direct naar inhoud van 10.2 Vooroverleg artikel 3.3.1 Bro
Plan: Leijpark Koningshoeven 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008008-e001

10.2 Vooroverleg artikel 3.3.1 Bro

Er zijn reacties ingediend door de Gasunie, Rijkswaterstaat, de directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving (ROH) van de provincie, VROM en Waterschap De Dommel. De reacties van VROM waren identiek aan de reacties van Rijkswaterstaat en de Gasunie had geen opmerkingen voor aanpassing van het bestemmingsplan. De reacties van enkele overleginstanties zijn nog niet ontvangen maar zullen worden meegenomen in de ontwerpfase. Het plan is, conform gemaakte afspraken met de provincie, niet aangeboden aan de Provinciale Planologische Commissie (PPC). De volgende reacties zijn ontvangen:

Het voorontwerpbestemmingsplan is verzonden naar de volgende overleginstanties:

Instantie   Datum verzending   Datum ontvangst   Opmerkingen  
Directie Ruimtelijke Ordening en Handhaving Provincie   30 juni 2008   12 augustus 2008   ja  
Rijkswaterstaat   30 juni 2008   4 augustus 2008   ja  
VROM inspectie   30 juni 2008   27 augustus 2008   ja  
Waterschap   30 juni 2008   23 juli 2008   ja  
Gasunie   30 juni 2008   4 juli 2008   nee  
Essent   30 juni 2008   niet ontvangen   nee  
KPN   30 juni 2008   niet ontvangen   nee  
Kamer van Koophandel   30 juni 2008   niet ontvangen   nee  
Stichting Koningshaven   30 juni 2008   niet ontvangen   nee  
Stichting de Spijkerbeemden   30 juni 2008   niet ontvangen   nee  

Directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving Provincie

  • 1. Aanduidingen dubbelbestemmingen "Waarde Natuur" en "Waarde ecologie" op plankaart 1 aangeven.
  • 2. Het bedrijventerrein gelegen aan de A58 en de Kempenbaan is beeldbepalend voor de stadsentree van Tilburg. Deze locatie is als stedelijk knooppunt op de plankaart van het uitwerkingsplan voor de stedelijke regio aangeduid. Uit overwegingen van ruimtelijke en functionele kwaliteit zou een hoogwaardigere invulling van dit terrein zeer wenselijk zijn. Vanwege het provinciale belang van een "Mooi Brabant" en doelstelling van de Brabantcode(samenwerken aan kwaliteit) legt de directie de vraag voor welke functie dit gebied in de toekomst moet gaan vervullen en wat dat betekent voor het onderhavige plan.
  • 3. Ten aanzien van de op te nemen juridische regeling acht de directie het noodzakelijk te bezien of regels moeten worden opgenomen ter bescherming van de huidige ruimtelijke kwaliteit of om ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen te voorkomen. Zo acht de directie het verstandig te bezien of de huidige rooilijnen en bebouwing moeten worden vastgelegd. Het volstaan met de gebruikelijke regeling met bebouwingspercentages is op deze locatie niet toereikend.
  • 4. De bestemming B-B, Bedrijfs Binnenwijks komt niet voor in de voorschriften. Aangezien dit een grote oppervlakte beslaat in het plan, kan een bestemmingsregeling hiervoor, waaruit blijkt dat rekening is gehouden met de provinciale uitgangspunten ten aanzien van de toegelaten hindercategoriën en functies, niet worden gemist in het plan. Het toegelaten bebouwingspercentage en de hoogte zijn niet leesbaar vanaf de plankaart.
  • 5. De directie constateert dat de bestemming B, bedrijf niet voorkomt op de plankaart. Wel de aanduiding "verkooppunt motorbrandstoffen". In de voorschriften is in artikel 4 Bedrijf-Verkooppunt motorbrandstoffen als een aparte bestemming opgenomen. Op de plankaart is dit echter een aanduiding. Omdat het essentieel is goed te regelen, is het nodig dit aan te passen.

Standpunt gemeente

  • 1. Advies overgenomen.
  • 2. Op de plankaart van het uitwerkingsplan voor de stedelijke regio is de locatie inderdaad aangeduid als stedelijk knooppunt. Daar het bestemmingsplan Koningshoeve-Leijpark een beheerbestemmingsplan betreft, kunnen hierin geen grootschalige ontwikkelingen worden meegenomen. Wellicht worden hiervoor t.z.t. nieuw plannen ontwikkeld waarin zal worden bepaald welke functie dit gebied in de toekomst moet gaan vervullen. Voor de locatie Kempenbaan West, dat op de plankaart van het uitwerkingsplan ook als stedelijk knooppunt is aangewezen, zijn overigens al plannen in ontwikkeling voor revitalisering.
  • 3. Op de plankaart en in de regels zijn respectievelijk bouwvlakken en bouwregels opgenomen die betrekking hebben op een gebouw dan wel een perceel, die ons inziens voldoende waarborg bieden om ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen te voorkomen.
  • 4. De bestemming Bedrijfs Binnenwijks (B-B) op de plankaart is gewijzigd naar de bestemming Bedrijf (B). De bebouwingspercentages en hoogtes worden duidelijker uitgeprint.
  • 5. Advies overgenomen.

Rijkswaterstaat

  • 1. Op de plankaart is het Wilhelminakanaal bestemd als "Waterstaatkundige doeleinden". Verzocht wordt om niet alleen het kanaal, maar ook een strook langs het kanaal primair te bestemmen als Waterstaatkundige doeleinden. De bestemming Waterstaatkundige doeleinden zou moeten gelden voor het gehele Rijkseigendom. Daarnaast is het mogelijk een secundaire bestemming op (delen van) de primaire bestemming te leggen, bijvoorbeeld Ecologie of Groen, mits deze geen belemmering zijn en worden voor de primaire bestemming. Indien het primaire belang dit vereist worden de secundaire belangen geofferd, waarbij zo mogelijk in overleg wordt getracht de benodigde compensaties te vinden. Genoemde bestemmingen dienen als zodanig in de voorschriften veiliggesteld worden en op de plankaart aangeduid te worden.
  • 2. Verzocht wordt in de voorschriften voor de bestemming Waterstaatkundige doeleinden op te nemen dat wijzigings- en vrijstellingsbevoegdheden van de gemeente binnen deze bestemming gebonden worden aan de instemming van de vaarwegbeheerder.
  • 3. Daarnaast zijn werken in/aan/op/over de oever en het kanaal vergunningplichtig in het kader van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr) en het Binnenvaart Politiereglement (Bpr). Aanvragen voor een Wbr en Bpr vergunning kunnen bij het waterdistrict in Tilburg worden ingediend (contactpersoon Martijn van der Aalst; 013 5491428).
  • 4. In het kader van de door Rijkswaterstaat opgestelde Visie op de ecologische functie van de Rijkskanalen in Noord-Brabant (november 2000) wordt verzocht om in de voorschriften en op de plankaart op te nemen dat zowel het kanaal als de oever een ecologische verbindingszone zijn.

Standpunt gemeente

  • 1. Advies is voor een deel overgenomen. De gronden behouden de huidige bestemmingen, die worden aangevuld met de functieaanduiding Waterstaat (ws) zoals op plankaart 1 en in de regels is opgenomen. Het is niet mogelijk om de in het vigerende bestemmingsplan opgenomen gronden met de bestemmingen groen en natuur ondergeschikt te maken aan de bestemming Water-Waterstaatkundige doeleinden omdat het onderhavig bestemmingsplan een beheerbestemmingsplan betreft waarbinnen geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn.
  • 2. Advies overgenomen.
  • 3. In de bestemmingsbepaling Waarde-Ecologie (artikel 19 van de regels) zijn voorwaarden opgenomen voor het verlenen van een aanlegvergunning.
  • 4. Advies overgenomen.

Waterschap De Dommel

  • 1. De bladen van de plankaart komen niet overeen. Op blad 2 heeft de bestemming "Natuur" tevens de "Waarde-ecologie". Op blad 1 ontbreekt de bestemming "Waarde-ecologie".
  • 2. In artikel 8 "Natuur", 8.1.1b, ontbreekt de bestemming "watergangen".
  • 3. In artikel 19 "Waarde-ecologie" 19.1 ontbreekt de bestemming "beekherstel".

Standpunt gemeente

  • 1. Advies overgenomen.
  • 2. Advies overgenomen.
  • 3. Advies overgenomen.