direct naar inhoud van 3.7 Stedenbouwkundig plan Overhoeken
Plan: Hoge Hoek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2009045-e001

3.7 Stedenbouwkundig plan Overhoeken

In december 2003 heeft de gemeente Tilburg het Stedenbouwkundig plan Overhoeken vastgesteld. Dit plan geeft de hoofdlijnen weer van de gewenste ontwikkelingen voor de Overhoeken. Het stedenbouwkundig plan vormt samen met het ontwikkelingsplan de basis voor het uitwerken van de verschillende Overhoeken in concrete verkavelingsplannen.

Ten behoeve van de locatie ´Spoorzone´ (huidige Hoge Hoek) wordt gesteld dat een logische aansluiting gezocht moet worden met de bestaande bebouwing. Vervolgens wordt gekozen voor een open structuur waardoor de Spoorzone een directe visuele relatie krijgt met het platteland aan de overzijde van de spoorlijn.

De hoofdopzet van het stedenbouwkundig plan ter plaatse van de Spoorzone bestaat uit een gebiedsontsluitingsweg welke parallel aan het spoor loopt. Deze gebiedsontsluitingsweg maakt onderdeel uit van de groenzone, welke als bufferzone tussen het spoor en de toekomstige bebouwing is gepositioneerd en welke onderdeel uitmaakt van de groene dorpsmantel rondom Berkel-Enschot. Vervolgens is voor het totale plangebied een min of meer rechthoekig stratenpatroon ontworpen dat een sterke gerichtheid heeft op de buitenkanten van het plangebied. Tevens sluit dit stratenpatroon precies aan op de reeds bestaande doorsteken in de rand van de kern Berkel-Enschot.

Tussen de straten ontstaan verkavelbare eenheden welke kunnen worden ingevuld met woningen. Afhankelijk van de uiteindelijke verdeling binnen de ´Spoorzone´ is er in dit gebied ruimte voor de bouw van 270 tot 360 woningen. De woningen dienen verdeeld te worden over de wooncategorieën goedkope huur, dure huur, goedkope koop, middeldure koop en dure koop. Uitgangspunt bij de ontwikkeling is verder dat ruimte dient te worden geboden ten behoeve van het parkeren van minimaal één auto op eigen terrein.

De buurt dient een sterk groen en bijna parkachtig karakter te krijgen. Centraal in de buurt is in het stedenbouwkundig plan een verbijzondering van de openbare ruimte aangegeven. Deze ruimte geldt als het ware als een collectieve ´superpatio´. Indien nodig kunnen hier eventueel speelvoorzieningen geplaatst worden.