direct naar inhoud van 4.2 Functionele beschrijving
Plan: Monnickendam Binnen de Vesting 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0852.BPKMObinnendev013-va02

4.2 Functionele beschrijving

4.2.1 Wonen

De bebouwing in de binnenstad bestaat voor het grootste deel uit woonhuizen. Ook komen drie woongebouwen voor. In het zogenoemde verblijfsgebied met detailhandel (zie figuur 2 in paragraaf 3.3.2) is een levendig stadshart ontstaan met een gevarieerd aanbod van woonhuizen, winkels en horecavoorzieningen. Buiten het verblijfsgebied met detailhandel is de woonfunctie dominant.

4.2.2 Recreatie en toerisme

Mede door de ligging aan de Gouwzee is Monnickendam een aantrekkelijke stad voor de watersport. De gemeente Waterland heeft in totaal vijf jachthavens, drie daarvan liggen in Monnickendam. Overigens liggen deze jachthavens buiten het plangebied. In het plangebied liggen wel gemeentelijke aanleggelegenheden. Het gaat om aanleggelegenheden aan de Haringburgwal, De Haven, Gooische Kaai en 't Prooyen. Onder andere de bruine vloot maakt gebruik van deze aanleggelegenheden.

Ook de karakteristieke binnenstad is een toeristische trekpleister. Mensen kunnen hier recreatief winkelen, op een terras zitten of wandelend of fietsend de stad verkennen. Er worden diverse stadswandelingen aangeboden. In het centrum is ook een VVV en museum aanwezig. Verder is in het zuiden van de binnenstad een kinderboerderij aanwezig.

In Monnickendam staat één hotel. Daarnaast zijn er woonhuizen die kleinschalig toeristisch overnachten aanbieden.

4.2.3 Voorzieningen

Monnickendam Binnen de Vesting beschikt over diverse maatschappelijke voorzieningen. In het zuidoosten van Monnickendam staat de Grote Kerk. Verder zijn er onder andere nog drie kleinere kerken, twee begraafplaatsen, een dagbesteding (het weeshuis) en een basisschool.

4.2.4 Horeca

Horeca komt verspreid in het plangebied voor. Horeca komt voor in het verblijfsgebied met detailhandel en ten noorden daarvan, maar de meeste horeca is geconcentreerd aan de haven. Het gaat om diverse restaurants en lunchrooms (categorie I), diverse cafés (categorie II) en één hotel (categorie III).

4.2.5 Bedrijvigheid

Verspreid in de binnenstad liggen diverse bedrijven. Over het algemeen gaat het om lichtere vormen van bedrijvigheid uit de milieucategorieën 1 en 2. Er komen een aantal zwaardere bedrijven voor. Het gaat hierbij om een scheepswerf, een visrokerij, een visverwerkingsbedrijf, een garagebedrijf en een bakkersbedrijf. Aan de N247 ligt verder een tankstation. Aan de westzijde van de N247 verkoopt dit tankstation ook lpg.

4.2.6 Verkeer en parkeren

De straten in het plangebied hebben over het algemeen een vrij smal profiel. De meeste straten zijn voorzien van klinkerverharding. Langs het Zuideinde en een deel van het Noordeinde ligt aan weerszijden van de weg een anderhalfsteens muurtje. Langs het muurtje ligt een goot. De diepte varieert van enkele centimeters tot soms wel een halve meter. Deze goot geeft samen met de wisselende hoogtes van stoepen een gevarieerd hoogtebeeld in deze straten.

In het plangebied ligt een aantal grotere parkeerterreinen. Daarnaast zijn er vele kleinere parkeerplaatsen en komt op sommige plaatsen parkeren langs wegen voor. Er zijn plannen om het aantal parkeerplaatsen in de binnenstad uit te breiden (zie ook paragraaf 5.5.13.).

4.2.7 Water en groen

Vooral het groen op de vesting en de bomen aan de grachten zijn waardevolle groenelementen die het historische karakter van Monnickendam versterken. De vesting is een parkachtige strook op de oude vestingwallen langs de zuid- en westzijde van de oude stad. De bomen aan de gracht zijn vooral te vinden aan de Nieuwe Zijds Burgwal, Oude Zijds Burgwal, de Herengracht, de Lindegracht, de Bloemendaal en de Niesenoordburgwal. De bomen passen uitstekend bij het historische beeld en zijn het jaar rond van grote waarde voor de beeldkwaliteit. Verder zijn de plantsoenen voor de Grote Kerk en bij het oorlogsmonument waardevol groen.

Plantsoenen zijn te vinden in de omgeving van de Grote Kerk, aan de Nieuwe Zijds Burgwal en Oude Zijds Burgwal en het wijkje ten westen ervan. Voor de huizen aan de Kloosterstraat liggen gazon, rozen, hagen, bomen en bosplantsoen. Verspreid in het centrum komt groen voor in de vorm van enkele losse bomen en heestervakken. In het woonwijkje ten westen van de Nieuwe Zijds Burgwal liggen een aantal straten met eenvoudig buurtgroen. Aan de haven (Haringburgwal, 't Prooyen en Galgeriet) ligt een aantal parkeerplaatsen met blokhagen en bomen, heestervakken en gazons.