direct naar inhoud van 4.4 Uitwerking " rood-voor-groen"-constructie
Plan: Amarant Mariahof, Bredaseweg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2007007-e001

4.4 Uitwerking " rood-voor-groen"-constructie

4.4.1 Gefaseerde uitvoering

Uitgangspunt is dat Amarant en TBV Wonen(Mariahof) de ontwikkelingsvisie geheel uitvoeren en alle onderdelen realiseren. Onzeker is echter op welke termijn dit gebeurt. Een uitvoering in één keer is mogelijk, maar een gefaseerde uitvoering ligt veel meer voor de hand. Daarbij is het ook niet zeker hoe één en ander gefaseerd wordt en wat bijvoorbeeld de eventuele eerste fase wordt. Mede gezien de toekomstverwachting en, in het verlengde daarvan, de mogelijkheden tot sloop van de aldaar aanwezige bebouwing (zie ook paragraaf 4.4.2.), wordt er vooralsnog wel van uitgegaan dat het overgrote deel van de zone tussen het westelijke en het middelste landgoed in een eerste fase van Amarant betrokken zal zijn en dat het daar geprojecteerde bos dus vrij snel gerealiseerd zal kunnen worden. Helemaal zeker is dit echter niet.

Binnen deze onzekere situatie is het van groot belang dat bij iedere ontwikkelings(fase) de balans tussen de “rode ontwikkeling” (bouw nieuwe woningen) en de “groene ontwikkeling” (sloop bebouwing en aanleg nieuw bos) niet verstoord is ten faveure van de “rode ontwikkeling”. Om deze reden wordt in het bestemmingsplan een nadrukkelijke koppeling gelegd tussen “te slopen bebouwing” (zie paragraaf 4.4.2), “nieuw aan te leggen bos” (zie paragraaf 4.4.3) en “nieuw te bouwen woningen” (zie paragraaf 4.4.4).

4.4.2 Te slopen bebouwing

In het kader van de Ontwikkelingsvisie is een gedetailleerde inventarisatie gedaan naar de bebouwing op de terreinen van Amarant en Mariahof waarvan ingeschat wordt dat deze op korte of middellange vrijkomt (of vrij kan komen) en vervolgens gesloopt kan worden.

Op kaart I behorende bij de regels van dit bestemmingsplan staat deze bebouwing, voor zover deze is gelegen buiten de bestemmingsvlak “maatschappelijk I” van de drie landgoederen, als “te slopen bebouwing” aangegeven. De totale grondoppervlakte (“footprint”) hiervan bedraagt 12.330 m².

4.4.3 Nieuw aan te leggen bos

Op kaart II behorende bij de regels van dit bestemmingsplan staan de nieuw aan te leggen bosgebieden aangegeven, voor zover deze zijn gelegen buiten de bestemmingsvlak “maatschappelijk I” van de drie landgoederen en buiten de Groene Hoofdstructuur. De totale hoeveelheid nieuw aan te leggen bos op de terreinen van Amarant en Mariahof bedraagt 73.221 m².

In bijlage 1 bij de toelichting staat aangegeven welke kwalitatieve uitgangspunten gehanteerd worden bij de aanleg van dit bos. Omdat de aanleg van dit bos niet goed door middel van een bestemmingsplan is af te dwingen, worden hierover buiten het bestemmingsplan om, nadere afspraken met Amarant en TBV Wonen gemaakt.

4.4.4 Nieuw te bouwen woningen

Op kaart III behorende bij de regels van dit bestemmingsplan staat aangegeven waar de nieuwe woningen voor de nieuwe bevolkingsgroepen (zie paragraaf 3.7) gepland zijn, waarbij geldt dat in het westelijke en middelste landgoed (Amarant) in totaal maximaal 170 woningen (i.c. appartementen) gebouwd mogen worden en in het oostelijke landgoed (Mariahof) maximaal 140 woningen (i.c. appartementen).

4.4.5 Rekenformule "rood-voor-groen"-ontwikkeling

In het kader van het bestemmingsplan wordt één en ander vertaald in het volgende uitgangspunt: voor de bouw van iedere woning, zoals aangegeven op kaart III behorende bij de regels, dient een evenredig deel van de op kaart I behorende bij de regels aangegeven bebouwing gesloopt te worden en een evenredig deel van de op kaart II behorende bij de regels aangegeven nieuw bos aangelegd te worden.

Op basis van de in de paragrafen 4.4.2 t/m 4.4.4 genoemde getallen, is dit uitgangspunt te herleiden tot de volgende rekenformule: "Voor iedere nieuwe woning moet 39,8 m² bebouwing gesloopt worden (overeenkomstig kaart I) en moet 236,2 m² nieuw bos/natuur aangelegd worden (overeenkomstig kaart II behorende bij de regels en bijlage 1, behorende bij de toelichting).

Om dit zonodig af te kunnen dwingen wordt de "rode ontwikkeling", i.c. de bouw van de nieuwe woningen voor de nieuwe bevolkingsgroepen, in dit bestemmingsplan geregeld door middel van een wijzigingsbevoegdheid van het College van B&W, waarbij bovenstaande rekenformule als voorwaarde wordt gesteld. Om één en ander inzichtelijk (en controleerbaar) te maken, moet er sprake zijn van een integrale planontwikkeling, waarbij sloop, nieuwbouw en landschapsbouw in één (master- en/of inrichtings-) plan integraal worden uitgewerkt.

Hierbij wordt er tevens vanuit gegaan dat de vereiste m² nieuw aan te leggen bos wordt aangeplant binnen één jaar nadat bouwvergunning is verleend voor de appartementen.