijn in het bestemmingsplan uitgangspunten geformuleerd waaraan het uit te werken gebied moet voldoen. In het Stedenbouwkundig Plan Overhoeken is vervolgens de gewenste hoofdopzet van het plangebied aangegeven:

Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan Spoorzone in 1999 zijn diverse documenten gepubliceerd en besluiten genomen waarin sprake is van gewijzigde gemeentelijke inzichten en omstandigheden. Dit bleek al bij de vaststelling van het hierboven genoemde Stedenbouwkundig plan Overhoeken door de raad in 2003 waarin werd afgeweken van het uit te werken bestemmingsplan Spoorzone. Hiermee was uitwerking van het bestemmingsplan Spoorzone niet meer aan de orde en een herziening van het vigerende bestemmingsplan onontkoombaar, bijvoorbeeld omdat moest worden uitgegaan van de aanleg van een gebiedsontsluitingsweg in het plangebied.

Daarna volgde de publicatie van de nota "Gereedschapskist Dorps milieu", die uitdrukkelijk bedoeld was als handreiking voor het verwezenlijken van een dorps woonmilieu. Bij de vaststelling d.d. 25 april 2005 besloot de raad tevens dat deze nota moest worden vertaald in bestemmingsplannen, artikel 19 procedures en welstandbeleid.

Naar aanleiding van de genoemde documenten is in overleg met de projectontwikkelaar het stedenbouwkundig voorlopig ontwerp Hoge Hoek Berkel-Enschot tot stand gekomen waarin aan het nagestreefde dorps woonmilieu verder invulling is gegeven. Het stedenbouwkundig voorlopig ontwerp wordt gezien als een goede en in het licht van de nota "Gereedschapskist Dorps Milieu" zelfs betere concretisering van het gewenste dorps woonmilieu dan de eerdere plannen. Door uit te gaan van de plaatsing van een laag geluidscherm langs het spoor wordt het mogelijk woningbouw met de voorgevel naar de gebiedsontsluitingsweg te orienteren en is het bovendien niet meer noodzakelijk uit te gaan van een programma waarin de nadruk lag op patiobungalows, waarin eerder moest worden voorzien gelet op de hinder vanwege het spoor. De gekozen opzet biedt optimale mogelijkheden voor de (volgens de gereedschapskist) gewenste verscheidenheid in woningtypologieën en is geïnspireerd op dorpse referenties. Binnen de bebouwingsstructuur kunnen vrijstaand, geschakelde, halfvrijstaande, aaneengesloten, gestapelde woningen en patiowoningen naast elkaar een plaats krijgen, waarmee het gewenste dorps woonmilieu kan worden gerealiseerd.

Retentie en waterberging zijn nu ondergebarcht aan de noordzijde van het woongebied. Dit gedeelte zal een landschappelijke invulling krijgen en zal daarmee blijvend een landelijke buffer tussen Berkel Enschot en Udenhout gaan vormen.

In de navolgende paragrafen wordt verder ingegaan op het stedenbouwkundig plan zoals dit is vastgesteld op 12 november 2010 in het Stedenbouwkundig Voorlopig Ontwerp Hoge Hoek', d.d. 26 september 2009 en de vastgestelde aanvulling d.d. 12 februari 2010 . Dit stedenbouwkundig plan, alsmede de aanvulling, d.d. 12 februari 2010 zijn als separate bijlagen aan het voorliggend bestemmingsplan toegevoegd. Voor een verdere gedetailleerde beschrijving van het stedenbouwkundig plan wordt dan ook verwezen naar deze bijlagen. Daarnaast wordt voor de detaillering ook verwezen naar het beeldkwaliteitsplan, zoals deze zal worden c.q. is vastgesteld door de Raad. Naast het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan zijn in het kader van het voorliggend bestemmingsplan de nodige studies verricht naar de consequenties van de ruimtelijke ontwikkeling ten aanzien van akoestiek, water, fora en fauna, etcetera. Deze studies worden in hoofdstuk 7, 8 en 9 nader toegelicht.